Hlavní obsah

Partners Banka splnila podmínky pro licenci od ČNB. Sází na poradenství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Partners

Šéf Partners Petr Borkovec.

Reklama

Partners Banka, kterou buduje stejnojmenná poradenská síť, splnila podle ČNB podmínky pro získání bankovní licence. Začíná s kapitálem tři miliardy korun.

Článek

Finanční skupina Partners splnila podle České národní banky všechny podmínky pro získání licence. Aktuálně podle informací z ČNB předložila všechny potřebné dokumenty i dodatečné požadavky. „V současnosti tak realizujeme všechny technické kroky potřebné pro licenci a očekáváme brzké vydání tohoto rozhodnutí ČNB,“ uvedl pro SZ Byznys ředitel finanční skupiny Partners Petr Borkovec.

Banka začíná s kapitálem ve výši tři miliardy korun a chce prorazit se službami, které na tuzemském trhu nejsou. „Žádná bankovní aplikace neumožňuje spravovat běžné účty, platby a transakce a zároveň celé finanční portfolio. Propojením poradenství a bankovnictví toto klientům umožníme,“ dodal Borkovec.

V Partners počítají s tím, že novou poradenskou banku spustí příští rok na jaře. Výhodou má být především to, že si lidé budou moci vybírat produkty z celého trhu, nikoli pouze produkty banky. Bude to tedy cosi jako agregátor finančního trhu.

Banka spoléhá zejména na mobilní aplikaci, k dispozici ale zákazníkům bude pobočková síť Partners Market, do budoucna půjde o pobočky Partners Banky. Aktuálně jich je přes 150, a Partners Banka se tak po spuštění stane čtvrtou největší bankou, co se týče počtu poboček.

Poradci i miliardáři

Poradenství je podle Partners především o tom, že klientům zprostředkuje zhodnocení jejich volných peněz. „V aplikaci budou profily nejzkušenějších poradců Partners s informacemi o komplexnosti jejich služeb, objemech, certifikacích, vzdělání a zkušenostech. Informace budou dokonce obsahovat i osobnější informace, jakými je věk, rodinné informace či hobby. Bude tak jen na klientovi, koho si vybere,“ říká Marek Ditz, lídr projektu Partners Banky.

Partners finanční skupině se v prvním pololetí roku 2023 dařilo. Její celkový nekonsolidovaný obrat se meziročně zvýšil o 17,1 procenta a dosáhl téměř 1,9 miliardy korun. Na celý letošní rok pak skupina plánuje celkový obrat 4,2 miliardy korun. Zvedá se i ziskovost, která dosáhla na konci roku 2022 130 milionů korun.

Banku ovládají akcionáři Partners Radim Lukeš a Petr Borkovec, spolu s dalšími tisíci poradci či manažery skupiny – dohromady mají 81,5procentní podíl. Zbytek patří investorům Pale Fire Capital, Reflex Capital, ale i podnikateli Tomáši Čuprovi.

Reklama

Doporučované