Hlavní obsah

Jak vypadá úprk českých firem z Moskvy

Foto: Shutterstock.com

České firmy, které mají pobočky v Moskvě, stoply zakázky. Ty, které chtěly v Rusku stavět, „přestavují“ plány. Ilustrační foto.

Reklama

Západní firmy odpovídají na ruský útok na Ukrajinu bojkotováním trhu v Rusku. Odcházejí byznysy ze všech odvětví od energetiky přes finančnictví až po automobilový průmysl. Vedle mezinárodních firem se z Moskvy stahují i ty české.

Článek

Stahování se z ruského trhu zažívají české firmy různě. Některé stoply zakázky a zamkly kancelář. Jiné složitě řeší, co se stovkami lidí v tamních továrnách a jak je to správně podle práva. Jedno je však spojuje: nejistota. Co bude dál, zda budou muset Moskvu definitivně uzavřít a jestli jim Putinův režim zabaví majetek a dosavadní investice, nebo ne.

Severočeská Preciosa má v Moskvě dlouhá léta pobočku přímo v Českém domě. Luxusní zakázkové lustry vyráběli skláři z Kamenického Šenova především pro hotelové mezinárodní řetězce, které se teď také ocitly v těžké nejistotě a vyčkávají, zda se budou muset z ruského trhu stáhnout. Velkou část byznysu Preciosy tvořily zakázky pro soukromé rezidence.

„Tyto zakázky jsme úplně zamrazili, jde o lidi, kteří jsou na sankčních seznamech, a ty my bedlivě sledujeme. Je to pro nás složitá doba jako pro všechny,“ říká pro SZ Byznys Jan Volšík, obchodní ředitel a viceprezident divize Preciosa Lustry.

Největší zakázky se podle něj pohybovaly v desítkách či menších stovkách tisíc dolarů, hotelové řetězce platily za světelné instalace vyšší stovky tisíc dolarů. Obrat sklářů z Kamenického Šenova tvoří ruský trh z desetiny.

Zastavili jsme veškeré práce a nepřijímáme další zakázky v Rusku. Neotvíráme ani nedokončujeme projekty a s napětím čekáme, co bude.
Jan Volšík, obchodní ředitel a viceprezident, Preciosa Lustry

„Není to zanedbatelné číslo, ale ani fatální. My jsme kancelář úplně nezavřeli, máme tam tři lidi, kteří pobírají plný plat, ale zastavili jsme veškeré práce a nepřijímáme další zakázky v Rusku. Neotvíráme ani nedokončujeme projekty a s napětím čekáme, co bude,“ popisuje situaci v moskevské pobočce Preciosy její šéf.

Ve hře je podle něj několik scénářů včetně úplného uzavření. Kromě Austrálie mají kanceláře na všech dlouhodobě obývaných kontinentech, a tak je pravděpodobné, že se poohlédnou jinde a posílí třeba pro ně zásadní americký trh nebo Blízký východ.

Topenářská špička přijde o desítky milionů

Firma Fenix Group patří v oblasti topných systémů mezi světovou špičku. Zatepluje domy, kostely, ale i fotbalové trávníky nebo francouzské vinohrady. Kvůli vypuknutí války na Ukrajině nestihli dokončit významnou zakázku.

V letošním roce očekáváme výpadek prodeje našich výrobků do Ruské federace ve výši dvaceti milionů. Daleko bolestivější je pro nás ale situace na Ukrajině.
Cyril Svozil, zakladatel, Fenix Group

„Bohužel jsme nestihli dodat komplex speciálního rozmrazovacího tunelu do Jekatěrinburgu v hodnotě 5 milionů korun. A v letošním roce očekáváme výpadek prodeje našich výrobků do Ruské federace ve výši dvaceti milionů. Daleko bolestivější je pro nás ale situace na Ukrajině, kde náš celkový výpadek může v letošním roce dosáhnout padesáti milionů korun,“ uvádí pro SZ Byznys Cyril Svozil, zakladatel skupiny Fenix Group.

V Ruské federaci v minulosti plánovali i významnou akvizici jejich dosavadního obchodního partnera.

„Tento projekt jsme však pozastavili po propuknutí kauzy Vrbětice, v současnosti je již naprosto nerealizovatelný,“ doplňuje Cyril Svozil.

Továrny tam nepostavíme

Podle Svazu průmyslu a dopravy jde o desítky českých firem, které měly v Ruské federaci investiční plány. Například tam chtěly stavět továrnu.

„Většina našich členů čeká, co bude. Pozastavují investice a doufají, že se situace uklidní. Chovají se tak, jak je byznys zvyklý se chovat. To znamená, že doufají v to nejlepší a připravují se na to nejhorší,“ komentoval situaci v Agendě Seznam Zpráv už před časem Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Cigarety pryč

Nadnárodní výrobce cigaret Philip Morris International (PMI), který vyrábí i v Česku v Kutné Hoře, pozastavil v Rusku uvádění nových produktů na trh a také investice do obchodních aktivit, inovací a výroby. Aktivoval navíc plány na omezování výroby v Rusku v době pokračujících výpadků v dodavatelských řetězcích a měnícího se regulačního prostředí.

V úžasu sledujeme válku na Ukrajině a co nejdůrazněji toto násilí odsuzujeme.
Jacek Olczak, šéf PMI

„V úžasu sledujeme válku na Ukrajině a co nejdůrazněji toto násilí odsuzujeme,“ prohlásil šéf Philip Morris International Jacek Olczak v tiskovém prohlášení. „Připojujeme se k mnoha hlasům vyzývajícím k okamžitému ukončení války,“ dodal.

Škodovka vyčkává

Škoda Auto už začátkem března oznámila, že až do odvolání zastavuje výrobu vozidel v Rusku v obou výrobních závodech v Kaluze a Nižném Novgorodu. V tuto chvíli je podle mladoboleslavské firmy brzy odhadovat, co bude dál. Rozhodnutí přicházejí v rámci celého koncernu Volkswagen, včetně osudu tamních zaměstnanců – Rusů.

Dotčení zaměstnanci v Rusku dostanou odpovídající náhradu mzdy, jejíž náklady bude hradit koncern Volkswagen.
Tiskové prohlášení Škody Auto

„Momentálně probíhají intenzivní jednání na koncernové úrovni, jejichž součástí jsou také odbory. Představenstvo koncernu Volkswagen zároveň bere velmi vážně svou odpovědnost za dotčené zaměstnance společnosti Volkswagen Group Rus. Dotčení zaměstnanci v Rusku dostanou odpovídající náhradu mzdy, jejíž náklady bude hradit koncern Volkswagen,“ zní v prohlášení firmy aktualizovaném na začátku týdne.

Reklama

Doporučované