Hlavní obsah

První účet za válku. Byl by to úspěch, kdyby se do Česka nevrátila recese

Foto: vlada.cz

Zbyněk Stanjura (ODS).

Reklama

Udržet schodek rozpočtu pod 300 miliard bude pro ministra financí Zbyňka Stanjuru nelehký úkol. Ministerstvo totiž v prognóze naznačilo, že zemi kvůli ruské invazi na Ukrajinu, rostoucí inflaci i uprchlické krizi hrozí recese.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Byl by to úspěch, kdyby se do Česka nevrátila recese. Ukazuje to nejnovější předpověď ministerstva financí. Z komentáře ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) navíc vyplývá, že plán udržet schodek rozpočtu pod 300 miliard se v krizové situaci přesouvá do oblasti science fiction.

Ministerstvo financí je první tuzemskou institucí, která po vpádu ruské armády na Ukrajinu snížila odhad letošního ekonomického růstu z dosavadních tří procent na 1,2 procenta HDP. Takřka jednoznačným viníkem je inflace, která za celý rok dosáhne 12,3 procenta a způsobí, že reálně poklesne spotřeba domácností i objem investic. Ministerská předpověď mimo jiné znamená, že v některém z nadcházejících měsíců vyrostou spotřebitelské ceny o patnáct procent, tedy nejvíc od transformačního období 1991–1993.

Zpomalený růst zase zavede ekonomiku na pokraj recese, tedy k hrozbě, že její výkon oslabí dvě čtvrtletí po sobě. Podle předpovědi totiž v prvním čtvrtletí posílí ekonomický výkon proti závěru roku 2021 jenom o 0,1 procenta a ve druhém ekonomika přímo zpomalí o 1,3 procenta a také růst ve třetím čtvrtletí má být takřka neznatelný – pouze o dvě desetiny procenta. Stačí jen drobný posun a Česko ve druhém či třetím kvartále skončí v druhé recesi během tří let.

Tváří v tvář horším prognózám bude třeba přepracovat státní rozpočet, který Sněmovna schválila teprve v březnu. Především ztrácí na významu plán, podle něhož rozpočtový deficit dosáhne částky 280 miliard.

Je možné, že se daň za naftu už zpátky zvyšovat nebude.
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Experti ministerstva odhadují, že zpomalením ekonomiky propadnou daňové příjmy o 20 miliard, o další jednu miliardu měsíčně přijde rozpočet snížením spotřebních daní na benzin a motorovou naftu, o kterém rozhodla tento týden vláda. „Je možné, že se daň za naftu už zpátky zvyšovat nebude,“ řekl navíc ministr Stanjura novinářům.

O tom, že schodek zamíří k úrovni 350 miliard, však rozhodne položka výdajů. „Výdaje na uprchlíky odhaduji na dvě miliardy eur,“ uvedl ministr. Do toho patří především náklady na bydlení, sociální dávky a vzdělávání. Podrobné ministerské materiály například zmiňují, že humanitární dávka vyjde státní pokladu letos na 7,7 miliardy korun.

Kromě přímé pomoci uprchlíkům budou další čtyři miliardy uvolněny ze státního rozpočtu jako platby zdravotním pojišťovnám, o 14 miliard navíc může utratit ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Bilanci zachrání to, pokud část nákladů na uprchlíky uhradí Evropská unie. „Nemůžeme však s jistotou počítat, že peníze přijdou letos,“ upozornil ministr Stanjura.

Přesto nechce s novou verzí letošního rozpočtu spěchat. První návrh předloží vládě nejdříve koncem června.

Reklama

Doporučované