Hlavní obsah

Kybernetický pravěk skončil. Těmto trikům zločinců se smát nebudete

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Gramatické chyby a špatné skloňování – kde jsou ty doby, kdy bylo možné kybernetické podvody odhalit tak snadno.

Reklama

Pryč jsou zlaté časy, kdy šlo podvodnou zprávu poznat podle chyb a nesmyslných vět. Digitalizace pomohla podvodníkům zprofesionalizovat jejich zločiny. Výsledky jejich „práce“ jsou mnohdy přesvědčivé. Prověřte si, zda je odhalíte.

Článek

„Milý fášené paní, gratuljeme k výhra 1 000 000 dolarů. Pro to nutné poslat mi nám naše adresa, číslo úštu na vaše e-mail pro výplatu,“ - takto roztomile zkomolené pokusy o vylákání peněz, které kolovaly v různě obměněných podobách v mailech před více než deseti lety, už dnes ve spamu jen tak neuvidíte.

Dnes vám vaše kamarádka z facebooku pošle „báječnou“ zprávu o tom, že našla „bezva“ cviky na břicho, „appka“ je zrovna ve slevě, takže stačí kliknout na odkaz, zaplatit malý obnos a začít cvičit. Kamarádka často o odkazu, který údajně sdílí, ani neví, protože jí někdo mezitím hacknul účet.

Podvody na síti dramaticky změnily svou podobu, vypadají přirozeně a mohou na vás vyskočit prakticky na každém kroku. Tváří se například jako balík od České pošty, který se zadrhl na cestě. Mohou mít podobu nabídky na skvělý nákup, nebo se budou snažit vaši pozornost ošálit tím, že se vás v masce vaší mateřské banky budou snažit varovat před vloupáním hackera do vašeho účtu – a aby se vše napravilo, je třeba kliknout na odkaz a ověřit své údaje.

Podívejte se v galerii na příklady toho, jak dnes zločinci postupují a za koho se vydávají. (Pro snadnější procházení galerií klikněte na poslední fotku v náhledu ukazujícím počet dalších snímků, pozn. red.)

+52

Reklama

Doporučované