Hlavní obsah

Jsem podvodník, nebo čestný chlap? Ptá se prodejce tokenů Xixoio

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Richard Watzke dříve obchodoval s uměním. V posledních letech se ve start-upu Xixoio snaží vybudovat pro firmy digitální finanční systém.

Reklama

Kampaň společnosti Xixoio prodávající digitální tokeny vyvolala řadu kontroverzí a pochybností. Redakce SZ Byznys proto zakladatele Xixoio Richarda Watzke vyzpovídala ohledně rizik, která jeho projekt skýtá pro drobné klienty.

Článek

Designová kancelář plná uměleckých děl, buddhistické sošky navozující dojem klidu. Úsměvy a věnování s podpisem do knížky. Za pár minut křik a rána pěstí do stolu, až nadskočily šálky s kávou. Povídání s většinovým akcionářem Xixoio Richardem Watzke se určitě odlišovalo od rozhovorů, které jsou v ekonomické žurnalistice obvyklé.

Projekt Xixoio není bez zajímavosti. Watzke mluví o „mostu mezi kryptem a tradičními financemi“. Ambicí je vytvořit celý digitální finanční ekosystém, jehož součástí by mimo jiné byla burza. Na ni by si firmy chodily pro financování prostřednictvím tokenů, a měly by tak alternativu k bankovním úvěrům, dluhopisům nebo k private equity kapitálu. Xixoio a držitelé jeho tokenů by pak vydělávali na poplatcích.

Vybudování celého projektu se Xixoio rozhodlo kromě prostředků akcionářů doplnit ve start-upovém světě netradičním zdrojem. Zatímco start-upy na svůj rozjezd obvykle získávají zdroje od specializovaných fondů rizikového kapitálu, rozhodlo se Xixoio dojít si pro peníze k drobným klientům. A to v době, kdy celý projekt ještě není hotový.

Start-up na podzim spustil rozsáhlou reklamní kampaň. Reklamy jsou k vidění dokonce na velkých televizních stanicích. Společnost slibující převrat v digitálním financování firem nabízí lidem po celé republice k prodeji produkt nazvaný Token XIX. Tedy jakýsi virtuální „dluhopis“, jehož hodnota roste o stovky procent. Což je ovšem informace, kterou uvádí samotné Xixoio s odkazem na svůj unikátní algoritmus. Nejde o tržní data, protože token Xixoia se na žádném trhu neobchoduje.

Každý zákazník Xixoio navíc musí při nákupu tokenů podepsat podmínky, v nichž se firma mimo jiné vyvazuje z povinnosti někdy tokeny splatit nebo si vyhrazuje právo převést peníze mimo firmu. Veškeré rozhodování o ziscích navíc bude mít v rukou největší akcionář, tedy Richard Watzke.

„Obchodní podmínky případným investorům nedávají prakticky žádné záruky, že svoje peníze někdy dostanou zpět. Z těchto důvodů jsem projekt společnosti Xixoio označil za švindl a později za podvod na investory, který bude uměle vyhnaný masivním marketingem,“ komentoval advokát Jan Langmeier, který na straně klientů vystupuje v případě zkrachovalých firem Arca Investments a C2H.

Společnost Xixoio

  • rok založení: 2018
  • mateřská firma Xixoio Ltd. (Velká Británie)
  • většinový akcionář: Richard Watzke

Otázky, které Xixoio vyvolává, začala rozebírat média, staly se i předmětem přestřelek na sociálních sítích. Watzke dokonce neváhal kvůli kritickým příspěvkům na síti LinkedIn poslat šéfovi finanční skupiny Partners Petru Borkovcovi předžalobní výzvu. Jeho příspěvky dává Watzke za příklad jako reakci „tradičního světa“ na finanční inovace, které Xixoio přináší, a ohrožuje tím postavení dosavadních hráčů.

Jenže kampaň Xixoio nevyvolala reakci jen „tradičních“ finančníků a médií. Ministerstvo financí vydalo na konci listopadu varování před nepromyšlenými investicemi do vysoce rizikových tokenů. Přestože úřad nikoho nejmenoval, bylo z vyjádření zřejmé, jakým směrem míří.

K tomu se v pátek 3. prosince, tedy v den rozhovoru Watzke se SZ Byznys, přidala i Česká národní banka. Ta se už výslovně ohradila proti tomu, jakým způsobem se na ni Xixoio odkazuje. Během rozhovoru pak stačilo Richardovi Watzke položit tímto směrem několik otázek a následoval výbuch (viz. audio níže v rozhovoru).

Respondent přetočil hlasitost na maximum, na stůl dopadla zaťatá pěst, bylo slyšet vulgarismy. V jednu chvíli dokonce nebylo jisté, jestli v rozhovoru bude možné vůbec pokračovat. Richard Watzke se ale následně omluvil s tím, že je zvláště v posledních měsících pod obrovským tlakem.

I když ani potom se rozhovor bez emocí neobešel. Navíc se ukázalo, že uhlídat šéfa Xixoio, aby se držel otázek, je velice obtížné. Proto není jisté, jestli po rozhovoru nezůstalo ve vzduchu ještě více nezodpovězených otázek, než kolik jich původně bylo.

Richard Watzke

  • narozen 1971
  • v 90. letech podnikal v marketingu
  • v dalších dvou dekádách obchodoval s realitami a uměním
  • od roku 2015 rozvíjí Xixoio, které formálně vzniklo o tři roky později

V jedné ze svých prezentací jste řekl následující větu: „Rozumíme tomu, že když někdo nový vstupuje na trh, tak je samozřejmě podezřelý.“ Položil jste si otázku, jestli je něčím podezřelé i Xixoio a proč se kolem vašeho projektu objevilo tolik pochybností?

Jasně že ano. Jsme noví. Důvod, proč jsme udělali reklamní kampaň je, abychom na sebe soustředili pozornost. Když něco děláte pořádně, tak se nemáte za co stydět. Je však logické, že někoho naštvete. Letos 14. září jsme byli na kulatém stolu v České národní bance. Potom nás pan Borkovec (Petr Borkovec, generální ředitel finanční skupiny Partners – pozn. red.) osočil, že jsme Ponziho schéma.

Napsali jsme panu Borkovcovi dopis, že nemůžeme být Ponzi. Děláme Xixoio ve vlastní zemi, podle zákonů této země, neschováváme se někde na Kypru. Šli jsme za regulátorem (ČNB – pozn. red.) této země, šli jsme za právníky a daňaři a chtěli jsme vědět, jestli na něco potřebujeme licence. Řekli jsme jim: Pánové, chceme vše udělat podle regulí, tak co máme dělat. Řekněte, podle jakého práva to máme udělat.

Investiční podvod: Ponziho schéma

  • Italský podvodník působící v Severní Americe Charles Ponzi (1882–1949) přesvědčil tisíce lidí, aby investovali do předplacených poštovních poukázek.
  • Ve schématu po něm pojmenovaném investoři svěřují své prostředky investičnímu fondu s vidinou vysokého zhodnocení a s nízkým rizikem. První investoři se vyplácejí z vkladů nově příchozích, nikoliv ze zisku z obchodování. To povzbuzuje další investory, aby do schématu vkládali nové peníze a větší částky. Přesvědčí i své okolí ke vkladu. Ve chvíli, kdy nejde najít nové investory, se schéma hroutí. Organizátor se snaží se ziskem zmizet.
  • Nebezpečí tohoto systému spočívá v tom, že se navenek jeví jako korporace s organizační strukturou, kancelářským zázemím, zaměstnanci a sítí finančních poradců. Především ale v tom, že dokud není omezen příliv nových klientů, společnost vyplácí klientům výnosy, případně jim poskytuje výpisy z obchodních účtů, a tím je utvrzuje v přesvědčení, že používá investičních nástrojů na tuzemském či zahraničním trhu, a jejich vklady se tak skutečně zhodnocují.

Zdroj: Národní centrála proti organizovanému zločinu

K regulaci a k tomu, jak využíváte peníze klientů se ještě dostaneme. Ministerstvo financí na konci listopadu vydalo varování před neuváženými investicemi do tokenů kvůli jejich vysoké rizikovosti. Je zřejmé, že toto varování ukázalo na vás, i když úřad nikoho nejmenoval. Co na toto vyjádření říkáte?

Říkají to samé, co my. Mají naprostou pravdu. Ministerstvo dělá naprosto správnou věc. My to děláme celou dobu. Když se podíváte na má videa, tak říkáme: Dávejte si pozor na všechno krypto, které tady je.

Takže odrazujete lidi od toho, aby k vám dávali peníze?

Ne. Jen říkám, soustřeďte pozornost na to, co říká Ministerstvo financí. Dávejte si pozor. Kdo je vydavatelem krypta? Nějaká decentralizovaná identita? Chci vědět, kdo to je, kde bydlí. Xixoio je na této adrese. Vy jste za mnou normálně přišel. Děláme snad reklamní kampaň proto, abychom řekli, že jsme podvodníci, pojďte okamžitě k nám? Prosím vás, něco takového si snad může myslet jenom blázen. Reklamní kampaň takovéhoto druhu dělá člověk, který je skálopevně přesvědčen, že to, co dělá, dělá fakt dobře.

Upozornění Ministerstva financí

V poslední době lze ve veřejném prostoru a médiích zaznamenat výrazný nárůst prezentace některých forem investování označovaných jako tzv. investiční tokeny. Investiční tokeny jsou jedním z typů tzv. kryptoaktiv, která umožňují digitální zachycení hodnoty či práv a mohou být převáděna a ukládána elektronicky pomocí technologie sdíleného registru (DLT, resp. blockchain) nebo pomocí podobné technologie. Jako další příklady kryptoaktiv lze uvést kryptoměny, coiny, užitné tokeny (tzv. utility tokens), peněžní tokeny či jiná tokenizovaná práva.

Ministerstvo financí upozorňuje veřejnost, že investování do investičních tokenů může být vysoce rizikové a spekulativní a jejich hodnota často významně kolísá. Nakupujete-li investiční tokeny, nerozhodujte se pouze podle lákavého výnosu, ale pečlivě zvažte také všechna rizika. Včetně toho, že můžete přijít o značnou část své investice, nebo dokonce o všechny investované peníze.

Investice do investičních tokenů nepodléhá regulaci kapitálového trhu a trh s investičními tokeny není dohlížen Českou národní bankou. Ztráty plynoucí z investice do investičních tokenů nejsou kryty Fondem pojištění vkladů ani Garančním fondem obchodníků s cennými papíry.

Zdroj: Ministerstvo financí, 29. listopadu 2021

Často se odvoláváte na komunikaci s ČNB. Centrální banka ale jednoznačně říká, že Xixoio žádnému dohledu a regulaci nepodléhá.

Ne, pozor. Vůbec ne dohledu, jen regulaci. Dohledu ano. Česká národní banka má povinnost dohlížet na celý trh. Nejen na regulovaný. Vím to velmi dobře. ČNB nemluví o dohledu. Pozor na to, co je to za slovíčka. To neříkáte pravdu.

Na svém webu uvádíte, že tvrzení centrální banky, že Xixoio funguje bez dohledu a regulace ČNB, je nepřesné a zavádějící. Vysloveně jsme se zeptali banky, jestli tento výrok skutečně považuje za nepřesný a zavádějící. Banka však odpověděla, že vše sedí.

Když se podíváte na Xixoio.com, tak v patičce máte napsané všechny kvalifikované dotazy, které jsme ČNB poslali. A tu patičku jsme verifikovali s ČNB. Takže tady se mi žádná ČNB nebude vymlouvat. Děláme všechno podle zákona. Nikde se neschováváme. Můžete se se mnou normálně bavit.

Před chvílí jste říkal, že spadáte pod dohled ČNB, ale z banky máme jasné vyjádření, že tomu tak není.

Ne. Říkal jsem, že ČNB má povinnost dozorovat celý trh. Že nejsme regulováni, přece víme.

Upozornění k prezentaci společnosti Xixoio

Česká národní banka upozorňuje veřejnost, že společnost XIXOIO a.s. nabízející investování do virtuálních tokenů, není regulována Českou národní bankou. V této souvislosti pak Česká národní banka upozorňuje na prezentaci této společnosti vůči veřejnosti, která může vzbuzovat mylný dojem, že obchodní model společnosti XIXOIO a.s. a její podnikání byly Českou národní bankou schváleny, povoleny nebo alespoň zčásti regulovány.

Společnosti XIXOIO a.s. nebylo uděleno žádné povolení České národní banky k podnikání na finančním trhu. Česká národní banka pouze v minulosti zodpověděla několik specifických dotazů společnosti XIXOIO a.s., jako tomu je v případě jakéhokoliv tazatele, který splní podmínky podání tzv. kvalifikovaného dotazu. Vyjádření České národní banky ke kvalifikovaným dotazům vychází z konkrétních okolností popsaných tazatelem. Tyto závěry nepředstavují žádnou formu povolení k činnosti. Česká národní banka v této souvislosti uvádí, že činnost společnosti XIXOIO a.s. spočívající ve vydávání tokenů sama o sobě nepředstavuje činnost podléhající dohledu ČNB.

Zdroj: ČNB, 3. prosince 2021

Ještě jednou – ČNB jasně řekla, že pod dohled nespadáte.

Říkám, že dozorovat musí celý trh. Pokud nespadáme pod její dohled, jak to, že s ní můžeme komunikovat formou kvalifikovaných dotazů? Netahejte mě za slovíčka. Jsme tu čtyři roky a čtyři roky tady právní kanceláře nedělají nic jiného, než že se s jejich pomocí ptáme, jak to máme udělat, aby to bylo v pořádku. Jestli potřebujeme licenci, tak ať to řeknou. Říkají, že licenci nepotřebujeme.

Na svém webu uvádíte, že podoba vašeho tokenu XIX mimo jiné vychází z odpovědí, které jste obdrželi z centrální banky na základě zaslaných kvalifikovaných dotazů. Také na toto jsme se ČNB explicitně zeptali. Banka odpověděla, že to tak není.

Můžete mi potom vysvětlit, když na nás ČNB nedohlíží, jak je možné, že například v případě blockchainu Genesis jsme poslali kvalifikovaný dotaz a ČNB se nám k němu vyjádřila?

Protože se ke kvalifikovanému dotazu vyjádřit musí? Ale z toho přeci nemůžete vyvozovat, že jste pod dohledem, když to samotná ČNB popírá.

Ale to nikdo neříká.

Před chviličkou jste říkal, že pod dohled ČNB spadáte.

Říkal jsem, že musí dozorovat celý trh. A my jsme součástí trhu. Musí dozorovat celý trh. Vy mě neslyšíte. Je to regulátor. Musí dozorovat každého, i když není v regulaci.

Povinnost dohlížet

Promiňte, ale ČNB jasně říká, že pod dohledem nejste.

Nezlobte se, ale s čím jste sem přišel? Chcete se něco dozvědět?

Přesně tak.

Vy mi ale pořád nutíte, že jsem řekl něco o tom, že podléháme dohledu. Nic takového jsem neřekl. Přehrajte si pak záznam. Česká národní banka má povinnost dohlížet na celý trh. Sice není regulovaný, ale má povinnost dohlížet.

Ve vašich prezentacích se často odkazujete na komunikaci s ČNB…

Kde se na ni odkazujeme?

Xixoio ke komunikaci s ČNB

Xixoio pravidelně komunikuje s orgánem dohledu nad finančním trhem, kterým je ČNB. Xixoio s ČNB konzultuje podstatné aspekty obchodní činnosti formou kvalifikovaných dotazů.

Podoba Tokenu XIX vychází mimo jiné z odpovědí, které Xixoio obdrželo od ČNB v minulosti od roku 2018.

Zdroj: https://www.xixoio.com/blog/myty-a-fakta-o-xixoio/

Na komunikaci s ČNB se odkazujete hojně na vašem webu, často během různých přednášek říkáte, že s ČNB komunikujete pravidelně…

Pravidelně ano.

Tak ČNB ohledně vašeho vzájemného dopisování sdělila, že spíše než o pravidelné komunikaci to bylo celé o tom, že jednoduše odpověděla na vícero kvalifikovaných dotazů. Vaše odkazování na pravidelnou komunikaci označila banka za zavádějící.

Odkazování?

Ano, vaše časté zmínky o tom, jak s centrální bankou komunikujete.

A jak to máme udělat jinak?

Co na toto vyjádření z ČNB říkáte?

Já se ptám, jak to mám udělat jinak.

ČNB k informování Xixoio o vzájemné komunikaci

Česká národní banka letos v září upozornila společnost XIXOIO na nevhodné informování o komunikaci s ČNB dostupné na internetových stránkách této společnosti, které mohly být ve vztahu ke spotřebitelům zavádějící a vzbuzovat dojem, že její obchodní model a její podnikání byly Českou národní bankou schváleny nebo povoleny. Společnost XIXOIO některé formulace upravila, nicméně odkazy na průběžnou komunikaci Xixoio s ČNB považujeme nadále za zavádějící z důvodů uvedených výše.

Zdroj: mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová, 30. listopadu 2021

Proč je pro vás tak důležité ve svých prezentacích tak často zmiňovat centrální banku?

Abych měl něco v ruce, že to podle zákona dělám správně.

Není to proto, že její jméno u lidí vzbuzuje důvěru a pocit, že vaše tokeny jsou bezpečný investiční nástroj, protože jste je vytvářeli na základě komunikace s ČNB?

Ne, vůbec ne. To rezolutně odmítám. Tři roky jsme Xixoio financovali z vlastních zdrojů. Sídlíme v naší zemi. Tak mě zajímá, jak bych to tedy měl udělat? Tak mi tedy řekněte, jak bych to měl udělat, když na to není zákon? Kam půjdete? Půjdete na policii nebo kam? Musíte jít za regulátorem. Když na to není zákon a každý se na to vymlouvá, tak já se na to budu vymlouvat taky. Tři roky tady sedím od rána do večera. A začínám být fakt naštvaný. Tak za kým mám jít?

Pane Watzke, chcete takto pokračovat v rozhovoru?

Nevím. Vy mě z něčeho obviňujete.

Neobviňuju, jen se ptám.

Obviňujete. My tady přitom tři roky jenom makáme. Za ČNB chodím, protože nevím, kam jinam bych měl jít. Děláme to podle zákona. Každý se na něco vymlouvá. ČNB se vymlouvá. Chci jen vědět, jak to mám udělat správně.

Z ničeho vás neobviňujeme, jen jsem citoval z vyjádření ČNB a žádal vás o reakci.

Nezlobte se, to nebylo osobní. Promiňte mi to. Ale jak to máme proboha udělat dobře? Vždyť my to děláme dobře.

Jak to udělat, aby mě nezavřeli

Proto jsme tady, abych vám pokládal otázky ohledně nejasností a pochyb spojených s vaším projektem.

Nezlobte se, to není nic proti vám. Vypadáte jako slušný chlap. Jsem ale pod ohromným stresem. Tři roky chodíme všude možně a ptáme se, jak to máme dělat. A všichni se pořád jen vymlouvají. Já se na nic nevymlouvám. My máme jen v patičce webu napsáno, že jsme kvalifikovaný dotaz ČNB poslali a ona nám řekla, že nespadáme do regulace. Tečka. Jediné, na co se ptám, je, jak to mám v této zemi udělat, aby mě nezavřeli.

Ještě jednou se ptám, jestli chcete pokračovat v rozhovoru, protože tímto tónem to nejde.

Já vám budu odpovídat. Ale mám taky jednu otázku. Myslíte, že sedíte naproti podvodníkovi nebo naproti chlapovi, který chce dělat věci pořádně?

Proto vám pokládáme otázky ohledně vašeho projektu, aby se nejasnosti a pochyby vysvětlily. Spousta nejasností vyplývá už jen z vašich produktových podmínek, s nimiž vaši klienti musí souhlasit.

Nemá na to odpovědi ani regulátor. A chcete to vědět ode mě? Já nejsem regulátor.

Dobře, ale jde o otázky, které vycházejí z vašich vlastních produktových podmínek.

Aby bylo jasno. Mluvíte s chlapem, který celé čtyři roky nedělá nic jiného, než chodí od čerta k ďáblu. Udělal jsem kvůli tomu konferenci, napsal jsem kvůli tomu knížku a vybudoval firmu na základě licencí, což jsou živnostenské listy akciové společnosti. A vy se točíte na tom, že oni nás honí od čerta k ďáblu. Říkají, že s námi nechtějí mít nic společného. My se následně odkážeme na doporučení, která máme od právníků, auditorů a finančníků. Tady je náš kvalifikovaný dotaz a napište nám, jestli s tím souhlasíte, nebo ne. A vy mi teď říkáte, že jsem měl jít někam jinam? Kdo má licenci na to, co děláme? Odpověď je nikdo.

Dělám celý život jenom těžké věci. Na to, co děláme, skutečně neexistují pravidla. Právě proto penetrujeme Českou národní banku a každého v této zemi, jen aby nám řekli, jak to máme udělat.
Richard Watzke, Xixoio

Vy to nakonec uvádíte i přímo v produktových podmínkách, že české právní předpisy výslovně povahu Tokenů XIX ani smlouvy o jejich převodu neupravují. Není to tedy tak, že jste v právním a regulatorním vzduchoprázdnu, zatímco v komunikaci směrem k lidem vytváříte dojem, že se o nějaká pravidla a státní autority opíráte?

Lidé, které mám kolem sebe, mě znají léta. Dělám celý život jenom těžké věci. Na to, co děláme, skutečně neexistují pravidla. Právě proto penetrujeme Českou národní banku a každého v této zemi, jen aby nám řekli, jak to máme udělat. Máme to udělané dobře. Navštívili jsme snad každou právní a auditorskou kancelář, abychom se zeptali na její názor, jak to máme udělat, aby to bylo dobře.

Xixoio o právním zakotvení tokenu

České právní předpisy výslovně neupravují obsah Smlouvy o převodu Tokenu XIX ani povahu Tokenů XIX. To může vést k pochybnostem o právní povaze práv a povinností vyplývajících ze Smlouvy o převodu Tokenu XIX, těchto Produktových podmínek a samotných Tokenů XIX, které mohou mít závažný dopad na postavení nabyvatelů.

Zdroj: Produktové podmínky Tokenu XIX platné od 1. srpna 2021

Protože kdybychom to nechtěli dělat dobře, tak to uděláme jako úplně každý člověk z krypta. Otevřeme si to na Zanzibaru nebo kdekoliv jinde, jen ne v České republice. Nevidím jediný důvod, proč bych se měl v době, kdy roste bitcoin, lopotit s českou korunou. Ale jeden důvod to má. Že to chci udělat pořádně ve své zemi. Mám syna. A syna a rodinu tu mám proto, že jsem čestný chlap. A proto se pořád chodím ptát.

To, že od nás regulátor dává ruce pryč, se mi přestává líbit. Půl roku jsem v ohromném tlaku. Naši lidé za to dýchají. Čtyři roky jsme na stejné adrese. Každý sem může přijít. A pak si o nás přečtu nějaký článek. My jsme přitom nedělali nic jiného, než že jsme Xixoio věnovali čtyři roky poctivé práce. Pak ale přijde novinář a ptá se mě na takové věci, jako bych byl kriminálník. To už je do nebe volající. Ale to není nic proti vám.

Sám jste ale na jednom ze svých videí zmiňoval pády různých firem typu Arca Investments nebo Pietro Filipi, kde investoři přišli o peníze. Není zvláště po těchto zkušenostech legitimní ptát se na věci, které vyvolávají pochyby, aby se podobným případům předešlo?

Stoprocentně. Nikdy by mě ale nenapadlo, že budete dělat takovouto progresivní věc a pak se proti vám spustí něco takového. Přitom například v Estonsku to podporuje ministr a u nás se ptá babička, jak si má koupit bitcoin, protože neví, co se bude dít okolo.

Vaši klienti musí podepsat, že nemáte žádnou povinnost jim peníze vrátit. Mají lidé nějakou záruku, že peníze, které k vám dají, ještě někdy uvidí?

Stoprocentně. Je to moje jméno a je to trend. Na tisíc procent.

Xixoio nemá povinnost vrátit peníze

XIXOIO nemá povinnost finance vrátit nabyvateli. Nabyvatel ani jiné osoby zejména nemohou požadovat jakékoliv splacení Tokenů XIX nebo odkoupení Tokenů XIX ze strany XIXOIO. Nabyvatel v této souvislosti není oprávněn domáhat se odškodnění jakékoliv újmy či vznášet nároky vůči XIXOIO či jiným osobám.

Zdroj: Produktové podmínky Tokenu XIX společnosti Xixoio platné od 1. srpna 2021

Tak proč takovou klauzuli máte v podmínkách?

Musíme to tam mít napsané, protože tak to říkají právníci. Je to riziková věc a říkáme to od začátku. Když dnes vidím nárůsty cen energií o 100 až 200 procent, tak si říkám, že v tomto světě musíme mít alternativu. Víte kolik lidí přišlo o peníze v době internetové? A protože to vím, tak jsem už v roce 2015 začal pracovat na Xixoio. Dva roky jsme to úplně financovali sami, pět let jsme to financovali jen z vlastních zdrojů a akcií. Sám jsem do toho dal vyšší desítky milionů korun. A to je jen to, co je spočítané.

Přitom každému jenom smrdíme. Hampl (Mojmír Hampl, ekonom a bankéř, v letech 2008 až 2018 byl viceguvernérem ČNB – pozn. red.) a další frajeři se nám jenom vysmívají. Do očí se nám vysmívají. My tady přitom kopeme za vlastní zemi, nechceme to udělat nikde venku. Nikdo nám přitom není schopen říct, jak to udělat správně.

Rozhoduje majitel

Není dalším rizikem pro klienty, že to bude výhradně Xixoio, respektive vy jako hlavní akcionář, kdo bude rozhodovat o tom, jestli budou vyplácené podíly na zisku?

Vůbec ne.

Ale máte to opět v produktových podmínkách.

Musíte to mít v podmínkách. Musíte tam mít tu nejhorší variantu. Vždyť máte rodinu a víte, kolik to stálo práce. Mimochodem nikdo si neumí představit, kolik práce za Xixoio je. Kolik lidí odsud odešlo úplně vysátých a hotových.

+2

Už v primární emisi jsme vytvořili model, který je ověřený auditory, ale ještě jsme ho nezveřejnili. Primární emisí je myšleno to, že ještě nejste na burze. Máte ale naprogramovaný token, který samozřejmě vznikal na papíře. Všechno musíte mít nastavené podle zákona. A musíte operovat s tou nejhorší možnou variantou, která se může stát. Vždyť se musíte chránit. Jen aby bylo jasno. Nejvíce peněz mají v Xixoio akcionáři, ne držitelé tokenů.

Pokud ještě chvilku zůstaneme u podmínek, které podepisují vaši klienti, tak musí souhlasit rovněž s tím, že Xixoio není nijak omezené v poskytování peněz mimo firmu, nebo že naopak můžete ve prospěch třetích osob vytvářet zajištění. Nehrozí, že na konci dne peníze jednoduše vyvedete ven ze společnosti?

To tedy fakt nehrozí.

Žádné omezení pro financování Xixoio

Nabyvatel bere na vědomí, že XIXOIO není omezeno v přijetí dluhového financování, jiné zadluženosti nebo ve vydání dalších tokenů. XIXOIO není omezeno v poskytnutí úvěrů či jiného financování ve prospěch třetích osob. XIXOIO rovněž není omezeno ve zřizování zajištění za účelem zajištění svých závazků či závazků třetích osob.

Zdroj: Produktové podmínky Tokenu XIX společnosti Xixoio platné od 1. srpna 2021

Jak můžete lidem zaručit, že se to nestane?

Viděl jste, jaké mám lidi kolem sebe? Nezlobte se na mě, ale to je absolutně vyloučeno.

Ale vaše podmínky to umožňují.

Vylučuji to. Mám v Xixoio svoje jméno.

Dotáhnu to

Když vaše produktové podmínky shrnu, tak působí dojmem, že všechna rizika přenášíte na klienty, sami za nic neručíte a veškeré rozhodování o penězích a využívání zisků bude jen na vás? Je to fér?

Tak ještě jednou. My jako akcionáři tam máme víc peněz než držitelé tokenů. Takže rizika máme větší my. Máme tam daleko víc práce než držitelé tokenů. A ještě jednu věc řeknu. Kdyby se stalo úplně cokoliv, tak mluvíte s chlapem, který věci vždycky dotáhl. Podívejte se mi do očí. Já to fakt dotáhnu, to mi věřte. Jen ať náš projekt zavřou, ale Češi nedostanou tokeny. Mně to vůbec nevadí. Jenže já to stejně celé postavím.

Peníze a lidé v Xixoio

  • 7 598 uživatelů, z toho si 2 773 osob zakoupilo tokeny
  • celkem Xixoio získalo kapitál 523,2 mil. Kč, z toho připadá na držitele tokenů 299,5 mil. Kč

Zdroj: údaje Xixoio k 3. prosinci 2021

Na webu uvádíte, že máte přes sedm tisíc uživatelů. Ti všichni si už koupili tokeny?

Ne. Uživatel je ten, který využívá jakoukoliv naši službu a třeba zdarma. Klient je ten, kdo za něco platí.

Kolik lidí si tedy reálně tokeny koupilo?

Je to něco přes dva tisíce klientů.

Kdy jste vlastně drobnou klientelu začali nabírat a proč, když vlastně váš projekt stále ještě není dokončený?

Prvním důvodem je, že když budete tokenizovat firmy, tak se tyto společnosti jako na první věc zeptají, za jak dlouho jim přineseme kapitál na projekt a kolik uživatelů s tím přijde. Nejdříve jsme ale začali s kmenovými akciemi. A k nim jsme začali přidávat token.

Věděli jsme zároveň, že když retail spustíme, že nastanou komplikace kolem retailových sítí. Tedy zejména těch, které nejsou proškolené. Museli jsme tedy nejdříve proškolit obchodníky. Museli jsme udělat tři druhy certifikací. Nejvyšší z nich je zakončena vysokoškolskou zkouškou.

Co vás tedy přimělo nabírat drobné klienty?

Směrem k retailu jsme se pohnuli ve chvíli, když jsme zjistili, že vlastně nejsme finanční produkt a že máme černé na bílém, že nepotřebujeme licenci. Proto jsme ale také pro obchodníky vytvořili vlastní školení.

Kolik obchodníků pro vás pracuje?

Teď jich máme 300. Zhruba 60 z nich je core tým. Zakládáme si na tom, že jsme s nimi v kontaktu na denní bázi.

Trend nese

Jak vysoké jsou vaše provize pro obchodníky?

Mohou se dostat až k osmi procentům, ale začínáte na třech procentech. Abyste k těm osmi procentům dorostl, máme na to definovaný jasný postup. Musíte projít různými certifikacemi a školeními. Musíte prokázat, že do této úrovně můžete dorůst.

Nejsou tyto provize výrazně vyšší, než kolik je na trhu obvyklé? I tři procenta je přeci poměrně dost.

Musíte zohlednit fakt, že kryptotechnologie rostou o tisíc procent ročně. Musíte mít postavený byznys plán tak, aby to unesl. A když jste v trendu, tak to unese.

Kolik činí poplatky od klientů?

Zatím máme jen jeden poplatek, a to je 1,95 procenta při vstupu. Pak je tam ještě druhý poplatek, ale ten se zatím nevybírá, protože dosud nemáme sekundární trh.

Takže provize obchodníků jsou výrazně vyšší než poplatky, které vybíráte od klientů?

Takto to vůbec nemůžete poměřovat. To byste se rovnou mohl zeptat, z čeho máme mzdy. To tady máme být zadarmo?

Peníze z tokenů tedy využíváte i na financování běžného provozu firmy?

Když prodáte tuto židli, která je vaše, tak s penězi za ni si přeci můžete dělat co chcete, nebo ne?

Klienti platí provoz

Je to v pořádku, že peníze od klientů používáte například i na mzdy, a ne jen na investice?

Samozřejmě ano, je to naše know-how. Toto je developerský softwarový projekt a peníze slouží na to, abyste ho vystavěl.

Máte nějaké další zdroje financování kromě prodeje tokenů?

Jsme akcionáři a vkládáme další zdroje, jsme za to zodpovědní. Mám majoritu, financování jsem zajišťoval celé roky. Nikdo mi nikdy nic nedal. Musel jsem jít a vysvětlit, proč byste si měl pořídit token.

Žádné půjčky třeba od finančních partnerů nemáte?

Půjčku? Kdo by nám půjčil?

Kampaň za desítky milionů

V současnosti vedete masivní reklamní kampaň. Jak velké jsou vlastně vaše celkové náklady?

Provoz vůbec nemáme drahý. Měsíční výdaje na Xixoio jsou zhruba 6,5 milionu korun.

Zmíněná reklamní kampaň Xixoio stojí kolik?

Jsou to zhruba nižší desítky milionů korun. Navíc ta kampaň zas tak velká není. Jediné, co udělala, že vzbudila zájem. Ale vůbec není velká. Jen nám pomohli zlí jazykové.

Poslední výsledky Xixoio jste zveřejnili za rok 2019, kdy jste měli ztrátu přes 11 milionů korun. Kam jste se od té doby s hospodářským výsledkem dostali?

Upřímně? Je to neustále lepší a lepší. Nejtěžší v hospodářském výsledku bylo zjistit, kde je know-how. Osobně ale hospodářský výsledek neřeším podle čísel, nýbrž podle faktické hodnoty, kterou přinášíme.

Jste tedy ziskoví?

V zisku? U výstavby? Jak můžete být v zisku u výstavby? Když stavíte dům a jste v prvním patře, jak můžete být v zisku? Nezlobte se, ale tuto otázku nechápu.

Prodejte token kolegovi

Vyplácíte už stávající klienty, kteří nakoupili tokeny?

To nejde, to by bylo nezákonné. Nemůžete vyplácet klienty, když stavíte dům.

Když si tedy u vás nyní koupím token, tak ho nemůžu prodat?

Můžete ho prodat.

Komu a za jakých podmínek?

Podmínky si určíte, jaké chcete. Když nám ČNB říká, že to není finanční produkt, tak proč byste ho nemohl prodat? Máte to papírově definované, máte na to smlouvu, můžete token prodat třeba kolegovi. My vám nic nezakazujeme.

Toto říkáte klientům, když se vás ptají, jak můžou tokeny prodat?

Nás se na to klienti neptají. Nás se na to ptají jen novináři.

Vaše klienty nezajímá, za jakých podmínek mohou vystoupit z projektu?

Proč by z toho měli vystupovat?

Lidé v nás mají takovou důvěru, že máme 73 procent opakovaných nákupů. Opakovaný nákup neudělá člověk, který je hloupý a nedostává informace. Opakovaný nákup udělá člověk, který rozumí tomu, co děláme.
Richard Watzke, většinový majitel Xixoio

Třeba aby realizovali zisky z investice?

My nejsme spekulace. Tak ať jdou do kasina a nechodí za námi. Všem říkáme, že děláme dlouhodobý byznys. Tři roky do Xixoio investujeme oficiálně, protože akciovka byla založena v roce 2018. Další dva roky předtím jsme projekt financovali neoficiálně. Makám na tom od roku 2015. Neúčtoval jsem si mzdu ani žádné náklady. Podobně to dělala i řada lidí okolo mě. Nezlobte se na mě, ale někdo, kdo si koupil token letos v lednu, by z toho měl teď vystupovat? Ať je rád, že to vůbec koupil.

Kdy tedy vaši klienti mohou počítat s tím, že dostanou své peníze zpět?

To je velmi zajímavá otázka. Ale já se vás také zeptám. Za kým tedy máme chodit, jak to máme dělat?

Počkejte, jak to souvisí s otázkou, kdy dostanou klienti zpět své peníze, za které nakoupili vaše tokeny?

Vy se ptáte mě, ale já přeci nejsem člověk, který tu vytváří zákony nebo reguluje finanční trh.

To ne, ale spustili jste masový nábor klientů, aby k vám dávali peníze za účelem jejich zhodnocení. Tak se jen ptám, kdy je dostanou zpátky?

To není masový nábor klientů.

Máte reklamy v televizích v hlavních vysílacích časech. To není masový nábor klientů?

Tím jen říkáme, že jsme tady, pojďte se ptát. A vy se chodíte ptát. Největší kampaň jste udělali vy novináři.

Kolik se prodá stromečků?

Sám jste ale říkal, že jste nabrali už přes dva tisíce lidí, kteří si koupili token? To už je víc lidí, než kolik si koupilo směnky zkrachovalé společnosti Arca Investments.

Co to s tím má společného?

To bylo jen srovnání, že už nemáte vůbec málo klientů a že je namístě se ptát, za jakých podmínek mohou vystoupit, pokud o to požádají.

Víte, kolik se prodá vánočních stromečků? A nikdo se o to nezajímá. Když regulátor říká, že nejsme regulovaní, tak jak to, že se ptáte na věci, které by regulované být měly?

Musím se zeptat ještě jednou. Když klient přijde a zeptá se, kdy bude moci zrealizovat své výnosy, co mu řeknete?

Že jsme 13. září odeslali na ČNB dotaz, protože vůbec nevíme, kam jinam bychom ho měli odeslat. Ptáme se, když nás o toto klienti žádají, že máme naprogramovanou burzu, protože máme vyřešenou likviditu, ale nemáme žádný zákonem daný parametr, abychom to udělat mohli. Budu ale všem psát tak dlouho, až bude všem jasné, že to děláme poctivě a dobře. To si pište.

Máte přehled o tom, kdo jsou vaši drobní klienti?

Určitě máme.

A kdo jsou?

Určitě jsou to Češi.

Rozumějí investicím, mají zkušenosti s investováním?

Lidé v nás mají takovou důvěru, že máme 73 procent opakovaných nákupů. Opakovaný nákup neudělá člověk, který je hloupý a nedostává informace. Opakovaný nákup udělá člověk, který rozumí tomu, co děláme.

Co je v Legu?

Nemůže to ale být tak, že obchodníci s vidinou vysokých provizí přesvědčí k nákupům úplně kohokoliv?

Myslím, že to tak může být. Nelze vyloučit, že nějaký obchodník někde něco řekne a někomu něco naslibuje.

Nemáme vůbec žádnou povinnost. Všechno děláme jenom proto, že to děláme pořádně. A to v situaci, kdy mi ani regulátor není schopen říct, jaká jsou pravidla pro prodej tokenu.
Richard Watzke, šéf Xixoio

Potom to ale přeci mohou být i lidé, kteří tokenům nerozumějí?

Když si koupím Lego, tak fakt nevím, co v něm je. Říkáte, že nejsme v regulaci, ale podezříváte nás, že ji porušujeme. Ale my v ní nejsme. Všude je to napsané. Nemáme vůbec žádnou povinnost. Všechno děláme jenom proto, že to děláme pořádně. A to v situaci, kdy mi ani regulátor není schopen říct, jaká jsou pravidla pro prodej tokenu.

Jaké výnosy obchodníci lidem z vašich tokenů slibují?

To netuším. To se zeptejte obchodníků. Jediné, co jsme udělali, že jsme jednou za čas poslali obchodníka na dozorčí radu a tam jsme si ho prověřili, aby nám řekl, co říká klientům. S tím, co nám obchodníci na dozorčí radě říkali, jsme byli spokojení.

Nemáte pod kontrolou obsah toho, co obchodníci lidem říkají a co jim slibují?

Jak? Že bychom s nimi chodili?

Nemají od vás žádné zadání?

Mají naprosto jasné informace, mají školení.

Dáváte tedy obchodníkům nějaké instrukce, jak vysoké výnosy mají klientům slibovat?

Nezlobte se na mě, ale sám jste řekl, že nejsme regulovaní. Sám jste citoval ČNB, že nejsme finančníci. My s takovými termíny nemůžeme operovat. Jestli někdo něco říká, tak to nemá od nás.

Řeknu to naprosto konkrétně. My jsme na základě historických dat, která souvisejí s výstavbou tokenu, napsali predikci. Predikce znamená, že se podíváte zpátky a zjistíte, kolik toho bylo uděláno a čeho, do čeho bylo investováno a o kolik reálně vzrostla hodnota indexu v souvislosti s tím, kolik se musí ještě investovat, aby vznikl celý projekt. Tam je to černé na bílém napsané. To rozesílám všem. Když si to obchodník přečte, tak tam má informace k tomu, co může říkat klientům. Nemůžu však ovlivnit, co ti lidé fakticky říkají.

Takže obchodníci prodávají Tokeny XIX zcela nezávisle na vás a mohou lidem říkat a slibovat, co chtějí?

Říkal jsem vám, že na to máme školení. Říkal jsem vám, že s nimi komunikujeme denně.

Takže tedy víte, co obchodníci odpovídají na otázku klientů, za jakých podmínek můžou z Xixoio vystoupit?

A já vám říkám, že na to se musíte zeptat toho obchodníka. Vy se ptáte na něco, co se týká obchodníků a já vám to mám zodpovědět? To nechápu.

Co o tom říkáte vy obchodníkům na školeních?

Říkáme jim, ať se podívají na predikce, ať čtou naše aktuality, ať sledují naše videa. To všechno jim říkáme.

Algoritmus na růst

U vašeho Tokenu XIX už uvádíte nárůst hodnoty o 587 procent. Tento nárůst ale vychází jen z kritérií, které jste si sami nadefinovali. Token přitom není umístěný na žádném trhu. Jak lze potom věřit, že je tento nárůst jeho hodnoty skutečný?

To vůbec není pravda. Je na to postavený algoritmus s pěti různými proměnnými. To si nemůžete vycucat z prstu, to nejde. Protože vytváříte něco, co budou replikovat firmy, které přijdou po vás. My jsme první. Musíte firmám ukázat, jak se algoritmus počítá. Ze začátku je to úplně jednoduchá trojčlenka. Potřebujete vědět, kolik vás nákladově bude stát barák. Počítejme, že to bude deset milionů korun. K tomu potřebujete mít projekt, abyste každý měsíc věděl, kolik z těch deseti milionů budete potřebovat, abyste dům v nějakém čase postavili.

Jedna z těch proměnných je, že Token XIX není vázaný k české koruně. To jsme udělali schválně. Protože i kdyby se teoreticky vůbec nic nedělo a jen by posilovala koruna, tak by samozřejmě hodnota Tokenu XIX musela klesat.

Dobře, ale stále platí, že hodnotu vašeho tokenu odvozujete jen z postupu vašeho projektu, není tam žádný objektivní prvek typu burzovního trhu.

To je ale ještě lepší. Nabídka a poptávka na burze je o emocích. Kdybychom tam byli, tak nepoznáte vůbec nic. Ale právě díky tomu, že tam nejsme, tak jsou indexy počítané podle konkrétních hodnot, kdy přesně víte, jak se projektu daří, nebo ne.

Dokáže vývoj hodnoty Tokenu XIX potvrdit někdo zvenčí, například z řad auditorů?

Takový algoritmus na světe neexistuje, Xixoio ho vymyslelo.

Obchodní podmínky případným investorům nedávají prakticky žádné záruky, že svoje peníze někdy dostanou zpět. Z těchto důvodů jsem projekt společnosti Xixoio označil za švindl a později za podvod na investory, který bude uměle vyhnaný masivním marketingem.
Jan Langmeier, advokát

Takže nikdo další kromě vás to potvrdit nemůže?

Může to potvrdit úplně každý, kdo rozumí číslům.

Kdy kromě společnosti Artstaq, kterou vlastníte, oznámíte další firmu, kterou budete tokenizovat?

Hned po Artstaqu.

Zájem mají velcí

Jak daleko jsou jednání?

Jednání jsme uzavřeli v minulém roce. Zájem byl tak obrovský, že jsme na to neměli čas. Jednali jsme zhruba s 50 firmami. Už v roce 2018 jsem na naší konferenci ukazoval letter of intent od konkrétní firmy, která chce tokenizovat za miliardu korun. Od roku 2019 k nám začaly systematicky chodit firmy. My jsme si mysleli, že to budou pekárny nebo malé firmy, ale vůbec ne.

V průměru chtěly kapitál zhruba za 800 milionů korun. Byly tam ale i společnosti za čtyři, pět miliard. Vodily je investiční banky. Jenže jejich představa byla, že k nám přivedou projekt a my s nimi budeme celý ten projekt validovat a budeme chodit po všech institucích. My jsme na to řekli, že to ne. Vytváříme systém proto, aby jím mohl projít kdokoliv, bylo to odladěné a aby regulace musela reagovat.

Budete další firmu po Artstaqu tokenizovat už v příštím roce?

Všichni se ptají, kdy budeme tokenizovat. Nejdříve musíme tokenizovat Artstaq. Na něm ukážeme všem včetně novinářů v přímém přenosu, jak to vypadá, když se tokenizuje firma. Ale ta firma musí být naše. Protože když tam budou chyby, budete chodit a ptát se, jak zajistíme, aby ta firma nepřišla o kapitál a podobně. Toho se chceme fakt vyvarovat.

Reklama

Doporučované