Hlavní obsah

Nabídky na nové Dukovany se o měsíc opozdí. Požádali o to Američané

Foto: Shutterstock.com

Jaderná elektrárna Dukovany.

Reklama

Nabídky na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany dostane společnost ČEZ zhruba o měsíc později. Jeden z uchazečů totiž požádal o prodloužení termínu. Na harmonogram projektu to ale nebude mít dopad.

Článek

Trojice uchazečů o stavbu dalšího jaderného bloku elektrárny Dukovany má na podání svých nabídek zhruba o měsíc delší dobu. Poslední termín byl stanoven na 2. října 2023, nicméně společnost ČEZ, která elektrárnu provozuje, lhůtu prodloužila do konce měsíce.

Tendr na Dukovany

  • Společnost ČEZ poptává dodávku nového jaderného bloku v Dukovanech. Součástí byla i opce na případnou stavbu dalších obdobných reaktorů.
  • Maximální instalovaný výkon chystaného reaktoru je 1200 megawattů.
  • Finální nabídku na stavbu jaderného bloku v Dukovanech podali na konci října 2023 všichni tři přihlášení zájemci, tedy americká společnost Westinghouse, korejská KHNP a francouzská EDF. Spolu s tím podali i nezávazné nabídky na další tři reaktory.
  • 31. ledna 2023 vláda rozhodla, že k předložení závazných nabídek na stavbu až čtyř nových reaktorů v Dukovanech a Temelíně osloví jen EdF a KHNP. Westinghouse podle vlády nesplnil podmínku, protože ani jeho finální nabídka na první dukovanský blok nebyla závazná.
  • Na nové nabídky budou mít dva uchazeči čas do 15. dubna.
  • Nový reaktor v Dukovanech má být dokončen v roce 2036.
  • Projekt nového reaktoru by měl být největší investicí Česka v novodobé historii. Podle dřívějších prohlášení vlády i ČEZ měl jeden nový reaktor stát asi 160 miliard Kč. Jde ovšem jen o hypotetickou tzv. „overnight cenu” nezahrnující finanční náklady, navíc jde o odhad v cenách z roku 2020.
  • Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1000 megawattů (MW), jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW stojí v Dukovanech na Třebíčsku.
  • Vedle nových klasických reaktorů ČEZ plánuje také stavbu až deseti malých modulárních reaktorů. První z nich by měl vzniknout v Temelíně.

„Společnost ČEZ vyhověla žádosti jednoho z uchazečů a prodloužila termín pro podání finálních nabídek na výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Nový termín je nyní 31. října 2023,“ uvedl mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž. Odmítl ale sdělit, který z uchazečů o prodloužení termínu požádal.

Podle zdroje SZ Byznys obeznámeného s průběhem řízení požádal o prodloužení americko-kanadský Westinghouse. V minulých týdnech se dokonce spekulovalo, že tato společnost finální nabídku nepodá vůbec. Nyní to však vypadá, že se ČEZu sejdou návrhy od všech tří uchazečů, kterými jsou kromě Westinghouse ještě francouzská firma EDF a korejská KHNP, byť o něco později.

Tendr navíc komplikují spory mezi společnostmi Westinghouse a KHNP o „autorská práva“ týkající se korejského reaktoru.

ČEZ posunul termín už podruhé. Původní termín pro podání finálních nabídek byl 15. září 2023, ale na žádost EDF byl termín prodloužen do 2. října 2023.

„Prodloužení termínu nijak neohrozí harmonogram projektu. Uchazeči vedle závazné nabídky na jeden blok v Dukovanech předloží také nezávazné nabídky na další tři jaderné bloky,“ říká Kříž. Firma, která v tendru zvítězí, by totiž měla stavět kromě bloků v Dukovanech také další bloky v elektrárně Temelín, a mělo by tak jít o největší investici v historii České republiky.

Navrhovaný „jízdní řád“ výstavby v Dukovanech a Temelíně

Postup výstavby (zahájení výstavby / uvedení do provozu):

1. blok – 2029/2036

2. blok – 2030/2037

3. blok – 2033/2040

4. blok – 2034/2041

Dodavatelský model: Shodný dodavatelský model pro obě lokality.

Technologie: Shodná technologie pro obě lokality.

Investorský model: Společnosti Elektrárna Dukovany II a Elektrárna Temelín II, nebo jejich právní nástupci – akciové společnosti ve 100% vlastnictví státu (jako výsledek transformace skupiny ČEZ).

Model financování: Návratná finanční výpomoc + vlastní kapitál / zdroje investora.

Obchodní zajištění: Využití opcí na výstavbu dalších tří bloků z výběrového řízení na EDU5 (aktuálně probíhající tendr), to jest v režimu bezpečnostní výjimky podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu, „Příprava výstavby dalších bloků v lokalitách Dukovany a Temelín“ (11. 1. 2023)

ČEZ následně všechny podané nabídky vyhodnotí. Hodnoticí zprávu pak začátkem příštího roku předá vládě k finálnímu schválení.

Tendr na nový jaderné blok v Dukovanech byl zahájen v březnu 2022. Předběžné nabídky podala trojice uchazečů loni v listopadu. Nový blok v Dukovanech by měl zahájit zkušební provoz v roce 2036.

Reklama

Doporučované