Hlavní obsah

Místo gramů kila. Český startup získal 64 milionů na maso z řas

Foto: Mewery

Kmenové buňky prasete se množí pomocí média na bázi mikrořas v bioreaktoru.

Česká biotechnologická společnost Mewery je o krok blíž průmyslové výrobě umělého vepřového masa v bioreaktoru.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Brněnský startup Mewery, který vyvíjí maso množením kmenových buněk v laboratorních podmínkách, získal 2,5 milionu eur, tedy zhruba 64 milionů korun od Technologické agentury České republiky.

Původně žádal o podporu z evropského programu EIC Accelerator. Kvůli omezenému rozpočtu programu však grant nemohl být financován, projekt ale obdržel označení Seal of Excellence, které umožnilo jeho financování z národních zdrojů.

Desítky milionů urychlí přechod Mewery do fáze výroby větších objemů biomasy coby základní suroviny pro výrobu masných produktů.

Na lovu prvních zákazníků

„Tyto peníze z grantů a od investorů nám nyní pomohou zásadně posunout celý projekt – umožní nám škálovat výrobu až na objem 500 litrů, výrazně rozšířit náš vědecký tým a posunout technologii kultivace na úroveň TRL8, tedy do fáze, kdy je připravená ke komercializaci,“ uvedl pro SZ Byznys zakladatel a majoritní vlastník Mewery Roman Lauš.

Společnost už začíná oslovovat firmy, které mají zájem být mezi prvními, kdo přinese na trh novou generaci potravin, aby na přelomu tohoto a příštího roku mohla zahájit testování technologie s komerčními partnery.

Jak se vyrábí kultivované maso.Video: Jan Marek

Legislativní rámec pro uvádění kultivovaného masa na společném trhu už je připravený. V rámci procesu, který je podobný například registraci léčiv, však musí producenti kultivovaného masa žádat o povolení pro konkrétní výrobky u Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA). Ten momentálně posuzuje dvě přihlášky nizozemské společnosti Mosa Meat a francouzské Gourmey.

Mewery přihlášku nepodala, prioritně totiž nechce být finálním producentem masných výrobků, ale dodavatelem biomasy, která slouží jako meziprodukt.

Podle Romana Lauše už se o tuto technologii zajímají domácí masokombináty i zahraniční potravinářské koncerny. V zahraničí už některé koncerny včetně Nestlé do oblasti umělého masa investují. Jsou mezi nimi i výrobci masa. Oblast chtějí raději podchytit včas než čelit další konkurenci.

Cena jako za prémiové maso

Laboratorní maso bylo ještě před několika lety neúnosně drahé, kilogram vyšel na stovky eur, dnes už je však na hranici cenové dostupnosti. Podle Lauše už je možné vepřové maso vyrobit za 12 až 20 eur, tedy za cenu prémiového masa.

Základní nákladovou položkou při výrobě je médium, pomocí kterého se zvířecí buňky množí v bioreaktoru. Vědci z Brna zvolili několik kmenů mikrořas pro výrobu vlastního média.

„Potenciál je obrovský, odvětví se teprve tvoří. Teď jsme přesně v bodu zlomu, kdy se na trhu začnou testovat první produkty, které se otestují na spotřebitelích,“ řekl Lauš Seznam Zprávám v květnu.

V České republice vyvíjí kultivované maso také společnost Bene Meat, která však usiluje o jeho využití v segmentu krmiv pro domácí mazlíčky.

Mewery plánuje dostat na trh biomasu, která bude chutnat podobně jako maso z běžných chovů, ale bude obohacené o živiny, proteiny nebo látky, které v běžném mase nejsou, například Omega 3 a Omega 6 kyseliny. Chce se tím odlišit, protože kultivované maso se na trh snaží uvést více firem.

Nový grant by měl startupu posloužit k dalšímu posunu ve výzkumu a vývoji, aby bylo kultivované maso mnohem zajímavější pro soukromý kapitál. Ten se totiž dosud do financování podobných projektů nehrnul, jak dříve naznačil Lauš: „Investor nechce platit vědu a výzkum, nechce platit vývoj. Chce platit prodej, vstup na trh, za expanzi.“

S financováním Mewery pomáhají tři tuzemští investoři do rizikového kapitálu – Big Idea Ventures, Credo Ventures a Purple Ventures. Většinový podíl drží Roman Lauš. V rámci grantů a investic od svého založení startup získal už přes 100 milionů korun. Nyní přibude dalších 64 milionů.

Také průmysl čeká na chystanou legislativu, která umožní co nejdříve nabízet kultivované maso na veřejnosti při ochutnávkách. Jak v květnu napsala redakce SZ , o  povolení se vede diskuse na Ministerstvu zemědělství. Uvedení umělého masa na trh se nebrání ani Potravinářská komora ČR.

Doporučované