Hlavní obsah

Americký start-up má prý řešení pro lidi bez domova. Má to háček: Cenu

Podívejte se na moderní standy, které mají vyřešit krizi bydlení.Video: Jan Marek

 

Reklama

Americký start-up Jupe nabízí údajné řešení krize bydlení pro stovky milionů lidí. Problém mají vyřešit jeho technikou vybavené stany. Nápad má jednu vadu na kráse – supermoderní stany nejsou zrovna levné.

Článek

„Nedostatek jídla v některých zemích je problém distribuce. A oblečení pro potřebné je už převážně vyřešené,“ tvrdí start-up Jupe z Los Angeles v Kalifornii. Celkem 1,5 miliardy lidí na světě podle něj však stále nemá kde bydlet, a na to nabízí údajně obstojné řešení: své supermoderní stany.

Skrytá výbava i úložný prostor

Nepromokavou i ohnivzdornou plachtu drží konstrukce ze svítících hliníkových tyčí a diody nechybí ani uvnitř. Stan ční do pohodlné výšky skoro 3,5 metru a svým hostům nabízí obytnou plochu 10 metrů čtverečních. Manželskou postel, která prostoru vévodí, lze doplnit i malými poličkami skrytými z úložného prostoru v podlaze o objemu 1000 litrů, které mohou sloužit také jako stoličky.

Podlaha stanu skrývá také výsuvné přípojky. Napájení v moderních stanech start-up Jupe vyřešil dvěma bateriemi, které dobíjí solární panely. Jsou tak vhodné i do míst bez elektrické sítě a mají údajně také vlastní wifi. Navíc prý zvládnou odolat silnému větru, převážně jsou ale určené do teplot od pěti asi do dvaceti sedmi stupňů.

Stan se má ještě vylepšit

Společnost chce ale své stany ještě vylepšit, aby ustály všechna roční období včetně zimy. Shání proto i nového technického ředitele, který by měl nejspíš zapracovat i na ceně. Aby si je zmíněných 1,5 miliardy lidí složených hlavně z chudých či migrantů mohli dovolit.

Ještě loni v prosinci si totiž start-up Jupe za jeden stan účtoval 17,5 tisíce dolarů, což je v přepočtu bezmála 400 tisíc korun. Podle autorů je však pořád desetkrát levnější než jakýkoli jiný mobilní dům na krátkodobé bydlení a efektivnější má být i jeho přeprava. Podle magazínu TechCrunch už má start-up celkem 300 objednávek, a tržby čeká okolo sedmi milionů dolarů. První stan přitom postavil loni v dubnu.

Shání se nejlepší technický ředitel

„Bude to těžké hledání, ale chceme do toho člověka investovat dost peněz, abychom získali někoho opravdu kompetitivního, kdo nám pomůže docílit vize, kterou máme,“ vysvětluje spoluzakladatel a šéf společnosti Jeff Wilson, který teď navíc od investorů vybral na tento účel dalších 9,5 milionu dolarů.

Vím, že všichni chtějí na Mars, ale se Zemí to ještě nevzdávejme.
Jeff Wilson, šéf start-upu Jupe

Mezi přispěvateli prvního kola financování byl jak americký technologický startovací akcelerátor Y Combinator, tak například i tamní fond rizikového kapitálu Initialized Capital.

„Vím, že všichni chtějí na Mars, ale se Zemí to ještě nevzdávejme. Kašlu na to, jak to ovlivní hodnotu firmy, tohle je to, čemu se chci po zbytek života věnovat,“ dodává Wilson. „Mám doktorát z environmentálních věd a myslím, že klimatická krize našemu cíli poměrně nahrává.“

Reklama

Doporučované