Hlavní obsah

USA blokují vývoz korejských jaderných elektráren. Může to ovlivnit i Dukovany

Foto: Lukáš Lehotský, Unsplash

Nabídky na dodání nového jaderného bloku do Dukovan podaly americko-kanadský Westinghouse, francouzská EdF a jihokorejská KHNP.

Reklama

Spor dvou ze tří firem zapojených do tendru na dodání jaderného bloku do elektrárny Dukovany může zablokovat vývoz korejských jaderných technologií do zahraničí. Česko firmy vyzvalo, aby našly řešení, které nenaruší tendr.

Článek

Americká vláda chce bránit jihokorejské společnosti KHNP ve vývozu jaderné technologie kvůli sporu s kanadsko-americkou společnosti Westinghouse. Obě firmy jsou zapojeny do tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.

Žádost o vývoz těchto technologií byla pro KHNP podle soudních dokumentů vládou USA zamítnuta, uvedl server Maeil Business News Korea. Spor tak může zablokovat vývoz jaderných elektráren i do České republiky.

Korejská společnost totiž při stavbě prvních jaderných bloků vycházela z patentů a licencí firmy Westinghouse. Vývoz jaderných technologií do dalších zemí jí tak musí schválit americké ministerstvo energetiky.

To vyvolává obavy, že by vývoz jaderných technologií do Česka mohl být zablokován, pokud mezi společnostmi nedojde k dohodě.

„Průběžně vyhodnocujeme možné dopady a rizika pro projekt. Je nutné, aby obě firmy a také jejich vlády hledaly řešení sporu, které nenaruší probíhající tendr, tedy výstavbu nových zdrojů v Česku. K tomu jsme je také opakovaně vyzvali,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro řízení sekce jaderné energetiky Tomáš Ehler. Ministerstvo však nemůže komentovat spor dvou soukromých společností.

Dceřiná společnost státní firmy Korea Electric Power Corp. vede soudní spor s americkou společností Westinghouse o to, zda mohou být jihokorejské jaderné technologie vyváženy samostatně. Americká vláda ale hodlá Korea Hydro přinutit ke spolupráci s Westinghouse, který si nárokuje vlastnictví korejských jaderných technologií.

Tvrdí, že technologie jaderných elektráren společnosti Korea Hydro je založena na její vlastní technologii vyvezené na základě licence vlády USA. Podléhá tak kontrole exportu ze strany USA, když Jižní Korea tuto technologii dále prodává třetí zemi.

Naopak Korea Hydro tvrdí, že ačkoli jí společnost Westinghouse v počátečních fázích vývoje technologie pomáhala, tak jaderná elektrárna, kterou chce vyvézt, byla vyvinuta nezávisle a nepodléhá vývozním kontrolám USA.

Podle dokumentů, které společnost Korea Hydro podala k okresnímu soudu USA v Columbii, už Korea Hydro poskytla americkému ministerstvu energetiky informace o své nabídce na dostavbu elektrárny Dukovany.

Podání souvisí s americkým zákoníkem federálních předpisů, který označuje některé technologie v oblasti jaderné energetiky za kontrolované a ukládá povinnost získat licenci nebo podat zprávu ministerstvu energetiky, pokud je taková technologie vyvážena do cizí země.

Podle tohoto předpisu je Česká republika jednou ze zemí na americkém seznamu pro transfer jaderné energie a společnosti, které ji sem chtějí dovážet, jsou povinny oznámit tuto skutečnost ministerstvu energetiky do 30 dnů od zahájení transferové činnosti.

Jakmile by tedy ministerstvo energetiky žádost přijalo, společnost Korea Hydro by mohla vyvážet jadernou energii do Česka bez ohledu na soudní spor se společností Westinghouse.

V dopise z 19. ledna 2023 zaslaném společnosti Korea Hydro však americké ministerstvo energetiky žádost zamítlo s tím, že „oznámení ministerstvu energetiky podle § 810 musí podat americké osoby“.

To neznamená, že by Korea Hydro byla stranou oznámení. Korea Hydro bude muset podat žádost společně s Westinghousem, aby byla přijata. Korea Hydro uvedla, že je připravena se společností Westinghouse projednat své stanovisko a věří, že dosáhnou oboustranně uspokojivého řešení.

Společnost Korea Hydro ve svém dopise ministerstvu energetiky toto stanovisko potvrzuje, ale uvádí, že informace o svém vývozu do České republiky předkládá s ohledem na dlouholeté přátelství mezi Koreou a USA a společné zájmy obou zemí v oblasti nešíření jaderných zbraní.

Mezi uchazeči je kromě KHNP a Westinghousu také francouzská společnost EdF. Jejich nabídky nyní posuzuje Jaderná elektrárna Dukovany, jejímž vlastníkem je skupina ČEZ. Finální nabídky by měla trojice předložit v září a až na jejich základě se bude rozhodovat, kdo Dukovany dostaví.

Tendr na Dukovany

  • Společnost ČEZ poptává dodávku nového jaderného bloku v Dukovanech. Součástí byla i opce na případnou stavbu dalších obdobných reaktorů.
  • Maximální instalovaný výkon chystaného reaktoru je 1200 megawattů.
  • Finální nabídku na stavbu jaderného bloku v Dukovanech podali na konci října 2023 všichni tři přihlášení zájemci, tedy americká společnost Westinghouse, korejská KHNP a francouzská EDF. Spolu s tím podali i nezávazné nabídky na další tři reaktory.
  • 31. ledna 2023 vláda rozhodla, že k předložení závazných nabídek na stavbu až čtyř nových reaktorů v Dukovanech a Temelíně osloví jen EdF a KHNP. Westinghouse podle vlády nesplnil podmínku, protože ani jeho finální nabídka na první dukovanský blok nebyla závazná.
  • Na nové nabídky budou mít dva uchazeči čas do 15. dubna.
  • Nový reaktor v Dukovanech má být dokončen v roce 2036.
  • Projekt nového reaktoru by měl být největší investicí Česka v novodobé historii. Podle dřívějších prohlášení vlády i ČEZ měl jeden nový reaktor stát asi 160 miliard Kč. Jde ovšem jen o hypotetickou tzv. „overnight cenu” nezahrnující finanční náklady, navíc jde o odhad v cenách z roku 2020.
  • Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1000 megawattů (MW), jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW stojí v Dukovanech na Třebíčsku.
  • Vedle nových klasických reaktorů ČEZ plánuje také stavbu až deseti malých modulárních reaktorů. První z nich by měl vzniknout v Temelíně.

Reklama

Doporučované