Hlavní obsah

Jak se dozvonit do výšky přes 300 metrů? Češi z Modřan to umí

Z garáže až k nejvyšším budovám světa – například do egyptské Nilské věže. Rozhovor s ředitelem 2N Michalem Kratochvílem.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Češi dobyli nejvyšší budovu EU a chystají se na Afriku. Do mrakodrapů dodávají chytré interkomy jako součást hlavního přístupového systému. Prestižní zakázku bere 2N jako vstupenku na špici globálního trhu.

Článek

O tom, jak se budou na světě otevírat dveře, rozhodují vývojáři v pražských Modřanech. Nejvyšší budova v Evropské unii, varšavská „Varso Tower“ a budoucí administrativní nové hlavní město Egypta, komplex okolo „Iconic Tower“ nedaleko Káhiry totiž nesou českou stopu.

Dotkne se jí každý, kdo zazvoní u dveří nebo se sveze výtahem. Systémy chytrých interkomů pro ně dodává společnost 2N. Začínala jako malá garážová firma s montáží telefonních bran, teď je součástí globální skupiny Axis Communications.

„Do každé z těch instalací jsme dodávali trochu něco jiného. Ve Varšavě to jsou přístupové systémy, ale také kritická komunikace pro výtahy. Spolupracujeme s pěti největšími výrobci výtahů na světě a dodáváme zabezpečení krizové komunikace – aby se lidé, když zůstanou viset ve výtazích, ale třeba i technici, kteří ty výtahy servisují, dovolali, protože tam nefungují mobilní telefony,“ popsal Michal Kratochvíl, generální ředitel 2N Telekomunikace.

Moderní výškové budovy mají vždy jakýsi centrální mozek, vysvětlil v rozhovoru pro SZ Byznys. „Představte si to jako masivní softwarovou aplikaci, která dokáže spravovat vstupy z klimatizací, z vytápění a také přístupové systémy do budovy jako takové i do jednotlivých jednotek uvnitř.“

Moderní vstupní systémy mají být pohodlné pro ty, kteří tam bydlí nebo pracují, zároveň bezpečné tak, že nezvanou návštěvu udrží za dveřmi.

Projekt v Africe je pro nás velmi prestižní. Navíc Egypt je dnes jedno z největších stavenišť na světě.
Michal Kratochvíl, CEO, 2N Telekomunikace

Budoucí Nová Káhira, město vznikající zhruba 50 kilometrů od oficiálního hlavního města Káhiry, představuje zcela novou administrativní i obytnou oblast s tisícovkami bytů. Do centrální čtvrti se mimo jiné přesunou také egyptská ministerstva.

Češi momentálně dodávají interkomy do staveb obklopujících nejvyšší budovu Afriky. Získala oficiální označení Iconic Tower, ale média ji nazývají také Nilskou věží. 2N teď usiluje o to dostat se i do 386 metrů měřícího nejvyššího mrakodrapu na kontinentu.

„Projekt v Africe je pro nás velmi prestižní. Podporuje ho vláda, to, že se ho účastníme, je pro nás obrovské povzbuzení. Navíc Egypt je dnes jedno z největších stavenišť na světě,“ řekl šéf 2N Michal Kratochvíl.

Michal Kratochvíl

  • Po studiích na Vysoké škole ekonomické v Praze pracoval v různých obchodních a manažerských pozicích ve společnosti 2N Telekomunikace a.s.
  • V lednu 2019 byl jmenován jejím generálním ředitelem.
  • 2N sídlí v Praze a je součástí mezinárodní skupiny Axis Communications.

Reklama

Doporučované