Hlavní obsah

Špatné zprávy otřásly důvěrou v ekonomiku. Je nejníž za víc než dva roky

Foto: Seznam Zprávy, Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Zprávy o českém zaostávání se propsaly do očekávání firem i jejich zákazníků. Důvěra v ekonomiku poklesla na úroveň března 2021. Další špatnou zprávou jsou výsledky německého automobilového průmyslu.

Článek

Důvěra v českou ekonomiku se v září po předchozích dvou měsících růstu snížila meziměsíčně o 4,2 bodu na 89,2 bodu. Dostala se tak na nejnižší úroveň od března 2021. V porovnání se srpnem klesla důvěra v řadách podnikatelů i mezi spotřebiteli. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). I meziročně je celková důvěra nižší, loni v září činila 90,3 bodu.

Indikátor důvěry podnikatelů v září klesl ve srovnání se srpnem o 4,5 bodu na 89,4 bodu. Příčinou byl zejména pokles důvěry v průmyslu o 7,6 bodu. Důvěra poklesla též mezi podnikateli ve vybraných službách a v obchodě. Mírně – o 0,6 bodu – se zvýšila pouze ve stavebnictví.

Pozitivní vývoj důvěry v ekonomiku mezi podnikateli z posledních měsíců v září přibrzdil právě výrazný pokles v průmyslu. „Důvodem je především nepříznivá situace v oblasti automotive, kde podnikatelé očekávají podstatné snížení tempa růstu výrobní činnosti způsobené mimo jiné výpadky v dodavatelských řetězcích,“ uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se v září meziměsíčně snížila o 2,7 bodu na 88,3 bodu. Klesla podruhé za sebou. „Důvody zůstávají neměnné. Velký počet respondentů pociťuje pokles své životní úrovně a ještě větší počet se obává zhoršení hospodářské situace v následujících 12 měsících,“ uvedla Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Počet respondentů očekávajících v následujících 12 měsících zhoršení celkové ekonomické situace v Česku se meziměsíčně výrazně zvýšil. Oproti tomu počet domácností hodnotících svou současnou finanční situaci hůře ve srovnání s předchozími 12 měsíci či očekávajících její zhoršení v příštích 12 měsících se oproti srpnu téměř nezměnil. Rovněž podíl respondentů, kteří se domnívají, že současná doba není vhodná k pořizování velkých nákupů, zůstal přibližně stejný, uvádějí statistici.

„Zářijový konjunkturální průzkum je bohužel potvrzením toho, že ani v průběhu třetího čtvrtletí se česká ekonomika nevymanila ze stagnace, kde se držela po celou první polovinu roku. Námi očekávané oživení se vstupem do druhé poloviny roku nenastalo a je otázkou, zda k němu nedojde až s novým rokem, kdy budou domácnosti i firmy vědět, jak na ně dopadne konsolidace veřejných financí či zda v lednu opravdu meziroční inflace výrazně klesne až do blízkosti inflačního cíle,“ uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Také podle hlavního ekonoma Banky Creditas Petra Dufka údaje ČSÚ naznačují, že výkon české ekonomiky ve třetím čtvrtletí nebude příliš přesvědčivý. „Hospodářské oživení se opět odkládá a s ním i návrat na předcovidovou startovací úroveň,“ uvedl. Podle Dufka přitom pokles důvěry v ekonomiku není velké překvapení s ohledem na to, že problém s nedostatečnou poptávkou má celá eurozóna, na kterou je Česko silně navázané.

Vývoj v Německu je podle řídící partnerky poradenské společnosti RSM Moniky Marečkové jednoznačným důvodem pro pokles důvěry v automobilovém sektoru. „V době, kdy německá ekonomika a průmysl oslabují, je jasné, že se nálada projeví i u nás. Očekávání jsou ale naštěstí poměrně pozitivní a už v příštím roce by Německo mělo dosáhnout mírného růstu a pozitivní zprávy snad probudí i české firmy,“ uvedla.

Reklama

Doporučované