Hlavní obsah

Rekordní trpaslík. Pražská burza roste, ale stává se menší a ještě menší

Rozhovor s portfolio manažerem Tomášem Pfeilerem ze společnosti Cyrrus.Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Akcie na pražské burze sice rostou, firmy z ní však postupně odcházejí. V příštím roce navíc růst kapitálových trhů zpomalí, a to nejen v Česku, odhaduje odborník Tomáš Pfeiler, portfolio manažer ze společnosti Cyrrus.

Článek

Tuzemskému kapitálovému trhu se nadmíru daří. Akcie na pražské burze sledované indexem PX stouply od začátku letošního roku o více než 33 procent a pokračují v nejrychlejším tempu růstu na světě.

Pozitivní dojem z vývoje na domácí burze však kazí pokračující odchody obchodovaných firem. V nejbližších měsících vedle Stock Spirits opustí parket i O2 nebo Avast, říká v rozhovoru Tomáš Pfeiler, portfolio manažer společnosti Cyrrus.

Druhý dech by pražské burze mohl vdechnout jen zájem emitentů a investorů o investice do českých akcií. K tomu by však burza potřebovala velkou a stabilní společnost.

Podle Pfeilera navíc tempo růstu kapitálových trhů nejen v Česku, ale i ve světě v příštím roce oslabí. Dařit se však bude zejména firmám oslabeným covidem.

Vyplatí se nakupovat akcie na amerických a evropských trzích, potom co celý rok akcie rostly? A jaký čekáte vývoj do konce roku?

Pokud se podíváme na delší horizont, vůči akciím existuje jen velmi málo alternativ. Také proto by akcie měly v příštím roce opět posilovat. A potenciál dobré investice jim tak zůstává. Čeká se totiž poměrně rychlý ekonomický růst. Například ekonomika ve Spojených státech by měla expandovat tempem čtyři procenta, což je v historickém kontextu vysoké tempo růstu.

Do konce letošního roku bude ale situace problematičtější. V posledních měsících roku na trzích nevidím žádné pozitivní růstové katalyzátory. Přistupujeme do fáze, kdy například ve Spojených státech zůstává velmi vysoká inflace a americká centrální banka (Fed) na to bude muset reagovat. Dá se čekat, že na prosincovém zasedání Fedu zrychlí redukce tempa dluhopisových nákupů a tím pádem do konce roku nejde vyloučit určité rozkolísání amerických akciových indexů.

Porostou akcie na americkém trhu i příští rok?

V příštím roce nepřijde tak výrazný růst akciových trhů jako letos a bude rozdíl mezi jednotlivými sektory. V dalším roce by se mělo dařit například firmám, které byly tvrdě zasaženy covidem. Očekává se totiž, že se v příštím roce podaří obnovit například cestovní ruch. Mělo by se dařit i bankám – čeká se, že maržím bank pomůže růst úrokových sazeb. Kromě jiného se bude dařit také technologickým firmám, tentokrát ale hlavně těm, které už mají určitou míru ziskovosti.

Také pražská burza v letošním roce výrazně posiluje. Index PX si připsal 33 procent, čímž se řadí mezi nejvýnosnější indexy na světě. Dají se tyto dva trhy srovnávat?

Pražská burza je oproti té americké velmi odlišná. Jde o velmi malý trh, kde je málo firem, z nichž některé burzovní parket postupně opouští. Naopak americká burza je široká a je zde obrovský počet firem, je navíc mnohem více likvidnější.

Jaké sektory by mohly na českém trhu v příštím roce nejvíce růst?

Banky by mohly v růstu pokračovat, ne však takovým tempem jako letos. Výsledky by mohly pohánět vyšší sazby ze strany ČNB a dobrá poptávka po úvěrech. Banky budou navíc nadále rozvolňovat část svých rezerv, které vytvořily v souvislosti s covidem, což by jim mohlo hodně pomoci.

U energetických titulů bude hrát roli cena silové elektřiny. Pokud bude převládat napjatá situace na trhu energetických komodit, což se aktuálně děje, mohlo by to výsledkům například společnosti ČEZ pomoci, alespoň v první části příštího roku.

Vidím zde však problém, že je na pražské burze velmi málo firem. A další ji pomalu opouštějí, například O2, Avast nebo menší firma Stock Spirit. Bylo by třeba, aby na pražskou burzu přišla velká stabilní firma, aby měli investoři, kteří chtějí nakoupit české akcie, možnost z čeho vybírat.

Co by potřebovala pražská burza, aby získala druhý dech?

Je to začarovaný kruh. Historicky se burza v Česku nikdy moc nechytila, kapitálový trh je pro řadu lidí stále něco neuchopitelného a potenciálně rizikového. Je tu určité stigma privatizace a některých IPO typu NWR, které skončily nevalně. Nicméně je postupně vidět, že zájem o kapitálový trh roste, bude to ale běh na dlouhou trať.

V současné době by druhý dech pražské burze mohl vdechnout zájem emitentů a samozřejmě i investorů o to investovat do českých akcií.

Zatímco evropské a americké akciové trhy dlouhodobě rostou. Jak se daří těm asijským a co od nich čekáte v dalším roce?

Asie, a zejména Čína, bude problematický trh. Vidíme tam na jednu stranu, že akcie jsou atraktivně oceněny, což může některé investory s vyšším rizikovým apetitem přilákat, na druhou stranu vidíme narůstající politické riziko. Čína zakročuje proti mnoha odvětvím a politické riziko nabralo rozměrů, které mohl málokdo očekávat. Některým odvětvím by se však mohlo dařit, budou to zejména ty, které jsou spjaty s cílem čínské vlády na dosažení určité dominance v technologickém sektoru.

Čína se snaží vyrovnat západnímu světu v oblasti obnovitelných zdrojů. Tedy by mohli být investičně zajímaví výrobci solárních panelů či podniky zaměřující se na kyberbezpečnost.

Naopak řada jiných firem, zejména ty na spotřební zboží, které se zaměřují na bohatší klientelu, tam by se měl investor mít na pozoru, protože v Číně velmi rezonuje téma společné prosperity, kdy se vedení snaží snížit sociální rozdíly, a firmám by to tak mohlo uškodit.

Reklama

Související témata:

Doporučované