Hlavní obsah

Drahé energie kosí chovy prasat

Foto: Mai.Chayakorn, Shutterstock.com

V Německu klesl počet chovaných prasat na rekordní minimum.

Reklama

Energetická krize se rozrůstá do dalších odvětví německého průmyslu. Podle nejnovějších dat teď zasáhla chov prasat, jejich počet klesl v letošním roce na rekordní minimum, především kvůli drahým energiím. Pokles hlásí i Česko.

Článek

V Německu výrazně upadá chov prasat, jejich počet se letos dostal na historické minimum. Chov prasat je tak další částí průmyslu, která se přidává na seznam odvětví zasažených energetickou krizí, informuje server CNN.

Počet chovaných prasat a farem, na nichž se chovají, klesly „kvůli přetrvávající obtížné hospodářské situaci“, uvedl ve středeční tiskové zprávě německý Spolkový statistický úřad (Destatis). Pokles v chovu pak přičítá především prudkému nárůstu nákladů na energie a cen hnojiva a krmiva.

Rostou náklady, prasat ubývá

Ke 3. listopadu letošního roku bylo v Německu evidováno 21,3 milionu prasat. To je o více než 10 procent méně oproti loňskému roku a téměř o pětinu méně oproti roku 2020. Podle německého statistického úřadu se tak počet prasat dostal na historické minimum.

Kromě samotných zvířat přišlo Německo letos také o 1900 chovů prasat. Mezi lety 2020 a 2021 pak přišlo o dalších 1600 chovů.

Pokles počtu prasat i farem, které je chovají, se podepisuje především na ceně vepřového masa. V říjnu vyskočily výrobní náklady na maso o téměř 47 procent oproti loňskému roku, vyplývá z údajů Destatis.

Údaje tak představují další ránu německému průmyslu, který se již rok potýká s negativními následky energetické krize v Evropě vyvolané ruskou invazí na Ukrajinu koncem února.

Až dva miliony propuštěných zaměstnanců

Mnoho výrobců v energeticky náročných odvětvích včetně chemického průmyslu, sklářství a kovoprůmyslu omezilo výrobu a někteří z nich propouštějí zaměstnance a přesouvají část svých provozů do zahraničí, aby se alespoň částečně vyrovnali s rostoucími náklady.

Je však otázka, zda budou taková opatření dostatečná. Hlavní ekonom Deutsche Bank Research Marc Schattenberg řekl v říjnu televizi CNN, že v Německu by na jaře příštího roku mohly být propuštěny až dva miliony zaměstnanců, protože se jejich zaměstnavatelé nadále potýkají s vysokými cenami energií a možným nedostatkem plynu.

Rostoucí náklady na energie ovšem nejsou jediný problém, který chovatele prasat svazuje. Podle německého sdružení masného průmyslu způsobilo producentům výrazné potíže také vypuknutí viru afrického moru prasat ve východním Německu v kombinaci s poklesem vývozu do Číny. Ta teprve před měsícem zrušila takzvané „zero-covid“ nařízení, které výrazně omezovalo dovoz do jedné z největších ekonomik světa.

Podobně i ve zbytku EU

Podle českého Svazu chovatelů prasat (SCHP) je situace podobná i v dalších zemích EU. Produkce prasat klesá i v Dánsku, kde bylo za třetí čtvrtletí roku 2022 nejméně prasat za posledních 20 let. Podobně je na tom i Polsko. Tam se počty snížily o necelých 13 procent, celkem tedy ubylo za poslední rok minimálně 1,4 milionu prasat.

V Česku se podle posledních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) snížil počet chovaných prasat v 1. pololetí letošního roku o necelých devět procent oproti loňsku. Celkově tak ubylo přes 131 tisíc prasat. Největší úbytek zaznamenala mladá prasata s hmotností do 50 kg, jejich počet se meziročně snížil o 20 procent.

Reklama

Doporučované