Hlavní obsah

Ministerstvo financí si chce z ČEZ vyplatit rekordní dividendu

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo financí v tiskové zprávě uvedlo, že s ohledem na rekordní zisk polostátní energetické společnosti ČEZ v loňském roce navrhuje dividendu ve výši 145 Kč na akcii. Do rozpočtu by to přineslo zhruba 54 miliard Kč.

Článek

ČEZ by měl podle plánů Ministerstva financí (MF) vyplatit dividendu v nevídané výši 145 Kč na akcii. Důvodem je rekordní zisk společnosti v roce 2022, pozitivní výhled jejího hospodaření a také probíhající kroky vlády směrem ke „konsolidaci salda státního rozpočtu“, uvádí MF v tiskové zprávě, kterou vydalo v pátek.

Největší tuzemský výrobce elektřiny patří státu ze 67,78 procenta, pokud se návrh schválí, vyplatil by ČEZ celkem 78 miliard Kč, což odpovídá 100 % očištěného konsolidovaného čistého zisku. Do státního rozpočtu by šlo zhruba 54 miliard, zbytek by si rozdělili další akcionáři.

ČEZ jako první navrhl dividendu ve výši 117 korun za akcii, což by znamenalo 80 % loňského čistého zisku. Konečná výše bude zřejmá až po hlasování v pondělí 26. června. „Pokud by nakonec valná hromada ČEZ souhlasila s návrhem státu a dividenda by skutečně činila 145 korun, půjde nominálně o bezmála třikrát vyšší dividendu, než je ta dosud nejvyšší. Tu ČEZ akcionářům vyplácel v roce 2010 a činila 53 korun na akcii,“ dává čísla do kontextu hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

„Je to dobrá zpráva pro akcionáře ČEZ. Výplata 100 procent konsolidovaného zisku bezesporu dává v současné situaci veřejných financí smysl,“ řekl ČTK makléř Wood & Company Vladimír Vávra.

Vedle nevídané výše dividendy je překvapivý i způsob komunikace kolem ní. Ještě v květnu totiž MF uvedlo, že nebude chtít dividendu vyšší než 117 Kč, se kterými přišel ČEZ. Toho si všiml na Twitteru například i Michal Semotan, portfolio manažer J&T Investiční společnosti, který uvedl, že by čekal, že s vyšší částkou MF přijde dříve a zkonzultuje ji s vedením energetického podniku.

Reklama

Doporučované