Hlavní obsah

Šťastné a veselé přejí i roboti. Čeští vědci videozdravicí poráží Američany

Podívejte se, jak slaví Vánoce jedni z nejchytřejších robotů.Video: FEL ČVUT

 

Reklama

Slovo robot ani 100 let od vyřčení v Čapkově hře R.U.R. neznamená jen robotu a práci, ale i lehkost a hravost. Tak ho aspoň pojala Fakulta elektrotechnická ČVUT při točení vánoční zdravice, která překonala i tu od kolegů z USA.

Článek

Na světové premiéře vědeckofantastického dramatu od Karla Čapka R.U.R. 2. ledna 1921 poprvé zaznělo slovo robot. Zanedlouho to tak bude 101 let, co se dostalo do globálního povědomí a robot se stal asi nejpoužívanějším českým slovem ve světě.

Tuzemští vědci se proto rozhodli letošní jubileum završit vánoční zdravicí, ve které zdůrazňují, že výraz původem z Česka může také vyjadřovat lehkost, hravost a pohodu.

To nejlepší z robotiky na ČVUT

Výzkumníci z Fakulty elektrotechnické ČVUT vytvořili video s názvem „Šťastné a veselé z robotického betléma“, ve kterém se snažili předvést to nejlepší, co v oblasti robotiky mohou aktuálně nabídnout. Ke zhlédnutí v plné délce je na tomto odkazu a pro srovnání se lze podívat zde i na vánoční zdravici jejich amerických kolegů z Massachusettského technologického institutu (MIT) v USA.

+11

Ke stromečku v předsálí Zengerovy posluchárny ČVÚT na Karlově náměstí inženýři přivedli roboty hned z několika vědeckých pracovišť: Vidění pro roboty a autonomní systémy a Multirobotické systémy (obě na katedře kybernetiky), Centra pro umělou inteligenci (AIC) na katedře počítačů, katedry řídicí techniky nebo i z Robosoutěže.

Za každým pohybem se skrývá lidský pokyn

Příběh zdravice si pohrává s autonomním chováním robotů. Přestože se ale ve své samostatnosti posouvají i za přispění českých informatiků dopředu, k tomu, aby slavili Vánoce opravdu sami, mají stroje ještě daleko. Za jejich působivými pohyby a tancem tak stojí hodiny práce programátorů a operátorů z Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Humanoidní robot Pepper, o kterém redakce Seznam Zprávy už dřív psala, ve videu například imituje hraní na píšťalu. Lidské činnosti kopírují také iCub, Nao a Ludvík složený z LEGO kostek. Dále vedle nich účinkují dva čtyřnozí roboti Spot od Boston Dynamics, kteří spíše tancují, stejně jako Scarab a Daisy, pásový Charlie, kolový Husky a balancující robot SK80 (Skejto). Nechybí ani dron X500.

Všechna výše uvedená pracoviště fakulty, která se na vývoji robotů podílejí, letos slavila velké úspěchy. Tým CTU-CRAS-NORLAB z katedry kybernetiky a katedry počítačů vyhrál mezi nesponzorovanými týmy a v celkovém pořadí byl třetí na světové soutěži DARPA Subterreanean Challenge, která je kvůli své prestiži považována za „olympiádu robotiků“. O účasti psala redakce Seznam Zprávy už dříve.

Fakulta elektrotechnická ČVUT

  • Založena v roce 1950.
  • Rozvíjí špičkový výzkum v oblastech technologických trendů.
  • Zkoumá a studuje telekomunikační sítě, alternativní energetické zdroje, umělou inteligenci, bioinformatiku, kyberbezpečnost a vesmírné technologie.
  • K celkovému vědeckému výkonu ČVUT přispívá jednou třetinou (měřeno impaktovanými publikacemi a jejich citacemi).
  • V oblasti špičkových publikací a zahraničních patentů její podíl přesahuje 40 procent.

Multirobotické systémy se svými drony reprezentovaly Česko na světové výstavě EXPO a katedra řídicí techniky představila balancujícího robota Skejto či robotické klávesy. Tato škola také po roční covidové přestávce navázala i na pořádání Robosoutěže, největšího domácího podniku v programování a konstrukci LEGO robotů pro studenty ze středních a základních škol.

Skupina humanoidní robotiky zase představila nového robota iCub, který pomocí své elektronické kůže – údajně doposud nejrealističtější nápodoby té lidské – otevírá nové možnosti poznávání lidského mozku.

Video vzniklo v produkci firmy baohaus producenta Olivera McGillicka a režírovali ho Oliver Beaujard a Nina Zardalishvili. Za kamerou stál Daniel Hotový. „Režírovat roboty byla zajímavá zkušenost a musíme říci, že když se člověk trochu naladí na mantinely možností herecké akce, režírují se dobře. Tento projekt hodnotíme povedeně, naším cílem bylo, aby z videa byly cítit Vánoce na první dobrou, a to se doufáme povedlo,“ zhodnotili zkušenost s natáčením na FEL ČVUT oba režiséři.

Reklama

Doporučované