Hlavní obsah

Goodyear podle soudu ukradl nápad českého vynálezce. Má zaplatit 1,6 miliardy

Foto: Shutterstock.com

Firma si podle soudu přivlastnila pět obchodních tajemství vynálezce a jeho společnosti. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Až pět obchodních tajemství vynálezce Františka Hrabala si přivlastnila americká firma Goodyear Tire & Rubber. Teď mu musí vyplatit v přepočtu 1,6 miliardy korun, rozhodl soud.

Článek

Americká společnost Goodyear Tire & Rubber musí českému vynálezci Františku Hrabalovi zaplatit 65 milionů dolarů (1,6 miliardy korun), rozhodl v pondělí soud ve Spojených státech.

Spor se týkal Hrabalových nápadů ohledně samonafukovacích pneumatik, uvedl specializovaný server Law360, který se věnuje obchodním sporům.

Firma si podle soudu přivlastnila pět obchodních tajemství vynálezce a jeho společnosti Coda Development, sdělil ČTK jednatel společnosti Coda Jan Martínek. Porota rozhodla, že společnost Goodyear jednala se zlým úmyslem.

Společnost Coda zažalovala firmu Goodyear a jejího někdejšího inženýra Roberta Benedicta v roce 2015. Česká firma uvedla, že se Hrabal v lednu a červnu 2009 setkal se zaměstnanci Goodyearu ohledně možnosti spolupráce a zavedení jeho nápadů do výroby.

Americký výrobce pneumatik podepsal smlouvu o mlčenlivosti, podle níž mohl využít poznatky svých zaměstnanců pouze v případě, že by uzavřel partnerství s českou společností. To se ale nikdy neuskutečnilo.

Benedict ale využil poznatků ze schůzek a začal je rozvíjet v naději, že to společnosti Goodyear v následujících letech přinese zisky v řádu stovek milionů dolarů, tvrdí společnost Coda. Goodyear podle ní také získal na základě Hrabalových nápadů dva patenty.

Soudní spor ještě neskončil. Společnost Coda soud požádala, aby ke dvěma patentům bylo přiřazeno Hrabalovo jméno. Požádala také o vydání příkazu, který by společnosti Goodyear zakázal používat informace, které byly podle české firmy ukradeny.

David a Goliáš

V jádru procesu šlo podle právní zástupkyně firmy Coda o to, že „místní společnost vzala nápady malého člověka a prohlásila je za své“. Goodyear se hájil tím, že Hrabalovo obchodní tajemství bylo zveřejněno v žádostech o patent, veřejných prohlášeních a prezentacích.

Stránky patentdocs.org zabývající se patentovými spory uvádějí, že Federální soud v USA se sporem začal zabývat poté, co rozhodl, že nároky společnosti CODA jsou „věrohodné“. Společnost Coda argumentovala například tím, že na jedné schůzce obou firem požádal zástupce Goodyear, aby on a jeho tým mohli strávit nějaký čas o samotě s funkčním prototypem společnosti Coda, během něhož jej bez povolení fotografoval. Po této druhé schůzce společnost Goodyear na čas přestala se společností Coda komunikovat.

Krátce na to společnost Goodyear podala první z řady patentů na sestavy a metody týkající se samonafukovacích pneumatik, přičemž nároky se vztahovaly na údajně nové, patentované a důvěrné informace, které společnost Coda sdělila společnosti Goodyear. O několik let později prý Coda obdržela nevyžádaný e-mail od bývalého zaměstnance společnosti Goodyear, který tvrdil, že Goodyear okopíroval technologii společnosti Coda.

Technologie samonafukovacích kol zajišťuje automatické huštění pneumatik, které obsahují miniaturní pumpičku. Systém pohání energie, kterou generuje rotující kolo. Řidič tak nemusí kontrolovat tlak v pneumatikách.

Rozšířili jsme o další podrobnosti.

Reklama

Doporučované