Hlavní obsah

Hrozba stávky v Austrálii zdražuje plyn. Kdo ho bude chtít, musí přeplatit Čínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČEZ / Gasunie

Ilustrační foto.

Reklama

Cena zemního plynu jde opět nahoru. Trhy totiž reagují na možné stávky v LNG terminálech v Austrálii, která zajišťuje 10 procent světové poptávky po plynu.

Článek

Austrálie komplikuje situaci na světovém trhu s plynem. Pracovníci tamních závodů společností Chevron a Woodside Energy Group totiž chtějí stávkovat za lepší mzdy i pracovní podmínky. A vyhlídka na uzavření tamních terminálů na zkapalněný zemní plyn (LNG) tak podle agentury Bloomberg způsobuje růst velkoobchodních cen. Právě stávkující podniky totiž zajišťují desetinu světové poptávky po LNG.

Na dodávky plynu z Austrálie je napojena především Asie. Už dříve se objevovaly obavy z oživení poptávky po energiích v Číně, které mohou vyhnat cenu plynu nahoru. V případě výpadku dodávek plynu z Austrálie nastane situace, kdy Čína bude shánět plyn i za vyšší cenu jinde a ostatní země ji budou muset přeplatit. To bude šroubovat cenu plynu vzhůru.

„Nečinnost australských LNG terminálů, které dodávají zkapalněný zemní plyn především asijským odběratelům, může až o 10 procent snížit celosvětovou nabídku LNG. V případě, že budou asijští odběratelé potřebovat nahradit chybějící dodávky, mohou je poptat na krátkodobém (spotovém) trhu,“ řekl SZ Byznys řídící konzultant společnosti EGÚ Brno Michal Kocůrek.

Tím se automaticky zvyšuje cena spotových dodávek, na nichž je od loňska výrazně závislý i evropský trh. Ceny zemního plynu v Evropě sice nedosahují rekordních výšek jako v loňském roce, ale minulý týden ve středu vzrostla cena zemního plynu na nizozemském virtuálním uzlu TTF z 31 eur za MWh na 39 eur za MWh.

„Vyšší cena dovozu spotového LNG přímo ovlivňuje cenu plynu na evropském trhu. Tento proces můžeme sledovat na vývoji cen na evropském trhu již od minulého týdne, kdy cena na nizozemském hlavním obchodním bodě TTF vzrostla o čtvrtinu k téměř 40 eurům za MWh,“ vysvětluje Kocůrek.

Evropský plynárenský trh je velmi citlivý na jakékoli negativní zprávy ohledně poptávky či dodávek plynu na celosvětové úrovni právě kvůli tomu, že se veškerý chybějící ruský plyn nahrazuje pouze krátkodobými nákupy LNG.
Michal Kocůrek, řídící konzultant EGÚ Brno

Poté se ceny uklidnily, ale v úterý se křivka na burze opět vrátila k vysoké hodnotě, když se objevily informace o tom, že vyjednávání s organizátory stávky nepřineslo dohodu.

„Evropský plynárenský trh je velmi citlivý na jakékoli negativní zprávy ohledně poptávky či dodávek plynu na celosvětové úrovni právě kvůli tomu, že se veškerý chybějící ruský plyn nahrazuje pouze krátkodobými nákupy LNG,“ říká Kocůrek. Ve středu už byla cena plynu na hodnotě 37 eur za MWh.

Současná situace podle Bloombergu opět ukazuje na křehkost globálních toků plynu i více než rok od doby, kdy situaci na energetických trzích narušila ruská invaze na Ukrajinu. Pokud budou stávky trvat i nadále, mohou být dodávky plynu do Evropy opět v ohrožení. Obchodníci totiž budou hledat alternativy jinde, například v USA.

Po loňských extrémních výkyvech se od začátku letošního roku cena plynu postupně snižovala. Z lednových cca 70 eur za MWh klesla na TTF až k 24 eurům a poslední měsíc se pohybovala kolem 30 eur. Maxima naopak cena zemního plynu dosahovala loni v srpnu, kdy částka překonala hranici 300 eur za MWh.

Reklama

Doporučované