Hlavní obsah

Války i koalice. Sociální síť dala světu lekci ve vyjednávání

Sociální síť Reddit nechala své uživatele čtyři dny kreslit na bílé plátno. Na konci je čekalo „překvapení“.Video: Reddit

 

Reklama

Fanoušci sociální sítě Reddit na digitálním plátně předvedli, jak tvrdě probíhají války o území. Stovky komunit čtyři dny bojovaly na jednom místě za své vlastní zájmy, o prostor k malování a na konci je čekalo veliké překvapení.

Článek

Sociální síť Reddit, jejíž fanoušci mezi sebou komunikují v rámci různých zájmových komunit, spustila před pár dny zajímavý experiment. Svým uživatelům otevřela na Apríla bílé digitální plátno, takzvaný canvas r/place, o velikosti 1 000×1 000 pixelů a nechala je na něj kreslit. Každý uživatel na něj mohl přidat každých pět minut jeden pixel, a to od 18:00 SELČ 1. dubna do půlnoci 4. dubna.

Pokud tedy chtěl získat dostatečný prostor pro nějaký obraz, sám neměl šanci. Musel se spojit s dalšími účastníky hry, ale v tu chvíli nastávalo vyjednávání a kompromisy, aby se i všichni spojenci shodli na tom, jaký obrázek vznikne. Nutná byla také obrana společného díla proti útokům, protože v průběhu hry šlo i překreslovat již vybarvené pixely.

Autorka textu v průběhu malování nahlížela dvěma účastníkům experimentu „přes rameno“ a ti jí popisovali, co se v kterou chvíli na plátně dělo.

Byla to strhující podívaná sledovat, jak sice většinou s humorem, ale jinak naprosto nelítostně probíhají virtuální boje o území a specifické zájmy, do nichž se zapojilo více než šest milionů uživatelů. Bylo vidět odvahu, zradu, vyjednávání, spojenectví, neférové taktiky i společnou spontánní obranu. V jeden okamžik pokládalo pixely na plátno i více než 630 tisíc uživatelů.

„Bylo to suprový. Hodně lidí se zapojilo do společných plánů a projektů a jednotlivé komunity měly možnost spolu více pracovat a sblížily se tím,“ řekl po skončení experimentu dvacetiletý „ajťák“ Mokai, který chce vystupovat jen pod svou přezdívkou.

Foto: Reddit, r/place 2022 (Mokai)

Postavit a ubránit českou vlajku – to byl hlavní cíl účastníků českého fóra na akci sítě Reddit nazvané r/place.

Mokai komunikuje s ostatními pomocí Redditu už několik let. Nejaktivnější je ve skupině (takzvaném subredditu) r/Czech, v níž si lidé vyměňují zprávy, novinky i vtipy o českém národě, a dále v několika komunitách zaměřených na hry a seriály. „V české skupině jsme byli propojeni asi s 500 lidmi pomocí další komunikační platformy – Discordu a organizovali jsme společný postup a obranu. Naším hlavním cílem bylo vytvořit a udržet českou vlajku,“ popisuje profesionální ajťák, který loni ukončil studium na pražské střední škole zaměřené na IT.

Boj to byl velmi dlouhý a těžký a měl několik fází. V prvním dějství Češi vytvořili českou vlajku a s Nizozemci, kteří s nimi na plátně sousedili, se okamžitě dohodli na míru, který zpečetili tím, že do vlajky nakreslili postavičky Pata a Mata. S Irskem se zase mír později stvrdil srdíčkem nakresleným v barvách vlajek obou zemí a dále dvěma pivy – Plzní a Guinessem. Idyla však netrvala dlouho, protože za chvíli na českou vlajku zaútočili Švédi.

„Bránili jsme se, ale protože jich bylo mnohem víc, útočili znovu a znovu, až jsme nakonec vlajku třikrát přesouvali a i přes další útok tureckých TikTokerů, jsme ji nakonec ubránili. V uhájení vlajek jsme si navzájem pomáhali se Slováky, ale i dalšími komunitami,“ popisuje další účastník r/place s nickem 50507.

Foto: Reddit, r/place 2022 (Mokai)

Zde je vidět nekalá prakitka. Influencer s obrovskou základnou fanoušků získaných mimo síť Reddit určuje, co mají jeho zbožňovatelé na plátně dělat.

Podle něj bylo při obraně vlajky klíčové nakreslit do každého rohu nějaký pěkný nebo roztomilý obrázek, který se líbil i dalším uživatelům, kteří pak sami spontánně pomáhali při jeho ochraně, když se ho někdo snažil překreslit. V pravém horním rohu tak pomáhala a chránit českou vlajku postavička Krtečka na chmelové houpačce, v levém chmelové šišky, v dolním levém rohu se projížděl sv. Václav na koni a poslední roh chránil „motoráček“ s postavičkami dvou medvědů z animovaného filmu Pojďte pane, budeme si hrát a králíci z klobouku Bob a Bobek.

„Nejtěžší bylo rozmístit naše síly tak, aby vlajku hlídal někdo i v noci, kdy je celkem jednoduché zaútočit a o vše přijít. Obranu jsme také posílili v okamžiku, kdy se budili Američané a hrozilo, že bychom mohli o naše hranice přijít,“ vysvětluje taktiku bojů Mokai.

Mezi základní bojové strategie však patří vyjednávání. „Máme lidi vyhrazené jen na diplomacii, které vysíláme na vyjednávání s dalšími týmy. Podařilo se nám tak například vyjednat spojenectví s oficiální tureckou skupinou, která s námi bojovala proti neoficiální turecké skupině vytvořenou takzvaným streamerem, tedy influencerem, který vhání do boje své fanoušky,“ popisuje ajťák.

Foto: Reddit, r/place 2022 (Mokai)

Zde je patrná další nekalá praktika – používání botů. V okamžiku, kdy se plátno rozšířilo, velmi rychle na něm vznikla francouzská vlajka. Jak náročné je přitom nakreslit něco ručně, je vidět z ostatních ploch na plátně, které se zaplňují postupně.

Zapojování influencerů podle něj tradiční uživatelé sítě vnímají jako nefér taktiku kvůli jejich obrovské fanouškovské síti nabrané mimo hlavní skupinu, a tak se proti jejich působení často spontánně spojí i další uživatelé napříč ostatními skupinami, aby ochránili „čistotu“ boje.

K dalším neférovým taktikám patří také nasazení robotů, které vkládají pixely automaticky a ne ručně. Ačkoliv se jejich působení snažili omezit samotní organizátoři fóra r/place a po odhalení snížili jejich možnost vkládat pixely jen jednou za 20 minut, přesto v některých skupinách válcovali ruční práci ostatních.

„Dělala to například Francie, která si velice rychle vytvořila obrovskou vlajku právě díky botům. Poštvali si tím ale proti sobě další uživatele a museli tak čelit jejich častým útokům,“ popisuje uživatel 50507. Problém však je podle něj v tom, že když se člověk soustředí na vytváření a obranu svého cíle, nezbývá mu už tolik času na útoky proti neférovým taktikám.

Naše vlajka se asi líbila. Byla celkem veliká, nikdo ji ke konci neukrajoval a vydržela jako jedna z posledních na plátně.
Mokai

V průběhu akce čekalo účastníky několik překvapení. „Plátno vyhrazené na kreslení se najednou nečekaně rozšířilo na dvojnásobek a následně se rozšířilo ještě jednou, takže nakonec mělo 2 000 × 2 000 pixelů,“ říká Mokai.

Vůbec největší šok však čekal její uživatelé na samotném konci akce. V roce 2017, kdy organizátoři Redditu otevřeli fórum r/place pro malování poprvé, se konečný obrázek zafixoval a zachytil tak několikadenní úsilí jejich účastníků. Tentokrát to však bylo jinak.

Ač všichni upínali nejvíce sil právě ke konečnému momentu, krátce před koncem se jim začala rozpadat pod rukama podobně jako mandala. Tu tvoří buddhističtí mniši řadů dnů i týdnů jemným vysypáváním barevných zrnek písku, aby ji na důkaz pomíjivosti nakonec rozmetali nebo nechali spláchnout vlnou.

Foto: Reddit, r/place 2022 (Mokai)

K Ukrajině byli uživatelé fóra velmi solidární. Prakticky po celou dobu měla na plátně důstojné místo a místo útoků zažívala podporu a jen měnila svou velikost a vnitřní prokreslení.

„Bez jakéhokoliv upozornění jsme najednou zjistili, že pixely, které pokládáme, mají jen bílou barvu. Byl to šok, ale komunita na to reagovala celkem mírumilovně. Pomohlo nám asi to, že jsme mohli plátno smazat vlastní rukou, čehož využilo asi 90 procent lidí. Smířili jsme se s tím a měli jsme pocit naplnění. Zklamání, smutku, nebo rozčilení jsem si v komentářích nevšiml,“ říká Mokai.

A bylo možné vypozorovat na plátně nějaký jev, který by ostatním dominoval? „Od začátku byla vidět veliká solidarita s Ukrajinou, která měla v první fází vlajku přes celé plátno a všichni ji pomáhali bránit. Silná byla společná obrana proti nekalým praktikám. Často docházelo také k přepisování názvů, například název hry Genshin se změnil na GenShit a následně GenShrek a SpaceX zase třeba na SpaceSex,“ říká 50507.

Velmi mnoho lidí podle něj také vkládalo na plátno postavičky z populární videohry Among Us. V jednu chvíli jich tam byly téměř tři tisíce.

„Mě potěšilo to, že naše vlajka se asi hodně líbila, protože byla celkem veliká a nikdo ji ke konci neukrajoval a vydržela i při přemalovávaní na bílo jako jedna z posledních věcí na plátně,“ dodává Mokai.

Slovo „Reddit“ se ve Vyhledávání na Seznamu objevuje zřídka, ale poslední den trvání akce se jeho četnost podle datového analytika Jakuba Šafáře zvedla více než o polovinu.

Reklama

Doporučované