Hlavní obsah

Fiala ohlásil energetickou revoluci. Chce elektrárny pod kontrolou státu

Foto: Shutterstock.com

Česko bude jaderné, oznámil premiér Petr Fiala.

Reklama

Česko by mělo být do pěti let energeticky suverénní. Znamená to zbavit se závislosti na ruském plynu a ropě a nahradit je odjinud.

Článek

Česká vláda chce mít v blízké budoucnosti pod kontrolou celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny. V projevu k občanům to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Do pěti let chce země dosáhnout energetické suverenity.

Prioritou bude jádro, podporu budou mít i fotovoltaika a tepelná čerpadla. Během přechodu k energetické suverenitě bude Česko podle Fialy čelit vysokým cenám a nejistotě dodávek z východu.

„Musíme podporovat výstavbu bezemisních zdrojů energie. Naším pilířem bude jádro, ale masivně podpoříme i výstavbu fotovoltaických elektráren a budeme podporovat i využívání tepelných čerpadel,“ uvedl premiér. Chce také zvýšit objem domácího bioplynu. Slíbil podporu investic do energetických inovací a úspor.

„Součástí naší strategie je, aby stát získal v blízké budoucnosti pod kontrolu celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny,“ uvedl ministerský předseda.

Po pěti letech se tak znovu vrací do hry nápad zavržený už jednou v roce 2017 Andrejem Babišem. Vláda zvažuje rozdělení největší české energetické skupiny ČEZ a zestátnění jejích elektráren.

Před pěti lety stát jako největší, zhruba 70% akcionář, zvažoval rozdělení holdingu na „tradiční“ část s jadernými či fosilními elektrárnami a dále na „zelený“ ČEZ, který si měl podržet obnovitelné zdroje, obchod a distribuci.

Cílem operace mělo být stoprocentní majetkové ovládnutí výrobní části ČEZ státem. Státní podíl v „zelené“ divizi se měl prodat na kapitálovém trhu, takže by „zelený“ ČEZ zůstal soukromým investorům.

Česko by mělo být podle Fialy v budoucnu schopné vyrobit si sama maximum energie a vyrobit ji za přijatelné ceny, řekl Fiala. V případě dovozu plynu a ropy by měla mít možnost se sama suverénně rozhodnout, od koho a za kolik suroviny nakoupí.

„Musíme zásadně navýšit kapacitu plynovodů a ropovodů ze zemí Evropské unie. Musíme získat další kapacitu v terminálech pro LNG plyn na moři,“ ohlásil Fiala.

To zahrnuje posílení spojení produktovodů, například ropovodem TAL z italského Terstu do Bavorska a odtud ropovodem „Ingolstadt“ do Česka. Dále jde například o propojku plynovodů z Polska na sever Moravy Stork II a také nákupy podílů v terminálech na dovoz LNG, nejnověji v Nizozemsku, ale hovoří se také o napojení na terminály na Baltu v Polsku a Německu.

Reklama

Doporučované