Hlavní obsah

Korejci jsou blíž dostavbě Dukovan, jejich reaktor získal evropský certifikát

Foto: Shutterstock.com

Elektrárna Dukovany čeká na výstavbu pátého jaderného bloku.

Reklama

aktualizováno •

Jaderný reaktor korejské společnosti KHNP, který by mohl stát v elektrárně Dukovany, získal certifikát o souladu s evropskými standardy. Korejci tak mohou získat více zakázek. Ve hře o Dukovany je také Westinghouse a EdF.

Článek

Korejský reaktor pro jadernou elektrárnu Dukovany získal certifikát o souladu s evropskými normami. Sdružení European Utility Requirements (EUR), které harmonizuje a posuzuje jednotná evropská kritéria pro jaderné reaktory III. generace, jej udělilo reaktoru APR1000 korejské společnosti KHNP. Firma to oznámila ve čtvrtek 2. března.

Korejci reaktor navrhli právě k exportu do evropských zemí a byl sestrojen tak, aby odpovídal evropským podmínkám a splňoval požadavky vycházející z nejnovějších norem Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) a Asociace západoevropských jaderných dozorů (WENRA).

Šance korejské společnosti KHNP na získání zakázek v evropských zemích se tak díky udělení certifikátu zásadně zvyšují, stejně jako v jiných zemích, které se ale řídí evropskými normami. Výsledek by mohl mít dopad i na probíhající výběrové řízení na dostavbu pátého bloku v jaderné elektrárně Dukovany.

Foto: KHNP

Korejský reaktor APR1000 společnosti KHNP.

Mezi uchazeči je kromě KHNP také francouzská společnost EdF a kanadsko-americký Westinghouse. Kromě korejského reaktoru má evropskou certifikaci také reaktor AP1000 společnosti Westinghouse. Francouzi zatím certifikát nemají. A ani o něj žádat nechtějí.

„EdF nabízí reaktor EPR1200, adaptaci reaktoru EPR, který už získal licence ve třech evropských zemích - ve Velké Británii, Francii a Finsku. Licence, tedy povolení k výstavbě, je co do významu mnohem důležitější, než certifikace EUR. Proto také EdF o tuto certifikaci ani nepožádala a nebude žádat,“ uvedl mediální zástupce EdF Michal Vlasák.

Jejich nabídky nyní posuzuje Jaderná elektrárna Dukovany, jejímž vlastníkem je skupina ČEZ. Finální nabídky by měla trojice předložit v září a až na jejich základě se bude rozhodovat, kdo Dukovany dostaví.

Podle verdiktu se míra nesouladu reaktoru s evropskými normami u KHNP pohybovala pod 0,5 procenty. Její technologie nyní splňují evropské standardy v oblastech bezpečnosti, ekonomických kritérií i konstrukční způsobilosti. KHNP proto předpokládá, že díky výsledku bude nyní schopna zajistit si na evropských trzích konkurenceschopnost i silnou exportní pozici.

Firma musela k posouzení předložit obsáhlou technickou dokumentaci. Ta se týkala dvaceti oblastí a přibližně pěti tisíc požadavků.

Představitelé korejského jaderného průmyslu, mezi kterými jsou společnosti KHNP, KEPCO E&C, KEPCO NF a Doosan Enerbility, o certifikaci APR1000 oficiálně požádali v listopadu 2019. Navzdory pandemii covidu-19 a zvýšení požadavků na bezpečnost po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima, byl proces certifikace zahájen v únoru 2021.

Společnost celým řízením prošla během 22 měsíců, což je v tomto případě relativně krátká doba. KHNP to vysvětluje tím, že byla „schopna včas bez větších nesrovnalostí poskytnout veškeré potřebné dokumenty a pohotově odpovídat na doplňující dotazy“.

EUR v rámci posuzování zkoumalo, zda reaktor APR1000 splňuje veškeré požadavky na bezpečnost, zda odpovídá všem normám v oblasti ekonomických kritérií a zda reaktor odpovídá konstrukční způsobilosti jaderného ostrovu.

Proces certifikace vyžaduje jako jednu z podmínek pro zahájení certifikace alespoň dva sponzory z řad členů EUR. Evaluace návrhu APR1000 se zúčastnili celkem tři sponzoři a šest podporovatelů, tedy více než polovina z celkového počtu členů EUR.

Tendr na Dukovany

  • Společnost ČEZ poptává dodávku nového jaderného bloku v Dukovanech. Součástí byla i opce na případnou stavbu dalších obdobných reaktorů.
  • Maximální instalovaný výkon chystaného reaktoru je 1200 megawattů.
  • Finální nabídku na stavbu jaderného bloku v Dukovanech podali na konci října 2023 všichni tři přihlášení zájemci, tedy americká společnost Westinghouse, korejská KHNP a francouzská EDF. Spolu s tím podali i nezávazné nabídky na další tři reaktory.
  • 31. ledna 2023 vláda rozhodla, že k předložení závazných nabídek na stavbu až čtyř nových reaktorů v Dukovanech a Temelíně osloví jen EdF a KHNP. Westinghouse podle vlády nesplnil podmínku, protože ani jeho finální nabídka na první dukovanský blok nebyla závazná.
  • Na nové nabídky budou mít dva uchazeči čas do 15. dubna.
  • Nový reaktor v Dukovanech má být dokončen v roce 2036.
  • Projekt nového reaktoru by měl být největší investicí Česka v novodobé historii. Podle dřívějších prohlášení vlády i ČEZ měl jeden nový reaktor stát asi 160 miliard Kč. Jde ovšem jen o hypotetickou tzv. „overnight cenu” nezahrnující finanční náklady, navíc jde o odhad v cenách z roku 2020.
  • Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1000 megawattů (MW), jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW stojí v Dukovanech na Třebíčsku.
  • Vedle nových klasických reaktorů ČEZ plánuje také stavbu až deseti malých modulárních reaktorů. První z nich by měl vzniknout v Temelíně.

Aktualizace: Doplnili jsme do textu vyjádření mediálního zástupce EdF.

Reklama

Doporučované