Hlavní obsah

„V byznysu vyhraje ten, kdo tam bude první.“ CzechTrade se vrací na Ukrajinu

Foto: Shutterstock.com/Andreas Wolochow

1. září se znovu otevírá pobočka CzechTrade v Kyjevě. Ilustrační foto.

Reklama

Kvůli omezení dodávek zboží z Ruska a Běloruska hledají ukrajinské podniky nové dodavatele. Podle agentury CzechTrade by české firmy neměly váhat. Zemi chybí i zboží z okupovaných území.

Článek

Před půl rokem za dramatických okolností opouštěla Ukrajinu, teď se ředitelka české kanceláře CzechTrade v Kyjevě Oksana Antonenko vrátila zpět. Znovu bude pracovat pro Česko a české podnikatele. Právě 1. září se oficiálně znovu otevírá kancelář v ukrajinské metropoli.

„Už v polovině srpna navštívila Oksana Antonenko Ukrajinu, aby zmapovala bezpečnostní situaci a komerční prostředí. Po vyhodnocení cesty a s ohledem na bezpečnost jsme se rozhodli, že Oksana bude na místě přínosem. Kancelář proto vracíme z dočasné lokace v Česku zpět na Ukrajinu,“ říká generální ředitel CzechTrade Radomil Doležal.

„Přes veškerá rizika poskytuje ukrajinský trh, který se postupně integruje do EU, obrovský potenciál. Vyhraje ten, kdo tady bude dříve,“ popisuje svou misi staronová šéfka ukrajinské kanceláře Oksana Antonenko v rozhovoru pro SZ Byznys.

Kancelář v Kyjevě se oficiálně otevírá dnes (1. září), vy sama jste v zemi už od srpna. Kde momentálně vidíte největší šance pro české firmy?

V prvé řadě se budu setkávat se zástupci místních velkoobchodních podniků z oblastí zdravotnictví, energetiky, zemědělství a stavebnictví. Záměrem je projednat možnosti rozšíření spolupráce a možnost účasti v plánovaných projektech.

Jaké zboží teď na Ukrajině chybí?

Jako příklad lze uvést ukrajinský závod na výrobu soli Artemsiľ. Ten se nachází na okupovaném území a Ukrajina je proto nucena sůl dovážet. Na území Chersonské a Mykolajivské oblasti, které jsou zčásti okupované a kde probíhají boje, se nacházejí největší plochy na pěstování rajčat, které letos ani nebyly osázeny.

Takže už to zdaleka nejsou jen zbraně, které zemi chybí?

Poptávka začíná u strojírenské produkce, kovových materiálů a končí spotřebním zbožím, například krmivem pro kočky a psy. Podnikatelská sféra si velmi dobře uvědomuje, že přes veškerá rizika poskytuje ukrajinský trh, který se postupně integruje do EU, obrovský potenciál. Vyhraje ten, kdo tady bude dříve.

Jak prožíváte návrat do rodné země?

První, co nás hned zarazilo po příjezdu vlakem z Prahy do Kyjeva, byli lidé v uniformě na vlakovém nádraží. Většina z nich se zbraněmi. A také kontrola dokladů přímo na nástupišti před vchodem do budovy nádraží.

V ulicích v červenci ležely na silnicích betonové bloky, které blokovaly jeden nebo dva dopravní pásy, podél cesty stáli kovoví ježci, v některých městech zůstaly barikády z pytlů s pískem a z pneumatik.

Během srpna byly z většiny silnic betonové bloky odstraněny, ale ježci a barikády jsou na místě. Po nějaké době je člověk vnímá jako součást městské architektury.

Větší obavy vyvolává vzdušný poplach, zvlášť v noci, v úplném tichu a v úplné tmě, kdy ležím v posteli a věřím v protivzdušnou obranu. Náš baráček v pořádku přežil to nejtěžší období v březnu, kdy linie fronty byla od nás pouhých deset kilometrů. Pocit domova je naprosto unikátní a dokáže kompenzovat ty negativní faktory, které jsem popsala.

Podívejte se na rozhovor s Oksanou Antonenko v době, kdy za dramatických okolností začátku ruské invaze opouštěla Kyjev:

Rozhovor z února 2022, kdy CzechTrade musel opustit Ukrajinu kvůli začátku ruské invaze.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované