Hlavní obsah

Musk by mohl ukončit hladomor. „Řekněte mi jak a prodám akcie Tesly,“ napsal

Foto: Profimedia.cz

Elon Musk by peníze poskytl, kdyby měl jistotu, že finanční podporu obdrží potřební. Ilustrační foto.

Reklama

Podle ředitele Světového potravinového programu by pro zastavení hladomoru stačila dvě procenta jmění Elona Muska. Ten uvedl, že klidně prodá akcie Tesly, pokud mu někdo jasně vysvětlí, jak peníze pomohou a kam poputují.

Článek

Ředitel Světového potravinového programu (WFP) David Beasley minulý týden pro server CNN uvedl, že je na čase, aby nejbohatší lidé světa přispěli v boji proti hladomoru. Konkrétně jmenoval šéfa Tesly, Elona Muska a Jeffa Bezose, zakladatele Amazonu. „Zasáhněte teď, jednorázově, abyste pomohli 42 milionům lidem, kteří jinak zemřou,“ řekl Beasley v rozhovoru pro CNN.

Dvě procenta, která spasí svět

Podle Beasleyho by krizi vyřešilo 6 miliard dolarů, což odpovídá dvěma procentům čistého jmění Elona Muska. To celkově činí 289 miliard dolarů. Ředitel Světového potravinového programu uvedl, že by 6 miliard z Muskovy kapsy mohlo pomoci všem, kteří jsou na pokraji vyhladovění. Beasley na Twitteru dále uvedl, že by tato částka pomohla zabránit masové migraci a geopolitické nestabilitě.

V sobotu Eli David, expert na umělou inteligenci, poukázal na to, že je výrok o miliardách, které spasí svět, přehnaný. „Fact-check: Dvě procenta z Muskova jmění odpovídají 6 miliardám dolarů. V roce 2020 získal Světový potravinový program OSN 8,4 miliard. Jak je možné, že to neukončilo hladomor,“ tweetnul David s odkazem na Beasleyho rozhovor pro CNN.

Pokud WFP v tomto vlákně vysvětlí, jak přesně 6 miliard dolarů vyřeší světový hladomor, prodám hned akcie Tesly.
Elon Musk, zakladatel Tesly a SpaceX

Šéf Tesly se k příspěvku vyjádřil v neděli. „Pokud WFP v tomto vlákně vysvětlí, jak přesně 6 miliard dolarů vyřeší světový hladomor, prodám hned akcie Tesly,“ reagoval Musk. Dodal, že by muselo dojít ke zřízení transparentního účtu, aby mohl každý vidět, za co se peníze utrácí.

Z následujících příspěvků pak bylo znát, že Musk organizacím OSN příliš nedůvěřuje. Šéf Tesly totiž vyzval vedení WFP, aby zveřejnilo aktuální a navrhované výdaje organizace.

Šéf Tesly se poté ještě opřel do mírových misí OSN. V samostatném tweetu totiž sdílel odkaz na zprávu serveru Express z roku 2015, která tvrdila, že mírové jednotky OSN v roce 2014 sexuálně zneužívaly děti ve Středoafrické republice výměnou za jídlo.

Musk přispívá anonymně

Více než polovina afghánské populace, zhruba 22 milionů lidí, je momentálně vystavena akutní krizi. Světový potravinový program to uvádí ve své zprávě z minulého týdne. Situaci umocňuje to, že se země potýká s rozsáhlou nezaměstnaností a řadou problémů, ohroženo je 3,2 milionu dětí mladších pěti let.

Pokud by Musk prodal akcie Tesly v hodnotě 6 miliard dolarů, aby poskytl dar, byl by to největší charitativní příspěvek, jaký doposud poskytl. Musk byl již dříve kritizován za to, že nedává více ze svého obrovského majetku na charitu. Sám ale několikrát uvedl, že pokud jde o rozdávání peněz, dává přednost anonymitě.

Začátkem tohoto roku požádal uživatele své oblíbené sociální sítě o „kritickou zpětnou vazbu“ ohledně způsobů, jakými může darovat peníze na dobročinné účely. Musk rovněž začátkem letošního roku oznámil, že hodlá věnovat 150 milionů dolarů na charitativní účely.

Reklama

Doporučované