Hlavní obsah
Online

Hotovo. Vznikne třetí největší banka v zemi

Akcionáři schválili spojení mezi PPF a Monetou Money Bank.

Reklama

aktualizováno •

Skupina PPF potřetí uspěla s pokusem spojit své finanční majetky s Moneta Money Bank. Akcionáři Monety návrh na valné hromadě schválili a otevřeli tak dveře vzniku třetí největší banky v Česku - alespoň podle počtu klientů.

Článek

V Česku vyroste konkurence trojici velkých bank České spořitelně, Komerční bance a ČSOB. Akcionáři Monety Money Bank schválili spojení s firmami ze skupiny PPF. Za Air Bank, český a slovenský Home Credit a firmu Benxy má Moneta zaplatit zhruba 26 miliard.

Plánovaným spojením Air Bank a Monety má vzniknout odhadem třetí největší banka v Česku co do počtu klientů.

Průběh valné hromady jsme sledovali v online reportáži, jednotlivé příspěvky naleznete pod článkem. K jednomu z největších obchodů desetiletí přinášíme rozhovor se šéfem Monety Tomášem Spurným.

Velký bankovní obchod

  • Na valné hromadě schválili akcionáři Moneta Money Bank spojení s finančními firmami ze skupiny PPF
  • Za Air Bank, český a slovenský Home Creditem a fintechovou firmu Benxy má Moneta zaplatit 26 miliard korun
  • Plán na ovládnutí Monety ze strany PPF dvakrát ztroskotal, nyní to byl třetí pokus
  • PPF už je v Monetě s podílem téměř 30 procent největším akcionářem
  • Moneta má za aktiva PPF zaplatit úpisem nových akcií (21 miliard korun) a kapitálem banky
  • Transakci musely schválit dvě třetiny přítomných akcionářů
  • Vznikne tak třetí největší banka v Česku podle počtu klientů
  • Tři koruny pro akcionáře

    Byla schválena dividenda ve výši 1,53 miliardy korun, tedy 3 koruny na akcii.

  • Pro vznik nové bankovní trojky byly víc než tři čtvrtiny akcionářů

    Pro spojení Monety s PPF v klíčovém bodu jednání valné hromady hlasovalo 77,85 procenta akcionářů. Proti bylo 21,93 procenta.

  • Budoucí šéf tuzemské bankovní trojky

    Tomáš Spurný může být spokojen. Spojení s PPF prošlo.

    Foto: Eva Moniová, Seznam Zprávy

    Tomáš Spurný zřejmě povede i spojenou banku.

  • Moneta se spojí s Air Bank a Home Creditem

    Akcionáři dvoutřetinovou většinou souhlasili s tím, aby se Moneta Money Bank spojila s finančními firmami ze skupiny PPF.

    Transakce je hotová. Vznikne třetí největší banka v Česku.

  • Podrobné podmínky financování transakce

    Foto: Eva Moniová, Seznam Zprávy

    Hlasování o navýšení kapitálu.

    Cena transakce zůstává stejná na úrovni 25,9 miliardy korun. Minimálně 80 procent kupní ceny bude financováno emisí 255,5 milionu nových akcií a zbývajících maximálně 20 procent z vlastních zdrojů banky. Počet akcií banky se tak zvýší ze současných 511 milionů na 766,5 milionu.

    Samotný úpis bude probíhat ve dvou kolech, kdy v prvním kole budou moci upsat všichni akcionáři Monety na základě přednostního práva nové akcie za cenu 82 korun na akcii, a to jednu novou akcii za každé dvě stávající. Akcie neupsané v prvním kole pak budou nabídnuty opět všem akcionářům, nicméně již za cenu 90 korun na akcii. Akcionáři pak mohou ve druhém kole poptávat akcie až do výše všech akcií neupsaných v prvním kole, při převisu poptávky budou objednávky kráceny podle stávajících podílů a objednaného počtu akcií.

    PPF se zároveň zavázala upsat za cenu 90 korun za akcii ve druhém kole všechny zbývající akcie, které nebudou v prvním kole upsány. Tato poptávka bude podléhat stejnému případnému krácení jako u ostatních akcionářů.

    Možnost účasti všech akcionářů v úpisu snižuje nutné kvorum pro schválení na 66,67 procenta přítomných akcionářů na valné hromadě, zatímco při původním návrhu bylo zapotřebí schválení 75 procent přítomných akcionářů.

  • Následuje bod, který spojení s PPF sestřelí, nebo potvrdí

    Bude se jednat o financování spojení Monety s Air Bank a Home Creditem. Jde o navýšení základního kapitálu Monety.

  • První klíčový bod transakce dostal zelenou

    Akcionáři souhlasili s první částí transakce, tedy nabytím akcií Air Bank a českého a slovenského Home Creditu. Tento bod prošel už na červnové valné hromadě. V červnu ale akcionáři nesouhlasili s financováním transakce.

    Stačilo, aby pro hlasovala prostá většina akcionářů. Přesná procenta se sčítají.

    Foto: Eva Moniová, Seznam Zprávy

    Parametry nabytí akcií.

  • Spurný odpovídá aktivistům

    „Nechceme financovat špinavý průmysl. Naše strategie je mít portfolio složené ze 75 % drobných klientů a podporovat OSVČ, které nyní tvoří 5 procent klientely,“ uvedl šéf Monety Tomáš Spurný. „Pokud bude chtít nějaký akcionář změnit strategii banky, bude muset vyměnit management a začít u dozorčí rady,“ dodal.

  • Vystupují ekologičtí aktivisté

    Akcionář zastupující iniciativu Zastavme špinavé prachy podává žádost o vysvětlení. Popisuje aktivity uhlobarona a akcionáře Monety Pavla Tykače, vyjadřuje obavy o budoucnost Monety, konkrétně to, že bude „záplatovat ekonomicky kolabující fosilní průmysl“.

    Prezentuje se jako zástupce mladé generace, která nechce podporovat uhelný průmysl a pracovat pro společnosti, jež se nechovají ekologicky. Ptá se, jak Moneta bude tato rizika řešit, a vyzývá akcionáře k hlasování proti spojení s PPF.

  • Projednávají se protesty akcionářů

    Předseda valné hromady Karel Dřevínek akcionářům podrobně představuje protesty fondu Petrus Advisers, které londýnský fond podal minulý měsíc a jež byly zveřejněny. Petrusu vadí řada věcí, například že Renáta Kellnerová ještě není zapsána do registru skutečných majitelů jako koncový vlastník skupiny PPF a společnost Tanemo, prostřednictvím které PPF téměř třetinu Monety vlastní, by neměla mít právo dnes hlasovat. Při nahlédnutí do internetového registru skutečných majitelů lze však zjistit, že Renáta Kellnerová je zapsána jako nepřímý skutečný majitel skupiny PPF. Dědické řízení po smrti majitele PPF Petra Kellnera ještě stále probíhá.

  • Ke spojení by mohlo dojít v první polovině příštího roku

    Tomáš Spurný uvedl, že v dubnu 2022 by mohla transakci schválit centrální banka. V květnu by proběhlo první kolo úpisu akcií, druhé v červnu. K 1. červenci by mohla být transakce finálně vypořádána.

  • Bude se hlasovat o nabytí akcií firem PPF

    Chystá se hlasování o tom, zda Moneta může nabýt akcie Air Bank a Home Creditu. Šéf Monety Tomáš Spurný žádá akcionáře o podporu a vysvětluje, v čem by spojení s PPF Monetě pomohlo.

    Foto: Eva Moniová, Seznam Zprávy

    Začíná jednání o prvním klíčovém bodu valné hromady.

    Foto: Eva Moniová, Seznam Zprávy

    Tomáš Spurný akcionářům vysvětluje parametry spojení.

  • Přítomen je i hlavní oponent spojení Monety s PPF

    V doprovodu právničky Vladimíry Glatzové je přítomen i Oliver Škutil, manažer fondu Petrus Advisers, který před aktuální mimořádnou valnou hromadou tvrdě vystupoval i proti třetímu pokusu o spojení finančních firem ze skupiny PPF s Monetou.

  • Klid před bouří

    Hlavní bod jednání – spojení se skupinou PPF – akcionáře teprve čeká. Teď se volí členové dozorčí rady a v sále panuje uvolněná atmosféra. Představenstvo banky se občerstvuje ovocem a oříšky.

  • Odpověď na protest aktivistů

    Šéf právního oddělení Monety Tomáš Černý (vlevo) přijel na valnou hromadu na kole, které zaparkoval přímo v jednacím sále. Má to být odpověď na akci ekologických aktivistů, kteří mají obavy, že Moneta bude méně zelená.

    Foto: Eva Moniová, Seznam Zprávy

    Kolo v jednacím sále – na snímku je vidět vpravo opřené o zeď.

  • Valná hromada je usnášeníschopná

    Je přítomno 76,5 procenta akcionářů.

  • Ekologičtí aktivisté demonstrují před sídlem Monety

    Iniciativa Zastavme špinavé prachy má obavy ze spojení s PPF a z dřívějších prohlášení akcionáře a uhlobarona Pavla Tykače.

    Foto: Jiří Zatloukal, Seznam Zprávy

    Aktivisté před sídlem Monety.

  • Spurný nemá z výsledku obavy

    Šéf Monety Tomáš Spurný nemá obavy z toho, jak valná hromada dopadne. „Co se má stát, se stane, já jsem pro to udělal maximum,“ řekl SZ Byznys před zahájením setkání akcionářů.

    Foto: Seznam Zprávy

    Tomáš Spurný s redaktorkou SZ Byznys Evou Moniovou.

  • Valná hromada začala

    Po přísné proticovidové kontrole začala napjatě očekávaná valná hromada Monety.

  • Přísné kontroly při vstupu

    Kdo se chce dostat na valnou hromadu, musí kromě vlastnictví akcií mít také písemný doklad o bezinfekčnosti. Na dalším stanovišti se měří teplota. Dále se prohlíží zavazadlo, odevzdává svačina a kontroluje, zda u sebe člověk nemá zbraň.

Reklama

Hlavní zprávy