Hlavní obsah

Slovenský státní dluh přijde draho. Země si půjčuje nejdráž po Itálii

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Slovensko si ze všech zemí eurozóny už půjčuje nejdráž po Itálii, investoři hodnotí Bratislavu stále rizikověji a financování dluhu země je nákladnější.

Článek

Ve středu o tom informoval analytik bankovního domu Slovenská sporiteľňa Marián Kočiš. Reagoval na výsledky úterního prodeje desetiletých dluhopisů Slovenska v objemu tří miliard eur (76 miliard korun) při průměrném ročním výnosu 3,78 procenta.

„Už v prosinci jsme upozorňovali, že kvůli nedostatečné konsolidaci a další hrozbě zhoršení ratingu může dojít k růstu rizikové přirážky u našich dluhopisů vůči benchmarkovým německým dluhopisům,“ uvedl Kočiš. Benchmarkem se zde rozumí nejkvalitnější dluhopisy, se kterými se ostatní v eurozóně poměřují.

Riziková přirážka slovenských dluhopisů vůči výnosům srovnatelných cenných papírů německé vlády přesáhla 1,3 procentního bodu. V rámci eurozóny si tak dráž půjčuje už jen Itálie, kde přirážka aktuálně činí 1,45 procentního bodu, poznamenal analytik.

Kočiš uvedl, že ještě loni v létě si Slovensko půjčovalo za podobných podmínek jako Španělsko či Portugalsko, kde riziková přirážka teď činí od 0,65 do 0,9 procentního bodu. Ekonom spočítal, že jen u zmíněné emise slovenských dluhopisů by země za deset let ušetřila na úrocích 120 milionů eur (skoro 3,1 miliardy korun), pokud by nadále dokázala financovat svůj dluh podobně jako Španělsko. Zvýšené rizikové přirážky se u Slovenska projevily už dříve, když země prodávala dluhopisy.

Reklama

Doporučované