Hlavní obsah

Šance i pro české zbrojovky, EU chce dát 500 milionů eur na výrobu munice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff

Česká zbrojovka Uherský Brod. Ilustrační snímek.

Reklama

Evropská komise plánuje kvůli válce na Ukrajině podpořit výrobu munice v členských zemích Evropské unie částkou 500 milionů eur (11,8 miliardy korun) ze společných fondů.

Článek

Evropská unie chce dodržet slib, že dodá Kyjevu do příštího jara milion kusů dělostřelecké munice, a eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton proto dnes představil plán, jak to uskutečnit.

Unie v rámci závazku už v březnu vyčlenila miliardu eur na kompenzace pro státy, které pošlou Ukrajině munici z vlastních skladů. Druhá miliarda má být určena na společné nákupy munice, na jejichž podrobnostech se však země zatím nedohodly a jejichž zástupci se o to opět pokoušejí dnes.

Třetím bodem je plán Evropské komise podpořit výrobu munice v členských zemích Evropské unie částkou 500 milionů eur (11,8 miliardy korun) ze společných fondů.

„Co se týče obrany, náš průmysl musí nyní přejít do režimu válečné ekonomiky,“ prohlásil Breton, který v minulých týdnech jednal o posílení obranné výroby v řadě členských zemí včetně Česka. Navržené investice podle něj budou stačit k tomu, aby se v Evropě vyrábělo ročně milion kusů raketových střel, dělostřeleckých granátů a další munice. Aby nařízení začalo platit, musí je nejprve schválit členské státy a Evropský parlament.

A co Češi?

Navýšení výroby má pomoci k doplnění tenčících se zásob, ale zejména k další podpoře Ukrajiny, která plánuje dobýt zpět území okupovaná Ruskem. Podstatná část navrženého balíku má podle Bretona posloužit k podpoře výroby munice ve zbrojovkách, od nichž ji budou země pořizovat v rámci zmíněných společných nákupů.

O těch dnes jednají unijní velvyslanci. Zatímco většina zemí prosazuje, aby se mohla munice v zájmu urychlení dodávek Kyjevu pořizovat od výrobců z celého světa, Francie chce tuto možnost omezit pouze na evropské firmy. Řada států přitom volá po zvýšení tempa dodávek, neboť Ukrajina zatím ze slíbeného milionu kusů za rok dostala řádově desítky tisíc.

Prezident české Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek už dříve pro SZ Byznys oznámil, že čeští zbrojaři budou o společné zakázky na dodávky munice pro Ukrajinu usilovat.

„Minimálně tři největší společnosti, tedy STV Group, Czechoslovak Group a Sellier & Bellot, by ve výběru mohly uspět,“ řekl v rozhovoru Jiří Hynek. „Snažíme se přesvědčit evropské orgány o tom, že Česká republika umí vyrábět munici a je také schopná ji vyrábět v požadovaném množství.“

Tuzemské podniky ale budou čelit konkurenci dalších šestnácti zemí, které se rovněž předběžně přihlásily Evropské obranné agentuře (EDA).

„Exportujeme téměř 90 procent naší produkce. Toto by nebylo možné, kdybychom nebyli konkurenceschopní. Musíme si ale uvědomit, že zákulisní lobbing nemá Česká republika tak silný jako třeba Německo nebo Francie,“ řekl šéf tuzemských zbrojařů pro SZ Byznys.

V první fázi poptává Ukrajina například dělostřelecké granáty. Ty vyrábí kromě zmíněně STV Group také česko-slovenská společnost Excalibur Army.

Reklama

Doporučované