Hlavní obsah

Vláda řekla, jak bude vypadat strop u energií. Některé firmy přinutí šetřit

Záznam z brífinku po jednání vlády.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Vláda schválila zastropování cen energií. Maximální cena silové elektřiny bude 6 050 Kč za megawatthodinu, plyn bude stát maximálně 3 025 Kč. Strop platí pro domácnosti i některé firmy a teplárny. Zastropována bude i stálá platba.

Článek

Vláda schválila nařízení, jež stanovuje cenový strop u elektřiny a plynu pro domácnosti a malé a střední firmy. Zároveň pro některé firmy stanovila limity na výši spotřeby, pro kterou se strop bude uplatňovat. Strop na plyn se uplatní i pro teplárny.

„Navrhovaná úprava má zajistit pomoc s vysokými cenami elektřiny a plynu nejen domácnostem, ale také malým a středním podnikatelům, vládním institucím, školám, poskytovatelům zdravotních a sociálních služeb, provozovatelům městské hromadné dopravy a dalším subjektům uvedeným v nařízení vlády,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

V elektřině se bude cenový strop týkat všech zákazníků na hladině nízkého napětí. Domácnosti, firmy připojené na nízké napětí a veřejné služby budou mít cenový strop nastaven na 100 procent své spotřeby.

Zastropování se má týkat také malých a středních podniků. Vláda v případě firem připojených na vysoké a velmi vysoké napětí cenový strop stanovila na 80 procent jejich nejvyšší (tedy nikoliv průměrné) spotřeby v posledních pěti letech.

U plynu se bude zastropování týkat kromě domácností také firem s roční spotřebou do 4 200 MWh, původně se navrhovala spotřeba do 630 MWh.

Podle Síkely se bude cenový strop vztahovat také na plyn pro teplárny. U neplynových je situace odlišná. Z jednání s jednotlivými teplárnami vyplynulo, že případné zdražení nebude skokové a bude se pohybovat v rozmezí 20–30 %. „Vláda zároveň pracuje na zajištění notifikace pomoci pro tento sektor u Evropské komise, a když se to podaří, bude zdražení ještě menší. Se zástupci tepláren jednáme průběžně,“ dodává ministr Síkela.

Zastropování cen vítá Teplárenské sdružení ČR, zároveň ale upozorňuje, že bude platit až od 1. ledna 2023 a netýká se spotřeby plynu pro výrobu elektřiny.

„Pro teplárny, které vyráběly teplo v kombinované výrobě elektřiny a tepla tak vzniká problém s rentabilitou kogenerační výroby s dopadem na celkové hospodaření. Zrušení příspěvku na teplo je kompenzováno pouze pro plynové teplárny zastropováním ceny plynu. Pro většinu zákazníků tepláren to ale znamená, že nedostanou vůbec nic,“ uvedl ředitel Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek.

Ostatní odběratelé elektřiny či plynu budou mít možnost zpětné kompenzace zvýšených nákladů na energie z dotace od Ministerstva průmyslu a obchodu prostřednictvím tzv. dočasného krizového rámce.

Maximální cena elektřiny a plynu

Cenový strop 5 Kč/kWh bez DPH (tedy 6,05 Kč/kWh s DPH) u elektřiny platí pro složku za odebranou energii. Stálý měsíční plat bude pro existující smlouvy zmražen na stávající úrovni, pro nové smlouvy bude stanovena maximální hodnota v nařízení vlády na úrovni 130 Kč / měsíc / odběrné místo.

U plynu bude cenový strop zaveden ve výši 2,50 Kč/kWh bez DPH (3,03 Kč/kWh s DPH) za odebranou energii. Stejně jako u elektřiny stálý měsíční plat obchodníka u existující smlouvy bude zmražen na stávající úrovni, pro nové smlouvy bude stanovena maximální hodnota na úrovni 130 Kč / měsíc / odběrné místo.

Ceny energií budou podle premiéra Petra Fialy zastropovány na celý příští rok. V zálohách by se vládní rozhodnutí mělo projevit už během listopadu.

Po vyhlášení cenového stropu v nařízení vlády budou muset dodavatelé upravit výši záloh a zákazníci dostanou nový rozpis záloh. Síkela zopakoval, že dopady tohoto opatření na rozpočet by měly být do 130 miliard korun. Bude podle něj ale záležet na řadě faktorů, mimo jiné na ceně energií na trhu nebo právě možném zastropování spotřeby pro malé a střední firmy.

Aktualizovali jsme článek o vyjádření Teplárenského sdružení České republiky a opravili nepřesnou informaci o podmínkách zastropování cen u malých a středních podniků.

Reklama

Doporučované