Hlavní obsah

Zakladatel tokenové firmy Xixoio snížil svůj podíl ve společnosti

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Richard Watzke říká, že většinový podíl potřebuje k úspěšnému vedení Xixoio. Současně ale poznamenal, že na majoritě netrvá.

Reklama

Šéf start-upu Xixoio Richard Watzke osekal velikost svého podílu ve společnosti. Majoritu si ale ponechal. Projekt vzbudil rozruch nejen rozsáhlou reklamní kampaní, ale také pochybnostmi ohledně podmínek pro investory.

Článek

Ve společnosti Xixoio připravující digitální platformu pro alternativní financování firem se hnuly akciové podíly v rámci stejnojmenné mateřské společnosti sídlící ve Velké Británii. Podle nově zveřejněného dokumentu v britském obchodním rejstříku se snížil podíl zakladatele firmy Richarda Watzke. Ve start-upu sice stále ještě drží většinu, již je to ale méně než 75 procent. Ještě na konci října měl Watzke v rukou právě přes 75 procent akcií.

Přesnou výši aktuálního podílu dokument neobsahuje. Je v něm jen uvedeno, že podíl Richarda Watzke je větší než 50 procent, ale menší než 75 procent. Stejně tak zatím není jasné, na koho Watzke část akcií převedl.

„Převody akcii podléhají smluvním dohodám. Je to dvoustranná dohoda a obávám se, že pokud bych sdělovat, byť bych možná i rad, detaily, mohl bych porušit zákon,“ sdělil  Watzke.

„Celou dobu říkám, že majoritu v Xixoio mám jen proto, že ty věci vidím. Majorita umožňuje vést lidi k výsledku a cíli. Současně celou dobu veřejně říkám, že na majoritě vůbec netrvám,“ dodal podnikatel.

Spojení na baterky

Britský obchodní rejstřík uvádí v posledním zveřejněném přehledu akcionářů Xixoio z října 2021 kromě Watzkeho také například firmu Battery Corporation. Ta je napojená na projekt HE3DA, který má u Havířova vyrábět elektrické baterie, ale zároveň je s ním spojená řada nejasností a otázek kolem naplnění původních slibů. Minoritní podíly v Xixoio mají jako fyzické osoby též představitelé Battery Corporation Jiří Machalický a Pavel Podzemský.

Mezi nejmenší akcionáře Xixoio patří Aleš Minx. Ten je současně předsedou představenstva PPF Group. Do konce minulého roku byl též šéfem dozorčí rady Xixoio, ale z funkce odešel, uvedl na konci listopadu server E15.cz. Manažer odchod zdůvodnil tím, že už projektu kvůli jeho velikosti nezvládal věnovat dostatek času.

Celou dobu říkám, že majoritu v Xixoio mám jen proto, že ty věci vidím. Majorita umožňuje vést lidi k výsledku a cíli. Současně celou dobu veřejně říkám, že na vůbec majoritě netrvám.
Richard Watzke, většinový akcionář Xixoio

„Účast pana Aleše Minxe v orgánech Xixoio vždy byla jeho soukromou aktivitou a nemá s PPF nic společného. Podle našich informací již navíc na členství v orgánech této společnosti rezignoval. Nyní probíhají nezbytné právní kroky k provedení příslušné změny v obchodním rejstříku,“ uvedl mluvčí PPF Leoš Rousek.

Cílem Xixoio je vytvoření digitálního systému, kam si firmy budou chodit pro nový kapitál. Má to být alternativa vůči tradičnímu financování například prostřednictvím bank nebo dluhopisů. Na rozvoj systému nyní start-up shání peníze, a to od drobných klientů prostřednictvím prodeje tokenů. To je digitální obdoba dluhopisů. V produktových podmínkách svého tokenu Xixoio ale mimo jiné uvádí, že klienti nemají jakýkoliv nárok na vrácení peněz.

Česká národní banka a ministerstvo financí vydali na sklonku roku obecné varování před neuváženými investicemi do tokenů, aniž by ale jakoukoli společnost jmenovali. ČNB zároveň doplnila, že investování do virtuálních tokenů nepodléhá jejímu dohledu.

Reklama

Doporučované