Hlavní obsah

Tajná návštěva, krizi hutí Liberty přijel hasit osobně majitel Gupta

Foto: Profimedia.cz

Sandžív Gupta.

Reklama

V Česku se nečekaně objevil majitel hutí Liberty Ostrava Sandžív Gupta. Pokoušel se domluvit obnovení dodávek energií do ocelárny z firmy Tameh. Ta však trvá na tom, že Liberty nejdříve musí začít splácet dvoumiliardový dluh.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Britsko-indický byznysmen Sandžív Gupta, do jehož holdingu patří ocelárny Liberty Ostrava, se v minulých dnech překvapivě objevil v Česku. Podle zjištění redakce SZ Byznys se spolu se zástupci Liberty pokoušel v Praze dojednat, aby dodavatel energií Tameh Czech obnovil zásobování Liberty.

Tameh se kvůli neplacení faktur z Liberty dostal do druhotné platební neschopnosti a zkrachoval. Bez dodávek energií a technických plynů z Tamehu se přitom ostravská huť neobejde.

„Mohu potvrdit, že jsem se s panem Guptou a zástupci Liberty sešel. Schůzka se uskutečnila na žádost Liberty. Předmětem jednání byly podmínky, za kterých by mohlo dojít k obnovení výroby Tamehu,“ řekl na dotaz SZ Byznys insolvenční správce Tamehu Dominik Hart.

Insolvenční správce ale na schůzce zdůraznil, že nemá pravomoc za Tameh o čemkoliv rozhodovat. Motivem pro oslovení správce ze strany Gupty tak podle Harta pravděpodobně byl fakt, že vztahy mezi vedením Liberty a Tamehu jsou nyní velmi napjaté. Správce tak měl sehrát roli prostředníka.

„Nebudeme se k tomu vyjadřovat,“ reagoval na otázky ohledně Guptovy návštěvy tiskový zástupce Liberty Ostrava Ivo Štěrba.

Nejdříve zaplatit

K samotné schůzce s Guptou se nevyjádřil ani mluvčí Tamehu. Popsal však podmínky, za kterých je firma ochotná se začít s Liberty bavit.

„Vedení společnosti Tameh se shoduje s insolvenčním správcem na tom, že před obnovením dodávek energií musí Liberty Ostrava nejdříve zaplatit podstatnou část svého více než dvoumiliardového dluhu, dále náklady na rozjezd a udržení provozu a kompenzovat emisní povolenky. Prostředky na úhradu svých dluhů Liberty Ostrava půjčila svým sesterským společnostem v zahraničí a měla by si je tedy vyžádat zpět,“ sdělil mediální zástupce Tamehu Patrik Schober.

Z Liberty Ostrava odešlo v minulých letech ve formě půjček sedm až osm miliard korun. I přes opakované výzvy například od ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) k navrácení peněz do Ostravy zatím nedošlo.

Na jednání Liberty a Tamehu naléhají odbory. Mezi šesti tisíci zaměstnanci podniku již totiž začíná narůstat nervozita. Před Vánoci hutníci odešli domů a většina z nich se od té doby nevrátila. Firma zastavila většinu výroby, mzdy však lidem nadále v plné výši vyplácí. Odbory kvůli situaci svolaly do Ostravy na 22. února protestní shromáždění.

„Situace se nikam nevyvíjí. Oslovili jsme proto vedení společností Liberty Ostrava a Tameh Czech, abychom se setkali u jednoho stolu. Už jsme se to o jednou pokoušeli na začátku ledna, ale to se nepodařilo,“ řekl odborový předák z Liberty Petr Slanina, který je za zaměstnance rovněž členem dozorčí rady podniku.

Politické téma

Ze situace okolo Liberty Ostrava se kvůli vážným sociálním rizikům pro Moravskoslezský kraj stalo rovněž politické téma. Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) si však již dříve postěžoval, že dostat se ke Guptovi není vůbec jednoduché.

„Dobýváme se k majiteli a jeho okolí, abychom s ním jednali. Ze strany pana Gupty ale není vůbec žádná snaha se bavit s českou vládou ani s Evropskou komisí,“ uvedl Jurečka na začátku ledna v České televizi.

Situaci ilustruje fakt, že o aktuální návštěvě Gupty v Praze podle informací SZ Byznys nikdo z vlády nevěděl.

Liberty je součástí Guptovy skupiny GFG Alliance. Ta se topí v problémech od roku 2021, kdy zkrachoval Guptův dvorní financiér společnost Greensill Capital. Gupta a Greensill od té doby čelí vyšetřování kvůli neprůhledným finančním transakcím hned v několika evropských zemích včetně Velké Británie. Holding jakékoliv prohřešky proti pravidlům odmítl.

Velké odborové federace IndustriALL Europe a IndustriALL Global nedávno vyzvaly Evropskou komisi, aby se krizí kolem Guptovy skupiny začala zabývat. Podle odborářů totiž krize Guptova holdingu ohrožuje evropskou produkci oceli. Kromě Česka čelí problémům s výrobou také Guptovy hutě v Rumunsku a dalších zemích.

Gupta žije dlouhodobě v Dubaji ve Spojených arabských emirátech. Mimo své tamní sídlo se v poslední době podle dostupných informací příliš často neobjevuje. V Česku byl na poslední oficiální návštěvě v roce 2022.

Události okolo Liberty Ostrava na SZ Byznys

Reklama

Doporučované