Hlavní obsah

Miliardář Křetínský má zájem o britské vydavatelství Telegraph

Foto: EPH, Seznam Zprávy

Daniel Křetínský.

Reklama

Český miliardář Daniel Křetínský se přihlásil do aukce o britské vydavatelství Telegraph Media Group, uvedl to server Financial Times.

Článek

Zdroje blízké společnosti serveru Financial Times (FT) sdělili, že Daniel Křetínský se připojil k dalším zájemcům o vstup do britského vydavatelství Telegraph Media Group. Těmi jsou zatím Daily Mail a General Trust.

Podle serveru podepsal v minulých dnech dohodu o zachování mlčenlivosti a připojil se k aukci o vstup do mateřské společnosti deníků The Daily Telegraph, Sunday Telegraph a The Spectator.

„Jakékoliv spekulace o údajných akvizičních záměrech standardně nekomentujeme,“ uvedl ke zprávě pro Seznam Zprávy Křetínského mluvčí Daniel Častvaj.

Server Financial Times uvedl, že cena by se mohla dostat až na 500 milionů liber (asi 14,3 miliardy korun). Celou aukci, která začne v příštích dnech, vede americká banka Goldman Sachs.

V rozsáhlém rozhovoru pro Financial Times z minulého měsíce Křetínský uvedl, že za „trofejní“ mediální aktiva nebude platit přemrštěné ceny.

Osmačtyřicetiletý Křetínský se sice odmítl vyjádřit konkrétně k mediální skupině Telegraph, ale řekl: „Obvykle investujeme do médií, která potřebují nějakou podporu. Není v našem zájmu bojovat o trofeje.“

EPH Daniela Křetínského

  • Základy Energetického a průmyslového holdingu (EPH) byly položeny, když Křetínský začal na přelomu tisíciletí pracovat pro finanční skupinu J&T
  • Ke zlomovým momentům lze počítat spolupráci s polostátním ČEZem, s nímž udělala J&T a Křetínský velmi lukrativní a poměrně nejasné obchody v rámci směny energetických aktiv
  • V roce 2009 se EPH formalizoval a vznikl samostatný holding, v němž držely J&T a PPF Petra Kellnera po 40 procentech. Křetínský získal 20 procent a zařadil se mezi české miliardáře. EPH měl tehdy obrat 30 miliard korun, vlastnil dvě desítky českých firem a zaměstnával šest tisíc lidí
  • V roce 2014 z EPH odešel Petr Kellner, investice mu po pěti letech vynesla přes 10 miliard Kč. V té době už EPH vlastnil plynovody na Slovensku, doly a elektrárny v Německu a černouhelný důl v Polsku.
  • Dnes vlastní holding Patrik Tkáč (44 procent mínus jedna akcie), manažeři EPH (6 procent) a Daniel Křetínský (50 procent plus jedna akcie), který vykonává manažerskou kontrolu.
  • Skupina EPH zaměstnává prostřednictvím svých firem více než 24 tisíc lidí. Holding zahrnuje přes 70 společností po celé Evropě. Součástí holdingu jsou například energetické společnosti EP Infrastructure a EP Power Europe, dále EP Logistics International, sdružující firmy zaměřené na dopravu a spedici, a také realitní EP Real Estate.
  • EPH vlastní v současnosti většinu aktiv v zahraničí, i prostřednictvím Vesa Equity Investments, do níž jsou soustředěny podíly ve veřejně obchodovaných aktivech
  • V roce 2022 měl EPH aktiva ve výši 30,5 miliard eur a výnosy 37,1 miliard eur. EBITDA byla 4,3 miliard eur

V červnu převzala kontrolu nad skupinou od britské rodiny Barclayových bankovní skupina Lloyds.

Lidé obeznámení s celým procesem uvedli, že Křetínský pravděpodobně nebude usilovat o kontrolu nad skupinou, ale může podpořit jiné nabídky a nakonec získat menšinový podíl.

Křetínský od října 2018 vlastní podíl také ve francouzském deníku Le Monde.

V Česku spolu s Patrikem Tkáčem Křetínský kontroluje také společnost Czech News Center, a. s., která má v portfoliu mimo jiné i deníky Blesk, Sport, Aha! a E15 nebo časopis Reflex.

Na konci loňského roku Daniel Křetínský, který ovládá energetický holding EPH, oslovil ředitele Brutu Renauda Le Van Kima a Guillauma Lacroixe s nabídkou kapitálového vstupu do internetových médií společnosti Brut. Informaci přinesl francouzský deník Le Figaro.

Reklama

Doporučované