Hlavní obsah

Kvůli drahým energiím Evropané vykupují elektrické deky

Foto: Pixabay.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Energetická krize v Evropě nutí spotřebitele hledat řešení, jak ušetřit. Jedním z nich jsou elektrické přikrývky z Číny, po kterých prudce vzrostla poptávka. Jejich provoz totiž může být levnější než provoz některých topidel.

Článek

Agentura Bloomberg upozornila, že údaje o vývozu elektrických přikrývek ukazují na prudký růst, který podpořil firmy jako UTK Technologies. Tento výrobce a prodejce dek své produkty nabízí na stránkách internetového obchodu Alibaba. Firma potvrzuje, že poptávka tento měsíc dosáhla nebývalé úrovně.

Generální ředitelka UTK Crane Jinová uvedla, že počet denních objednávek od evropských odběratelů se zvýšil pětinásobně. Většina lidí požaduje urgentní dodání a společnost očekává, že příští měsíc do Evropy dodá 10 000 přikrývek.

Evropa se připravuje na obtížnou zimu, protože prudce rostoucí ceny zemního plynu a nedostatek suroviny v souvislosti s válkou na Ukrajině nutí vlády vypracovat plány přídělu energií. Domácnosti pak hledají úspory, protože se potýkají se závratným růstem účtů za energie a s vysokou inflací.

Podle odhadů společnosti EnergyAustralia stojí provoz elektrických přikrývek s tenkými elektrickými dráty, které po zapojení do zásuvky rozptylují teplo, méně než třetinu ve srovnání s některými topnými tělesy. Je to hlavně z toho důvodu, že jsou určeny spíše pro přímé zahřátí uživatele, ne k vytápění celé místnosti.

Trend zájmu o elektrické přikrývky potvrzují i britští prodejci. Řetězec obchodních domů John Lewis Partnership uvádí, že prodej elektrických dek meziročně vzrostl o 67 procent a že vyhledávání těchto produktů na internetu se zvýšilo o 470 procent. Deky také patří mezi nejprodávanější výrobky pro domácnost a kuchyň internetové společnosti Amazon v Británii.

Zájem o elektrické deky začal narůstat v minulých měsících, zřejmě proto, že se maloobchodní prodejci začali zásobovat. Celní údaje zveřejněné Čínskou asociací pro domácí elektrické spotřebiče ukazují, že celkový vývoz elektrických přikrývek do Evropy od ledna do července činil 33,4 milionu USD (854,4 milionu Kč), což je téměř dvojnásobek částky za celý loňský rok.

Reklama

Doporučované