Hlavní obsah

Strop se prodražuje. Stát už poslal dodavatelům energií přes 13 miliard korun

Foto: Shutterstock.com

Dodavatelé energií obdrželi od státu podporu.

Reklama

Od začátku roku platí zastropování cen energií. Vláda tak uklidnila občany s tím, že je ochrání před extrémním zvýšením faktur. Rozdíl cen ale „někdo“ zaplatit musí a stát už na to dodavatelům poslal přes 13 miliard korun.

Článek

V důsledku ruské agrese proti Ukrajině a jeho vlivu na enormní nárůst cen energií vláda rozhodla, že stanoví takzvaný cenový strop elektřiny a plynu pro období od 1. ledna 2023 do 31. prosince 2023.

Tento krok je vláda oprávněna učinit v případě mimořádné tržní situace na trhu s elektřinou nebo plynem, a dovoluje jí to energetický zákon. Kvůli zvýšeným nákladům na energie také vláda formou dotací podporuje velké podniky.

Kompenzace má distributorům nahradit rozdíl mezi částkou, vypočítanou z dřívějších cen, za které se energie nakupovaly na burze a cenou, za kterou prodávat „musí“ kvůli vládnímu stropu. Tyto peníze stát dorovnává z rozpočtu. Ministerstvo průmyslu a obchodu nyní redakci SZ Byznys aktuálně potvrdilo, že za leden a únor už stát dodavatelům zaslal celkem 13,6 miliardy korun.

Každého ekonomicky aktivního občana ČR (daňového poplatníka) to už podle hrubších výpočtů Seznam Zpráv stálo přibližně šest tisíc korun, vezmeme-li v úvahu zastropování cen z ledna a února a úsporný tarif ze září.

Vláda cenové stropy pro letošní rok stanovila na 6000 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 Kč za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Stropy platí od začátku roku pro domácnosti, firmy i veřejné instituce do konce letošního roku.

Reklama

Doporučované