Hlavní obsah

Parket: Robot to s penězi neumí tak dobře jako člověk. Existuje důkaz

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Ani ta nejsofistikovanější technologie nenahradí komplexnost trhu a lidskou intuici.

Reklama

Jakkoliv může být při rozhodování o investicích a skladbě portfolia lákavé spoléhat se na sofistikované algoritmy a predikční modely, je důležité si uvědomit, že umělá inteligence není bezchybný a dokonalý nástroj.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Parket, ve kterém Lukáš Voženílek přináší ty nejdůležitější novinky ze zákulisí finančních trhů. Pokud vás zajímá vývoj burzovních indexů, cen komodit či měnových kurzů, přihlaste se k odběru a celý newsletter budete každé pondělí dostávat do své e-mailové schránky.

Jednou z hlavních nevýhod použití umělé inteligence v investicích je sklon k nadměrnému zjednodušení a přecenění určitých faktorů. Algoritmy se spoléhají na historická data a vzorce, ale nemohou vždy zohlednit nepředvídatelné události nebo změny v tržních podmínkách. To může ve finále vést k přehlédnutí důležitých informací nebo k chybným rozhodnutím.

Další problém spočívá v tom, že AI není schopna stoprocentně interpretovat kontext a nepochopí širší souvislosti, které mohou ovlivnit hodnotu investice. Často chybí schopnost rozpoznat faktory jako politické události, změny regulace či například etické otázky, které mohou mít zásadní vliv na trh.

Existuje navíc i riziko, že se investoři mohou stát až příliš závislými na umělé inteligenci a ztratí schopnost samostatného myšlení a vyhodnocení situace. Bezbřehá důvěra v technologii může vést k nedostatku kritického myšlení a přehlédnutí individuálních faktorů, které pořád hrají klíčovou roli v investování.

Jedním z důkazů, že výběr investičního portfolia čistě na základě AI není dokonalý, je burzovně obchodovaný fond (ETF) The AI Powered Equity ETF, známý pod zkratkou AIEQ. Ten umělou inteligenci při investičních rozhodnutích aktivně používá od října 2017. Jenže prostá investice do hlavního amerického akciového indexu S&P 500 by vydělala víc.

Investiční společnost Amplify Investments, která spravuje ETF fond AIEQ, na svých webových stránkách uvádí, že díky umělé inteligenci a ohromné výpočetní síle přináší revoluci ve vyhledávání obchodních příležitostí. Pyšní se také tím, že je schopna pečlivě vyhodnotit tisíce firem obchodovaných na amerických burzách z mnoha různých úhlů pohledu. Jinými slovy, dokáže nahradit práci minimálně stovek analytiků.

Pokud byste ovšem do ETF fondu AIEQ investovali na začátku roku 2022, patrně byste neměli úsměv na tváři. Hodnota portfolia tohoto fondu, který spravuje v přepočtu přes 2,6 miliardy korun, od té doby klesla o více než desetinu, zatímco hlavní americký akciový index S&P 500 nabídl pětiprocentní výnos.

Otázka tak zní, kde je ta podstatná výhoda sázet na tituly, které nám vybere umělá inteligence, oproti sázce na výkon širšího trhu? O moc lépe to nevypadá ani v dlouhodobějším měřítku od spuštění fondu před více než šesti lety.

Zatímco AI fond AIEQ, v němž je aktuálně obsaženo 108 veřejně obchodovaných podniků, vynesl investorům téměř 45 procent, výkon indexu S&P 500 byl více než dvojnásobný.

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

V delším horizontu se zatím vyplácí prostá sázka na akciový index S&P 500 (modrá křivka). Jeho výkon je více než dvojnásobný.

I přes veškerý pokrok, který umělá inteligence přináší do světa investic, je důležité si uvědomit, že ani ta nejsofistikovanější technologie nenahradí komplexnost trhu a lidskou intuici. Přestože algoritmy mohou být nástrojem pro objevování potenciálních obchodních příležitostí, pohled do historie nám ukazuje, že závislost na AI sama o sobě nezaručuje lepší výkon než širší trh.

V plné verzi newsletteru Parket vždy najdete i souhrn nejdůležitějších zpráv z oblasti akciových trhů a makroekonomických trendů, investiční tipy odborníků nebo novinky z pražské burzy. Přihlaste se k odběru, aby vám nic důležitého neuniklo.

Reklama

Doporučované