Hlavní obsah

Stát nebude chtít daň ze sbírky pro Martínka. Jak to bude v cizině, není jisté

Foto: Beenicebeelove, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Poslední dny ovládla online svět veřejná sbírka pro nemocného Martínka, na jehož léčbu už se vybralo 109 milionů korun. Úřady nyní ujistily veřejnost, že daň ze sbírky do státní pokladny nepůjde. Otázkou zůstává daň v zahraničí.

Článek

Češi vybrali na léčbu dvouletého Martínka, který trpí vzácným genetickým onemocněním, takzvaným AADC syndromem, přes sto milionů korun. Vlnu solidarity a radosti nad vybranými prostředky ale stínila otázka daní.

Úřady ale nyní veřejnost ubezpečily, že stát z celkové částky nebude ubírat daň, která by skončila jako příjem státní pokladny.

„Chceme vyvrátit obavy veřejnosti o sbírce pro Martínka. Příjmy z veřejné sbírky jsou osvobozeny od daně z příjmů. Rodiče pouze musí příjem oznámit finančnímu úřadu. Neuplatní se ani česká DPH, lék bude podán v zahraničí. ČR si z peněz nevezme žádnou daň,“ uvedla na twitteru Finanční správa.

Informaci o tom, že na příjmy z veřejné sbírky se vztahuje osvobození od zdanění, potvrdilo také Ministerstvo financí.

„Pro upřesnění uvádíme, že osvobození příjmů z veřejné sbírky od zdanění podle zákona o daních z příjmů není vázáno na žádný limit, je tedy osvobozeno od zdanění bez ohledu na výši,“ uvedl Petr Habáň, tiskový mluvčí resortu.

S osvobozeným příjmem je podle Čestmíra Horkého, ředitele dárcovské platformy Znesnáze21, spojena pouze oznamovací povinnost vůči Finanční správě, kterou je podstatné splnit do konce lhůty pro podání daňového přiznání za období, ve kterém byl příjem osvobozen.

„Pokud je ve sbírce vybráno více než pět milionů korun, je zde nutná ohlašovací povinnost finančnímu úřadu,“ uvedl pro Seznam Zprávy Horký.

„Je pravděpodobné, že finanční úřad bude po příjemci finanční podpory požadovat potvrzení o léčbě, například formou faktury,“ dodal.

Stejná situace se totiž přihodila před dvěma lety u sbírky na léčbu vážně nemocného Maxíka. „V té době jsme na to upozorňovali,“ říká Horký.

Jediným zdrojem obav proto zůstává zahraniční DPH při podávání léku, za což by lékařská klinika v zahraničí mohla po rodině vyžadovat příplatek. Na tuto otázku zatím nemá odpověď ani Donio, platforma, která stojí za charitativní sbírkou. Léčebnou dávku by mělo aplikovat lékařské centrum v Itálii, nebo ve Francii.

Reklama

Doporučované