Hlavní obsah

66 procent navíc. ERÚ potvrdil skok u části faktury za elektřinu

Sledujte tiskovou konferenci Energetického regulačního úřadu.Video: ERÚ, ČTK

 

Reklama

Energetický regulátor na tiskové konferenci představil výši regulované složky ceny elektřiny a plynu pro rok 2024. Bylo jisté, že si odběratelé připlatí tisíce navíc. Některým tento skok vyrovná pokles silové elektřiny.

Článek

Stejně jako každý rok vyhlašoval Energetický regulační úřad (ERÚ) výši regulované části cen elektřiny a plynu platnou pro následující rok. U konkrétní částky pro rok 2024 však byla debata vyhrocenější než jindy. Od ledna už nebudou platit stropy na ceny energií ani další vládní opatření, která letos zmírňovala dopad vysokých cen na spotřebitele.

Návrh cenového rozhodnutí ERÚ zveřejnil už před měsícem. Po veřejném konzultačním procesu však došlo k několika změnám.

„Snížili jsem celkové náklady o 15 miliard Kč. Je tam bezprecedentní úspora oproti minulým rokům. Už do konzultačního procesu šly ceny s úsporou 11 miliard Kč a následně se snížily o další čtyři,“ říká předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček. Úspory byly především v cenách za distribuci a systémové služby.

„Úspory jsou v rámci inflačních koeficientů, které jsou poměrně vysoké. Jednání s distribučními společnostmi vedla k tomu, že se nepoužijí klasické inflační koeficienty na náklady, které se používaly v jiných letech, ale použijí se koeficienty odvozené z jiných statistických řad a ukazatelů,“ vysvětlil Trávníček.

„Jsou tam také úspory z hlediska předchozích přeceňování majetku někdy z minulosti, které se pořád dorovnává na budoucí úroveň a v podstatě jsme se vyhnuli dorovnáváním v příštím roce,“ dodal.

V meziročním srovnání se částka za regulované ceny na hladině nízkého napětí, tedy domácnosti a malé firmy, zvýší o 65,7 procenta. Oproti roku 2021 jde o 35,3 procenta. „Dopady na jednotlivé domácnosti jsou mnohem více individuální než v předchozích letech,“ uvedl předseda Rady ERÚ.

Jak se vyvíjela regulovaná složka ceny elektřiny?

2021202220232024 – původní návrh ERÚFinální návrh ERÚ
Cena za činnost OTE11,18 Kč12,53 Kč10,16 Kč13,18 Kč13,18 Kč
Cena za systémové služby93,30 Kč/MWh113,53 Kč/MWh113,53 Kč/MWh257,67 Kč/MWh212,82 Kč/MWh
POZE478,12 Kč/MWh342,75 Kč/MWh0 Kč/MWh495 Kč/MWh495 Kč/MWh
Distribuce elektřiny (průměrná cena)1424,57 Kč/MWh1499,47 Kč/MWh1516,30 Kč/MWh2038,98 Kč/MWh1995,79 Kč/MWh
Regulovaná složka celkem (bez platby za jistič)2007,80 Kč/MWh1968,27 Kč/MWh1639,99 Kč/MWh2804,83 Kč/MWh2716,79 Kč/MWh
Pozn.: bez DPH
Zdroj: ERÚ

Pro větší firmy připojené na hladinu vysokého napětí tvoří regulovaná část 30 procent a meziročně vzroste o 105 procent. Na hladině velmi vysokého napětí tvoří kolem 30 procent a pro velmi vysoké napětí jde o zvýšení o 190 procent. Původně však mělo přesáhnout 200 procent.

Do regulované ceny se promítá především návrat poplatků na podporu obnovitelných zdrojů. Propisuje se do ní také snížení spotřeby energií a nárůst ceny komodity. Podstatně vzrostla také položka za distribuci elektřiny, do níž se musely zohlednit investice distributorů do připojování nových zdrojů, posílení sítě a požadavků na modernizaci sítě.

Poplatek za distribuci průměrně vzroste o 31 procent. Zdražení je však individuální podle jednotlivých distribučních území v Česku.

ERÚ je při tvorbě vázán příslušnými předpisy, metodikou, zákonem o cenách a energetickým zákonem. „Jsou to záležitosti, které jsou fixně dané,“ dodal Trávníček.

Regulovanou část ceny tvoří několik položek, které inkasují různí účastníci trhu. U elektřiny sem patří cena za distribuci, stálá platba za rezervovaný příkon podle jističe, podpora výkupu elektřiny z podporovaných zdrojů (POZE), cena za systémové služby a poplatek na činnost operátora trhu s elektřinou (OTE).

„Stanovujeme ceny tak, aby regulované ceny pokrývaly ekonomicky oprávněné náklady na zajištění spolehlivého, bezpečného a efektivního výkonu licencované činnosti,“ popsal Trávníček.

Růstu cen bránily v letošním roce masivní dotace ze strany státu. „V regulovaných cenách to bylo cca 60 miliard Kč a v rámci neregulované složky 50 miliard. Tím došlo k výraz snížení v dopadu na zákazníky. Bez těch dotací by už letos byla cena vyšší, než pro příští rok,“ říká Trávníček.

U plynu tvoří regulovaná část podstatně nižší podíl na ceně - 19,6 procenta a jde o poplatky za distribuci plynu a činnost OTE. Zbytek tvoří komodita. Celkový nárůst regulované složky u plynu tvoří 38 procent.

Hlavní důvody růstu regulované složky u plynu byla klesající spotřeba, kdy se do ceny promítá tzv. vodárenský efekt. Bude také chybět dotace od státu ve výši 2,1 mld Kč na krytí ztrát v soustavách.

Cenu elektřiny tvoří převážně tzv. silová složka a regulovaná složka. Cenu silové elektřiny a plynu určuje částka, za kterou dodavatel energii nakoupil na velkoobchodním trhu. Ta bude v příštím roce tvořit 60 procent celkové ceny elektřiny a 80 procent ceny plynu.

Zbytek tvoří regulovaná složka, daň z elektřiny, DPH a měsíční platba dodavateli. Regulovanou složku neurčuje obchodník, ale ERÚ, který bdí nad energetickým trhem.

Reklama

Doporučované