Hlavní obsah

PPF má na dosah polskou verzi Zásilkovny, ale jednání se vlečou

Foto: InPost, Seznam Zprávy

Polský InPost působí i v Británii, Francii a Itálii.

Reklama

PPF má v Polsku rozjednaný vstup do firmy InPost spravující doručovací boxy. Půlroční lhůta na dokoupení akcií však už uběhla bez výsledku.

Článek

Skupina PPF Renáty Kellnerové a její rodiny má na dosah rozhodující podíl v polské firmě InPost, která buduje napříč Evropou síť automatizovaných boxů pro doručování zásilek z e-shopů.

V květnu PPF koupila 15 procent akcií od investičního fondu Advent, který byl a stále je v InPostu největším vlastníkem. Součástí květnové dohody byla opce na koupi dalších 15 procent a půlroční moratorium, kdy si obě strany slíbily, že nebudou nijak nakládat se zbytkem svých podílů.

Advent původně v InPostu držel přes 45 procent akcií, nyní má těsně přes 30 procent. První obchod v květnu působil dojmem, že PPF během půl roku po úvodních 15 procentech převezme od Adventu veškerou účast a stane se v InPostu dominantním společníkem.

„Jako významný akcionář jsme odhodláni přispět k mezinárodní expanzi a růstu hodnoty InPost coby jedné z nejdynamičtějších firem ve svém odvětví v Evropě,“ uvedl na jaře k obchodu investiční ředitel PPF Didier Stoessel s tím, že e-commerce je vedle financí, telekomunikací a médií čtvrtou nohou podnikání PPF a že InPost do této strategie dobře zapadá.

Proč po uplynutí půlroční rezervační lhůty nedošlo k žádné změně – nebo žádná přinejmenším nebyla oznámena, zatím není jasné. Možností je víc, obchod se mohl jen zdržet na technikáliích, nebo se ještě vyjednává o ceně, teoreticky z něj může i sejít. Ani jedna ze stran nechce k aktuální situaci nic říct.

„PPF své investiční záměry nekomentuje,“ odpověděl na dotaz, zda má PPF stále o zbylé akcie zájem, její mluvčí Leoš Rousek. „Advent toto nebude komentovat,“ uvedla mluvčí protistrany Olivia Lucasová.

S akciemi InPost se volně obchoduje na evropské burze Euronext. Akcie aktuálně stojí bezmála 11 eur. PPF se dohodla s Adventem na ceně 10 eur, což v přepočtu za 15procentní balík činí 18 miliard korun.

InPost existuje už přes 20 let, jeho zakladatel Rafał Brzoska se v Polsku standardně umisťuje v žebříčcích nejbohatších lidí. V Polsku firma funguje jako průkopník pohodlnějšího doručování balíčků z e-shopů, podobně jako česká Zásilkovna. InPost má nyní v devíti evropských zemích 29 tisíc výdejních zařízení podobných těm, jaká po Česku budují dopravci jako Zásilkovna, PPL, DPD, GLS, WeDo a další včetně tradiční České pošty. Vlastní síť automatů pak provozuje e-shop Alza.cz, prodejce potravin Rohlík nebo lékárenská síť Dr. Max.

Zásilkovna – respektive její matka Packeta – je nyní na prodej, o PPF se původně mluvilo jako o jednom ze zájemců o koupi. Mezi účastníky tendru se ale nakonec místo PPF objevila investiční skupina Emma Capital, což je privátní podnik miliardáře Jiřího Šmejce působícího v PPF na pozici výkonného ředitele.

Reklama

Doporučované