Hlavní obsah

Cestovní kanceláře škrtají z katalogů největší zemi světa

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Cestovní kanceláře ruší zájezdy do Ruska. Ilustrační foto

Reklama

České cestovní kanceláře ruší většinu zájezdů do Ruska. Předpokládají, že kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu se do konce roku žádné další konat nebudou.

Článek

Zájezdy nebylo možné pořádat poslední dva roky kvůli pandemii koronaviru. A s cestovní kanceláří se lidé do Ruska kvůli probíhajícímu konfliktu nepodívají s největší pravděpodobností alespoň další rok.

Společnost Adventura v současné době předpokládá, že poznávací ani aktivní zájezdy do Ruska nebude moci letos uskutečnit, pravděpodobně je tedy zruší. „Našim klientům nabídneme alternativní cesty nebo vrácení peněz,“ uvedl finanční ředitel firmy Miloš Podpěra. Řekl to pro agenturu ČTK, která cestovky oslovila.

I jednatelka CK Mayer&Crocus Marcela Králová očekává, že zájezdy do Ruska nebudou moci v letošním roce stejně jako v posledních dvou letech uskutečnit.

Zájezdy do Ruska zruší dále CK Delfín travel. Svou roli v tomto rozhodnutí má podle jednatele společnosti Tomáše Hubky morální aspekt a také bezpečnostní s ohledem na zákazníky.

CK Mundo zrušila zájezd s názvem Bělorusko, Kyjev a Černobyl. „Na zájezd do Moskvy a Petrohradu již máme zakoupené letenky, přesto se nyní zdá pravděpodobné, že zájezd zrušíme. Ponecháme si jen více času na rozhodování,“ doplnil za Mundo Petr Želiezko.

Cestovní kancelář Čedok ve čtvrtek na svém facebooku oznámila, že do odvolání z nabídky odebrala poznávací zájezdy do Ruska. Klientům, kteří si je koupili, nabídne jinou poznávací cestu nebo vrácení peněz. Zároveň pozastavila prodej letenek společnosti Aeroflot a dalších ruských dopravců. Stejně se v případě zájezdů i prodejů letenek zachovala cestovní agentura Invia, sdělila její mluvčí Andrea Řezníčková.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek ráno oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba poté řekl, že Putin zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu a že země se bude bránit. Podle ukrajinského generálního štábu je cílem ruské invaze hlavní město Kyjev. Lídři zemí Evropské unie v noci na dnešek schválili protiruské sankce.

Reklama

Doporučované