Hlavní obsah

Šéf zbrojařů: Zakázky na munici chtějí čeští výrobci. Banky situaci zdržují

Hostem SZ Byznys byl Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

O společnou evropskou zakázku na munici bude usilovat všech pět tuzemských výrobců. „Minimálně tři největší by mohli uspět,“ říká Jiří Hynek za obranný průmysl. Jde o společnosti STV Group, Czechoslovak Group a Sellier & Bellot.

Článek

Čeští zbrojaři budou usilovat o zakázky na dodávky munice pro Ukrajinu v rámci společných evropských nákupů. Na nich se v březnu shodly státy EU, které chtějí celkem uvolnit v přepočtu 48 miliard korun.

„Minimálně tři největší společnosti, tedy STV Group, Czechoslovak Group a Sellier & Bellot, by ve výběru mohly uspět,“ řekl v rozhovoru Jiří Hynek, prezident české Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu. „Snažíme se přesvědčit evropské orgány o tom, že Česká republika umí vyrábět munici a je také schopná ji vyrábět v požadovaném množství.“

Tuzemské podniky ale budou čelit konkurenci dalších šestnácti zemí, které se rovněž předběžně přihlásily Evropské obranné agentuře (EDA).

„Exportujeme téměř 90 procent naší produkce. Toto by nebylo možné, kdybychom nebyli konkurenceschopní. Musíme si ale uvědomit, že zákulisní lobbing nemá Česká republika tak silný jako třeba Německo nebo Francie,“ řekl šéf tuzemských zbrojařů pro SZ Byznys.

V první fázi poptává Ukrajina například dělostřelecké granáty. Ty vyrábí kromě zmíněně STV Group také česko-slovenská společnost Excalibur Army.

„Banky nám odmítají poskytovat základní služby, zakázky pro Ukrajinu stojí“

„Největším problémem obranného průmyslu není nedostatek surovin, ale banky. Jejich přístup je horší než na začátku války,“ kritizuje finanční ústavy Hynek. Podle jeho slov řeší stejnou situaci všichni evropští výrobci.

Etický kodex řady bank totiž zakazuje financovat obranný průmysl nebo obecně obchod se zbraněmi. Svá vnitřní pravidla nezměnily ani poté, co na Ukrajině začala válka.

„Ony jedou pořád tu svoji setrvačnou kolej, dávají si do svých etických kodexů, že nepodporují obchod s vojenským materiálem, a pak narážíme na situace, kdy nejsou poskytovány základní bankovní služby firmám obranného průmyslu,“ popsal zkušenosti asociace její prezident. Zaznamenali i případy, kdy se kvůli tomu zakázky pro Ukrajinu zásadně zpožďují.

„Máme zrovna teď konkrétní případ, kdy si ukrajinská strana poslala peníze a nebylo to málo peněz, jednalo se o desítky milionů dolarů, a bylo potřeba nakoupit určité komponenty ze zahraničí. A už 14 dní trvá dohadování s bankou, která odmítá proplatit komponenty. Dodávka stojí, ukrajinská ofenziva je před námi, a jestli to Ukrajinci nedostanou do své ofenzivy, tak těch mrtvých bude podstatně víc,“ uvedl Jiří Hynek.

Firmy se snaží společně apelovat na banky prostřednictvím Evropské asociace leteckých, obranných a kosmických průmyslů. „Zatím jsme nijak nepokročili, spíše bych řekl, že se situace zhoršuje a přidávají se další instituce, například některé pojišťovny,“ uzavírá za zbrojaře Jiří Hynek.

Celý rozhovor najdete ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované