Hlavní obsah

Krize bydlení? Start-up vyrábí „kaštanové“ domky za 3 miliony

Podívejte se na modulární „kaštanový“ domek za 3 miliony korun včetně pozemku. Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Ceny nemovitostí rostou nejen v Česku, ale i v celé Evropě. To dává prostor novým firmám s alternativními způsoby bydlení. Jednou takovou je britský start-up Conker Living, který přišel s kulatými „obytnými kaštany“.

Článek

Takzvaný Conker čili Kaštan je inovativní a úsporný způsob bydlení. Na největší britské výstavě novinek v bydlení ho představil tamní start-up Conker Living. Kulaté obytné kapsle mají v průměru 3,8 metru a stojí deset centimetrů nad zemí na podstavných nohách. Součástí jejich vybavení jsou proto mimo jiné i vstupní schody. Podlahová plocha je přesně 10 metrů čtverečních.

V interiéru modulárních buněk nechybí ale ani ventilace, filtrace vzduchu, podlahové vytápění i systém zpětného získávání tepla. Stěny jsou zesílené o 20 centimetrů tepelné izolace, aby mohly pro bydlení sloužit opravdu celý rok za každého počasí. Měly by údajně být vybavené i systémem pro sběr dešťové vody. Kapsle totiž nemají být jen cenově dostupnější než normální domy a byty, ale i energeticky úsporné.

„Všichni přemýšlíme nad způsoby, jak šetřit energii, což není lehké. A proto jsem se chtěl podívat na něco už zavedeného, čímž myslím pasivní bydlení a jednotky, které jsou schopné stát spíš nad zemí než na ní. Protože Conker nám umožňuje umístit dostatek izolace okolo něj a tím minimalizujeme spotřebu energie uvnitř na hodnotu mezi 500 a 750 watty, takže ho můžeme napájet solárními panely,“ říká Jag Virdie, zakladatel britského start-upu.

+6

Energeticky úsporné z recyklovaných a recyklovatelných materiálů

Kromě toho, že kapsle je energeticky úsporná a dodávat ji lze i v provedení se solárními panely, společnost bývalého automobilového i leteckého konstruktéra pro Rolls-Royce a Bentley zdůrazňuje i její materiálovou udržitelnost. Na výrobu používá místní zdroje ke snížení uhlíkové stopy, má jít o lehký recyklovaný plast a hliník.

Spolu s podlahovým vytápěním i veškerou elektronikou stojí v základu 29 tisíc liber včetně daně, což je v přepočtu asi 870 tisíc korun. Souprava dvou kompletně vybavených kapslí s ložnicí pro pár by podle start-upu měla vyjít na 100 tisíc liber, tedy tři miliony korun. Cena za byt o 20 metrech čtverečních v Londýně by pro srovnání dosahovala asi 7,4 milionu korun.

„Myšlenkou bylo, že si jako mladý člověk nebo mladý pár pořídíte dohromady dva Conkery, pak máte dítě, takže si objednáte další místnost a tu můžete přisadit k těm dvěma, které už máte. Potom máte třeba další dítě, a tak si pořídíte další a znovu postupně takhle rozšiřujete dům. A jen si představte, že jakmile ty děti domov opustí, může to být tak, že si prostě vezmou svoji ulitu, aby začali budovat vlastní bydlení,“ vysvětluje dál Virdie.

Zájem zatím mají spíš firmy. Kapsle odolají i bouři

Firma Conker Living postavila zatím 39 jednotek a k zákazníkům se nyní řadí spíše firmy se zájmem o nápaditá místa pro videokonference, informační centra, ale i luxusní kempinkové ubytování.

„Jeden máme na vrcholu jedné hory ve Walesu a už tam je tři roky – je to náš vůbec první Conker. A pořád tam stojí, hrdě i přes všechny bouře a cokoliv dalšího. Hlavní výhodou, kterou proti takovému počasí mají, je to, že jsou aerodynamické, takže i po bouři tam stále budou,“ slibuje zakladatel britského start-upu.

Conker Living vystavuje své kapsle na největším veletrhu novinek v oblasti bydlení ve Velké Británii. A zatím si získal vcelku pozitivní reakce. Bez humorných připomínek se ale jeho prezentace přesto neobešla.

„Jednou z neuvěřitelných věcí na výstavě Ideální domov je její závazek k inspirativnosti a také to, že od jejích samotných počátků se vždy točila okolo konceptu bydlení budoucnosti,“ popisuje veletrh Laurence Llewelyn-Bowen, britský interiérový designér, který vystupuje například i v zájmových pořadech televize BBC.

„A tak tu máme tyhle kapsle Conker, tyhle obytné koule. A já myslím, že je to pro lidi skvělá věc na pohled. Myslím, že jsou tím nápadem nadšení. Moje rada pro každého, kdo bude v kulaté kapsli Conker žít, je následující. Nepokoušejte se je stavět na strmém kopci. Pak byste taky mohli zjistit, až se ráno probudíte, že je váš svět opravdu vzhůru nohama,“ dodává s vtipem designér.

Do každého terénu

Britský start-up nicméně při navrhování a konstruování svých Kaštanů myslel i na nerovný a nezpevněný terén. Podstavné nohy mohou stát na betonových základech, zároveň je ale možnost využít k úchytu v půdě i šrouby, aby kapsle měly pevnou oporu skutečně za každých okolností.

Foto: Conker Living

Konfigurace obytných kapslí Conker.

Conker Living nabízí i menší kapsli o průměru 3,2 metru za 26 tisíc liber nebo také dětskou verzi o bezmála dvou metrech za 10 tisíc liber včetně daně.

Redakce SZ Byznys už dříve psala o dalších firmách a start-upech, které se na trhu s bydlením, ale i v nabídce netradičních kancelářských prostor nebo volnočasového ubytování snaží prorazit. A to jak v oblasti modulárních jednotek a kapslí, tak třeba i na poli 3D tisku.

Reklama

Související témata:
Conker Living
Obytné kapsle Conker

Doporučované