Hlavní obsah

Tajemný DIP: Co je dobré vědět o novém způsobu zajištění na důchod

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Od 1. ledna letošního roku se Čechům otevírá možnost investovat do Dlouhodobého investičního produktu a tím si pořídit doplněk k zajištění na stáří.

Článek

Česko s letošním rokem výrazně mění dosavadní možnosti zajištění se na důchod. A vedle stávajících produktů, zejména penzijního spoření, se otevírá také cesta k daňově zvýhodněnému investování.

Od 1. ledna 2024 totiž platí nová legislativa, která přináší státem podporovaný produkt na stáří – takzvaný Dlouhodobý investiční produkt neboli DIP. Hlavní myšlenkou bylo rozšířit paletu finančních produktů včetně akcií, dluhopisů či oblíbených ETF fondů (burzovně obchodované fondy).

Co přesně je DIP a jaké výhody, anebo omezení na vás s tímto produktem čekají? SZ Byznys přináší přehled praktických otázek a odpovědí.

  • Co to je Dlouhodobý investiční produkt?

DIP je nová alternativa pro finanční zabezpečení se na stáří. Jde o finanční produkt, který občanům nabízí možnost investovat s daňovými výhodami a přispěním zaměstnavatele. Vedle tradičních penzijních plánů DIP nabízí pružnější možnosti investování, které mohou přinést vyšší zhodnocení.

Stát se tak snaží motivovat více lidí ke spoření na důchod a zároveň vychází vstříc těm, kteří pro zajištění na stáří nechtějí využívat pouze klasické „penzijko“.

  • Kdo si může DIP zřídit?

Osoba starší 18 let, která je zároveň daňovým rezidentem ČR.

  • Kdo může DIP lidem nabízet?

Poskytovat tento produkt mohou instituce pod dozorem a s licencí České národní banky. Jde zejména o banky, spořitelní a úvěrní družstva, obchodníky s cennými papíry, investiční společnosti či samosprávné investiční fondy.

  • Do kterých produktů mohu v rámci DIP investovat?

DIP vám umožní investovat do různých veřejně obchodovaných finančních produktů na regulovaných trzích, jako jsou akcie, dluhopisy, podílové fondy nebo ETF (burzovně obchodované fondy), které mohou nabídnout potenciálně vyšší zhodnocení než tradiční konzervativní penzijní produkty.

Investice, jako jsou třeba nemovitosti, zlato či kryptoměny, v DIP být nemohou. Ale pokud jsou tato aktiva v rámci ETF nebo v rámci cenného papíru kolektivního investování (podílový fond), tak ano.

  • Jak se DIP odlišuje od klasického „penzijka“?

V rámci penzijního připojištění (transformované fondy) nebo doplňkového penzijního spoření můžete investovat jen do fondů, které nabízí daná penzijní společnost. Jak u DIP, tak u doplňkového penzijního spoření si můžete sami zvolit, zda budete investovat spíše dynamicky, nebo konzervativně a jaké investiční portfolio si nastavíte. Ovšem u DIP si oproti klasickému „penzijku“ můžete zvolit konkrétní akciové tituly.

Druhy penzijních fondů v Česku

Transformované fondy – vznikly z původních penzijních fondů, přičemž jsou u nich zachovány podmínky platné při založení, tj. záruka nezáporného zhodnocení, státní příspěvky, příspěvky od zaměstnavatele a možnost jednorázového vyrovnání či výsluhové penze. V transformovaném fondu jsou uloženy prostředky klientů, kteří uzavřeli smlouvu o penzijním připojištění do konce roku 2012. Do fondu tedy již nelze vstupovat.

Účastnické fondy – jsou nově vzniklé fondy, které představují jedinou možnost spoření pro nově uzavírané smlouvy. K těmto fondům také patří příspěvky od státu či zaměstnavatelů a daňové úlevy, ale není garantováno nezáporné zhodnocení finančních výnosů. Tyto fondy sice nabízejí širší možnosti zhodnocení prostředků, ale i větší riziko, proto mají povinnost nabízet také konzervativní možnosti spoření.

Oba druhy fondů patří do III. pilíře důchodového systému.

  • Jak je to se zdaněním DIP?

Právě zde je jedna z hlavních výhod nového produktu. Vklady na DIP si občan může odečíst ze základu daně až do výše 48 tisíc korun ročně. Kdyby tedy někdo například investoval pět tisíc korun měsíčně (celkem 60 tisíc korun ročně), může využít maximální odpočet 48 tisíc ročně a na daních ušetří 7200 korun (15 % ze 48 000 korun). Podmínkou užít si tyto výhody v důchodu je ale investovat nejméně deset let a investice nevybrat před 60. rokem života.

Výnosy z investic v rámci DIP se ovšem daní stejně jako jiné investice a platí u nich časový a hodnotový test. Jedinou možností, jak se vyhnout daňové povinnosti, je tedy buď prodat ročně akcie za méně než 100 tisíc korun, nebo splnit časový test (držet akcie minimálně po tři roky).

  • Mohu získat na DIP příspěvky od státu nebo zaměstnavatele?

Stát na DIP nepřispívá, pouze poskytuje daňové úlevy. Přispívat vám ale může zaměstnavatel – a to libovolnou částkou. Pro zaměstnavatele je příspěvek na DIP finančně výhodný – z příspěvků na DIP pro svého zaměstnance až do výše 50 tisíc korun za rok totiž neodvádí sociální a zdravotní pojištění.

  • Co se stane, pokud budu chtít peníze vybrat dříve?

Máte právo prostředky kdykoli z DIP vybrat. Počítejte ale s variantou, že zpětně vrátíte daňovou podporu obdrženou za posledních deset let. Daňová podpora se vrací také v případě, že vyberete i nepatrnou část prostředků.

Stejně tak dochází ke ztrátě daňové podpory v případě, kdy je z prostředků uložených na DIP například uhrazena daň vztahující se k příjmům z prodejů cenných papírů, které nesplnily tříletý časový test.

Foto: Seznam Zprávy

Stát se snaží motivovat lidi, aby se více starali o finanční zajištění na důchod. Ve snaze zatraktivnit investování začala od 1. ledna 2024 platit nová legislativa.

  • Po dosažení hranice 60 let a splnění desetileté lhůty od založení produktu mohu vybrat všechny prostředky najednou?

Jednoduchá odpověď – ano. Zákon výběry z DIP nijak neomezuje.

  • Mohu mít více účtů DIP?

Limit v počtu účtů DIP není. Dlouhodobý investiční produkt lze přitom kombinovat s jinými produkty spoření na důchod, například s životním pojištěním či doplňkovým penzijním spořením.

Od základu daně je pak možné odečíst příspěvky na kterýkoli z podporovaných produktů spoření na stáří v souhrnné výši 48 tisíc korun ročně. Například 24 tisíc korun z DIP a 24 tisíc korun z doplňkového penzijního spoření.

  • Mohu si do režimu DIP převést stávající portfolia, která už mám?

Ano, pokud to umožňuje poskytovatel investičních služeb, kde jsou tato portfolia vedena. Není podstatné, zda vstoupíte do režimu DIP s již zavedeným portfoliem, nebo vytvoříte DIP vedle svých stávajících investic.

V obou případech to znamená, že portfolio v režimu DIP bude podléhat povinnému „zafixování“, tedy nemožnosti z něj vybrat prostředky předtím, než dovršíte věk 60 let, plus nejdříve po deseti letech od okamžiku, kdy portfolio vstoupilo do režimu DIP. Nicméně možnost vybrat prostředky je vždy (viz v textu výše).

Reklama

Doporučované