Hlavní obsah

Schodek 271 miliard láme rekordy, Stanjura slibuje rychlé šlápnutí na brzdu

Foto: Lenka Junková, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Volný pád státního rozpočtu se nezastavil. Schodek dosáhl koncem května historických 271 miliard korun. Bylo to o 16 miliard víc než v květnu 2021, tedy v době, kdy vrcholila pandemické krize.

Článek

Situace ohledně státních financí je vážná a hrozící nebezpečí připustil i ministr financí Zbyněk Stanjura. Na jedné straně přislíbil zlepšení: „Blížíme se do druhé poloviny roku, kdy prohlubování schodku mohutně zpomalí první příjmy z windfall tax, dividenda od ČEZ či peníze z evropských fondů,“ přislíbil v tiskové zprávě. Zároveň upozornil, že „musíme jako vláda šlápnout na brzdu“.

Proto ministr nechce spoléhat pouze na konsolidační balíček, ale hodlá ještě letos ušetřit na provozu státu dalších 20 miliard. „Příští týden ponesu na vládu seznam rozpočtových opatření, kterými ve druhé polovině roku zbrzdíme prohlubování schodku,“ uvedl s tím, že nepůjde o „populární kroky“.

Windfall tax, další odvody z nadměrných příjmů energetických firem a dividenda společnosti ČEZ za rok 2022 vynesou podle ministerských materiálů letos cca 95 miliard korun.

Mimořádné odvody ovšem nepokryjí ani nárůst ve dvou hlavních položkách rozpočtu. O 40 miliard vyrostly jen za pět měsíců přesuny podnikatelům. Z toho stát vyplatil 29 miliard energetickým firmám, které utrpěly ztráty z důvodu zastropování cen elektřiny a plynu. Mimořádnou dotaci sedm miliard dostal provozovatel energetické soustavy ČEPS a přes čtyři miliardy inkasovaly firmy v energeticky náročných odvětvích. V květnu se nevyplnilo očekávání, že energetici část z dosud vyplacených záloh vrátí, a naopak celková výše dotací ještě vyrostla.

Výdaje za leden-květen 2023

V miliardách korun

zvýšení proti roku 2022výdaje 2023
Transfery podnikatelům40,169,7
Důchody37,6279,5
Státní dluh18,137,4
Transfery komunálním rozpočtům10,2133,3
Ostatní sociální dávky5,177,5
Platy zaměstnanců státu4,153
Transfery příspěvkovým organizacím3,949,8
Transfery dopravnímu fondu na investice2,721,5

Zdroj: Ministerstvo financí

O 38 miliard navíc vyplatil stát za důchody, zároveň ovšem roste i výběr pojistného. Rozpočet tak do penzijního systému doplatil od ledna do května „jen“ 29 miliard. Bilance se ovšem začne rychle zhoršovat od června, když důchody po mimořádné valorizaci vyrostou o sedm až osm procent.

Třetí položkou s dvouciferným nárůstem jsou náklady na státní dluh, které se zvýšily o 18 miliard. Desetimiliardové navýšení transferů do komunálních rozpočtů využijí radnice především na zvýšení platů pro učitele. O pět miliard vyrostly náklady na platy ostatních státních zaměstnanců.

Naopak se výdaje v žádné z položek nepodařilo snížit. Jedinou výjimkou jsou neinvestiční dotace zemědělcům, kterých se proti loňsku zatím vyčerpalo skoro o pět miliard méně. Podle dokumentace však mají zemědělci možnost, aby do konce roku ztrátu dohnali.

Reklama

Doporučované