Hlavní obsah

Rekordman Musk. Jako první na světě přišel o 200 miliard dolarů

Foto: Sergei Elagin, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Elon Musk trhl nový rekord. Kvůli masivním propadům akcií Tesly v roce 2022 přišel o 200 miliard dolarů, v přepočtu jde o částku 4,5 bilionu korun.

Článek

Ke konci listopadu 2022 činil Muskův majetek 340 miliard dolarů, nyní sestoupil na 137 miliard. Vyplývá to z miliardářského indexu agentury Bloomberg.

Hlavní příčinou je 65% pokles akcií společnosti Tesla, ve které Elon Musk dělá generálního ředitele a má v ní značnou část svého jmění. Jde o prvního člověka v historii, u kterého došlo k tak obrovské ztrátě majetku.

Podle zpráv získaných CNBC Musk zaměstnancům Tesly vzkazuje, „aby se nestrachovali šílenstvím na burze“, a že pokud budou nadále jako společnost projevovat excelentní výkon, trh to nakonec uzná.

Tesla se potýká s problémy

V předchozím roce se hodnota společnosti Tesla snížila téměř o dvě třetiny. Pokles akcií výrobce elektromobilů zapříčinila podle odborníků pandemie a kvůli zhoršující epidemiologické situaci v Číně musel technologický gigant pozastavit velkou výrobnu v Šanghaji. Mezi další problémy, se kterými se společnost potýká, patří rostoucí konkurence na trhu elektromobility a Muskův nákup společnosti Twitter.

Do října roku 2021 byla Tesla oceněna na více než bilion dolarů. Podle agentury Bloomberg se tím společnost připojila k dalším velkým společnostem, jako jsou Apple, Amazon a Google Alphabet. Přestože konkurenti rychle dohnali Teslu a zpochybňují její dominanci na trhu s elektrickými vozidly, Muskova pozornost se soustředila na jeho nejnovější počin – nákup sociální sítě Twitter.

V průběhu minulého roku prodal velké množství akcií Tesly, aby získal prostředky k financování hodně diskutované akvizice za 44 miliard dolarů, což je v přepočtu bilion korun.

Elon Musk se před dvěma lety stal druhým člověkem na planetě, který dokázal nashromáždit majetek v hodnotě 200 miliard dolarů. Tehdy překonal Jeffa Bezose. Podle zmíněného indexu agentury Bloomberg je aktuálně nejbohatším mužem Bernard Arnault se jměním ve výši 162 miliard dolarů, na druhém místě se navzdory propadu drží Musk.

Reklama

Doporučované