Hlavní obsah

Hutě Liberty Ostrava pojedenácté odložily nástup většiny zaměstnanců do práce

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Hutě Liberty.

Reklama

Ani tento týden nepůjde většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava do práce. Firma jejich návrat opět o týden posunula, už pojedenácté. ČTK to řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina.

Článek

Mluvčí ostravské huti Kateřina Zajíčková v tiskové zprávě sdělila, že se v huti znovu rozjíždějí válcovací tratě. Většina provozů v huti stojí, protože se Liberty stále nedohodla s dodavatelem Tameh Czech na dodávkách energií. Většina zaměstnanců obou firem je doma od loňského 22. prosince.

„Situace zůstává de facto stejná jako minulý týden. Chystá se realizace nějakých malých zakázek a čeká se na další vývoj jednání Liberty s Tamehem. Počet zaměstnanců, kteří zůstávají doma a kteří chodí do práce, je zhruba stejný jako minulý týden,“ řekl Slanina.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má už delší dobu problém platit závazky, před věřiteli ji ale od loňského prosince chrání moratorium vyhlášené soudem. Tameh Czech skončil v prosinci v úpadku, což zdůvodnil tím, že mu huť, jeho jediný zákazník, neplatila a dluží mu skoro dvě miliardy korun. Liberty Ostrava zaměstnává zhruba 6000 lidí, Tameh okolo 300. Podle odborářů nyní pracuje okolo 1600 zaměstnanců huti.

„Naše válcovací tratě se znovu rozjíždějí, a to včetně válcovny pásů, která minulý týden obnovila výrobu. Nakoupili jsme sochory, které můžeme využít pro spuštění výroby na středojemné válcovně i rourovně, dorazí ještě tento měsíc. Probíhají také jednání se společností Veolia o možnostech vytápění budov v areálu huti, aby se do práce mohlo vrátit ještě více našich zaměstnanců,“ uvedla Zajíčková. Pracuje se podle ní také na instalaci nového parního generátoru, který bude uveden do provozu příští týden a umožní huti bezpečně udržovat teplo v koksárenských bateriích.

Reklama

Doporučované