Hlavní obsah

Stát už nebude kasičkou pana Gupty, řekl Síkela k Liberty Steel

Tisková konference ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) jednal na severu Moravy s vedením hutí Liberty Steel Ostrava. Ty se propadly do velké ztráty a odbory se bojí, že firma zkrachuje.

Článek

„Schůzka sloužila především k tomu, aby si obě strany na rovinu řekly, jaká je situace. Aby si, tak říkajíc, nalily čistého vína,“ zahájil ministr Síkela tiskovou konferenci po jednání s vedením ostravských hutí.

Novinářům řekl, že stát už „nebude sloužit jako kasička pana Gupty ani záložna“. Odkazoval při tom na koncového majitele hutí, ocelářského magnáta Sandživa Guptu.

Ministr Síkela nevyloučil podání insolvenčního návrhu. Ujistil, že o zaměstnance se stát případně postará.

Firma se podle něj do situace dostala i proto, že z ní mateřská skupina vyváděla peníze. Po majitelích proto chce vláda závazek, že se vyvedené peníze začnou do firmy v lednu vracet.

Kabinet Petra Fialy (ODS) Liberty Steel Ostrava už minulý pátek vyzval, aby Ministerstvu průmyslu předložila věrohodný plán restrukturalizace.

Huť v úterý uvedla, že svým hlavním partnerům podrobnosti plánu představila a plán získal podporu významného věřitele. Jeho jméno ale nesdělila. Věřitelem je i stát, kterému hutě dluží 1,5 miliardy korun.

Připomeňme, že železárny Liberty Steel Ostrava přestaly na začátku prosince platit za energie a spustily tím domino, jehož konec je zatím v nedohlednu.

Zatím s sebou stáhly dodavatele energií Tameh, kterého už soud poslal do úpadku a jehož věřitelům nyní běží dvouměsíční lhůta na přihlášení pohledávek. Železárny byly jediným zákazníkem Tamehu, jenže mu podle prohlášení padlé společnosti za služby půl roku nezaplatily, čímž vznikla pohledávka ve výši až dvou miliard korun, z toho 1,2 miliardy po splatnosti.

Problémové železárny vytvořily od začátku letošního roku do konce listopadu ztrátu 1,6 miliardy korun. Vyplývá to z předběžné účetní závěrky Liberty, kterou má redakce SZ Byznys k dispozici.

Kondice celé firmy se tak podstatně zhoršila, protože v předchozím období hutě prodělaly 986 milionů korun, a ještě dříve jejich účetnictví končilo dokonce v černých číslech a do britské mateřské společnosti v minulosti poslaly pět miliard korun.

Krize v Liberty Ostrava je citlivá záležitost pro celý Moravskoslezský kraj. Firma zaměstnává 6000 lidí, kteří mají místo práce zůstat od čtvrtka doma. Řádově více dalších zaměstnanců pracuje ve společnostech, které jsou na Liberty navázané.

Reklama

Doporučované