Hlavní obsah

Jak obejít stáří? Zuckerberg a další miliardáři se snaží najít odpověď

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Miliardáři čím dál víc investují do výzkumů proti stárnutí. Mezi nimi je například zakladatel Amazonu Jeff Bezos nebo šéf Mety Mark Zuckerberg. Naopak nejbohatší muž světa Elon Musk pluje proti proudu, smrti se prý nebojí.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Lidstvo si už od pradávna pohrává s myšlenkou věčného mládí. V posledním desetiletí se lékem proti stárnutí místo alchymistů zabývají nejbohatší lidé světa. Jedním z nich je i zakladatel Amazonu Jeff Bezos. Ten minulý rok investoval nezveřejněnou částku do start-upu Altos Labs, který se zabývá výzkumem proti stárnutí. Ten byl oficiálně zahájen začátkem letošního roku. Biotechnologická společnost se sídlem v San Francisku se podle svých webových stránek zaměřuje na „programování buněčného omlazení“.

Bezos také investoval do Unity Biotechnology, společnosti se sídlem v jižním San Franciscu, která zkoumá „senescentní buňky“, které se u lidí přestávají dělit, jak stárnou. Cílem společnosti je vyvinout „léky ke zpomalení, zastavení nebo zachování stárnutí“. Stejný projekt zaujal i spoluzakladatele PayPalu Petera Thiela, který je jedním z nejznámějších zastánců výzkumu proti stárnutí v Silicon Valley.

Technologický miliardář je do hledání „léku proti stárnutí“ natolik zapálený, že před necelými deseti lety pomohl financovat kontroverzní start-up Ambrosia. Ten se zabýval lehčí formou parabiózy – praktiky z 50. let minulého století, během které se chirurgicky rozřezávaly a následně spojovaly oběhové systémy krys.

I přes to, že Ambrosia nedošla ke konkrétním závěrům, zahájila podobné studie na lidech. Společnost aplikovala osobám starším 35 let krev lidí, kterým nebylo víc než 25 let. Start-up tvrdil, že transfuze mohou mít omlazující účinky.

„Lidé prováděli tyto studie v 50. letech 20. století a pak se od toho úplně upustilo. Myslím, že existuje spousta podobných věcí, které někdo nedostatečně prozkoumal,“ řekl Thiel serveru Insider v roce 2015.

Ambrosia už v současné době experimenty neprovádí. V roce 2019 totiž americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv vydal varování před parabiózou. V návaznosti na to se média začala více zajímat o negativní stránky neuváženého „míchání“ krve za účelem dlouhověkosti, a Ambrosia tak ukončila svou působnost.

Šéf Oraclu chce přelstít smrt

Zájem o prodloužení lidského života má i technologický miliardář Mark Zuckerberg, který je spoluzakladatelem Nadace Ceny za průlom ve vědách o životě (The Breakthrough Prize). Ta každý rok uděluje v rámci ocenění 3 miliony dolarů vědcům, kteří dělají zásadní pokroky v chápání živých systémů a prodlužování lidského života.

Delší život láká i spoluzakladatele společnosti Oracle, Larryho Ellisona. Ten podle The New Yorkeru investoval do výzkumu proti stárnutí nejméně 370 milionů dolarů. Nadace Ellison Medical Foundation navíc vědcům rozdává více než 40 milionů dolarů ročně. Ellison údajně vnímá smrt jen jako „další druh firemního protivníka, kterého může přelstít“.

Pozadu nejsou ani spoluzakladatelé společnosti Google Sergey Brin a Larry Page. Společně pomohli spustit biotechnologický start-up Calico, který sleduje myši od jejich narození až po smrt v naději, že objeví tzv. „markery“ nemocí, jako je cukrovka a Alzheimerova choroba. Společnost zatím ale moc nepokročila.

Musk se umírání nebojí

Věčné mládí zkrátka láká velkou část technologických miliardářů. Výjimkou je ale generální ředitel Tesly a SpaceX Elon Musk. Ten před pár týdny pro Insider řekl, že dlouhověkost nevnímá jako výhodu pro lidstvo. Podle jeho slov by totiž došlo k udušení společnosti: „Lidé své názory většinou nemění, prostě umírají. A když neumřou, zůstaneme u starých myšlenek, a společnost tak nepostoupí.“

Musk pak dodal, že on sám se smrti neobává. „Určitě bych si chtěl udržet zdraví po delší dobu, ale umírání se nebojím. Myslím, že to bude spíš úleva,“ řekl pro Insider.

Reklama

Doporučované