Hlavní obsah

Český Lasvit získal „Oscara“ za design. Porazil i Amazon s Googlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Lasvit

Lasvit bodoval s instalací, které dominují panely z lehaného skla s ručně vyráběnými reliéfy.

Reklama

Sklářská firma Lasvit z Nového Boru ohromila Milán. Na milánském týdnu designu byla jeho expozice vyhlášena jako nejlepší z celého světa.

Článek

Velký den pro český design. Lasvit Leona Jakimiče získal hlavní cenu na milánském týdnu designu.

„Přirovnal bych to k tomu, že Kolja získal Oscara za nejlepší zahraniční film. Až na to, že jsme to vyhráli celkově za nejlepší cenu, nejen za ‚mimo Itálii,“ říká Jakimič.

Lasvit do Itálie přivezl monumentální instalaci uměleckého ředitele značky Maxima Velčovského, která obsahuje sedm panelů z lehaného skla. Jde o techniku, kdy roztavené sklo samo vteče do předem připravené formy.

Panely zdobí ručně vyráběné reliéfy a slouží jako skleněné plátno. Největší z panelů měří sedm metrů. Autory celkové instalace pak jsou Zbyněk Krulich s Petrem Hákem a jejich studio Cirque.Menu.

Výstava od Lasvitu byla zakomponována do ikonické lokality Palazzo Isimbardi.

+3

Lasvit porazil i Amazon a Google

Nejlepší instalaci vybírala porota i veřejnost. Nejprve porota utvořila z 1200 projektů finálovou šestnáctku nejvíc zapamatovatelných projektů, ale pak už hlasuje veřejnost a designérská komunita.

Lasvit porazil i takové giganty jako umělce JR či společnosti Google, Zegna, Kia a Amazon.

Reklama

Doporučované