Hlavní obsah

Mezi nejbohatšími lidmi je 11 Čechů. Vede Kellnerová, Strnad předběhl Babiše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Rob Kamhoot, Nautique, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Forbes odhadl majetek 11 nejbohatších Čechů na půldruhého bilionu korun. Renáta Kellnerová znovu skončila těsně za první stovkou. Skokanem roku je zbrojař Michal Strnad, nejvíc propadl Andrej Babiš.

Článek

Renáta Kellnerová, hlavní majitelka investiční skupiny PPF, zvedla za uplynulý rok svůj majetek z 16,5 na 18 miliard dolarů. V každoročním globálním žebříčku dolarových miliardářů to uvádí americký časopis Forbes.

Kellnerová je nejvýše postaveným českým zástupcem, stejně jako to bylo s jejím manželem Petrem Kellnerem před jeho smrtí. Do výsledné částky jsou započteny vlastnické podíly celé rodiny, vzestup souvisí se zlepšením ekonomických výsledků PPF.

V přepočtu na koruny jmění Renáty Kellnerové a její rodiny vychází na 421 miliard. Jde o vlastnické podíly ve firmách, jako je O2, Cetin, televize Nova nebo Air Bank. Každá z těchto firem je dnes součástí nadnárodních holdingů a má podobně velké dcery v jiných zemích.

I přes nárůst dolarového jmění se Kellnerová opět těsně nevešla do první stovky. V pořadí nejbohatších lidí světa skončila na 104. místě, o tři příčky hůř než loni. Stále ale platí, že je nejbohatší ženou střední Evropy.

Jmění v řádu stovek miliard korun už dosahuje těžko představitelných hodnot. Jen pro ilustraci – pokud by se rodina rozhodla vše prodat (a dostala tolik, kolik Forbes odhaduje), mohla by si koupit třeba celý ČEZ. Nebo by mohla peníze vložit do amerických státních dluhopisů, což by jen na úrocích vynášelo 50 milionů korun denně. Ve zkratce lze říct, že by musela utratit 50 milionů denně, aby její majetek přestal růst.

Kellnerová by vyšla v žebříčku jako první český zástupce i po odečtení podílů, které připadly v rámci dědictví na zbytek rodiny. V PPF Kellnerová drží přes rodinný holding Amalar 60 procent, zbytek je rovným dílem rozdělen po deseti procentech mezi její tři dcery a Kellnerova syna z prvního manželství.

Na druhé příčce mezi nejbohatšími Čechy letos skončil Karel Komárek. Těsně předběhl Daniela Křetínského, který byl druhý loni. Komárkovi patří mimo jiné společnost Sazka spolu s dalšími loterijními firmami seskupenými do nadnárodního holdingu Allwyn, nebo Moravské naftové doly. Křetínský má největší část majetku v energetickém holdingu EPH.

Pro osm z 11 českých zástupců platí, že proti loňsku si v globálním žebříčku pohoršili. I když se jejich majetek v dolarovém vyjádření většinou rozrůstal, nerostl dost rychle, aby se povedlo udržet krok s konkurenty z jiných oblastí světa.

Odolat tomuto trendu se v Česku povedlo jen Komárkovi díky růstu jeho loterijního byznysu a dalším dvěma účastníkům – zbrojaři Michalu Strnadovi, jehož skupina CSG bohatne díky větší poptávce a odvážně expanduje do světa, a jednomu ze dvou zakladatelů antivirové firmy Avast Pavlu Baudišovi díky růstu jeho akciového portfolia.

Hodně naopak propadl Andrej Babiš. Forbes měří jeho jmění podle hodnoty Agrofertu, který bere po celou dobu Babišova politického působení za jeho firmu. Letos její hodnota klesla, což odpovídá dřívějším prohlášením, že po rekordním roce 2022 šly zisky Agrofertu dolů.

Nejbohatším mužem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, majitel módního impéria LVMH. Jeho jmění Forbes odhaduje na 233 miliard dolarů. Druhý letos skončil zakladatel automobilky Tesla Elon Musk, třetí je Jeff Bezos z Amazonu. Výrazně poskočil zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, ze 16. místa se vyhoupl na čtvrté.

Všechny tyto pohyby souvisí s tím, jak se daří akciím firem, za nimiž jejich majitelé stojí. Právě v nich mají tito lidé uložený svůj majetek. V čele žebříčku jsou hlavně Američané z technologických gigantů: zakladatelé Googlu Larry Page a Sergey Brin, bývalí šéfové Microsoftu Steve Ballmer a Bill Gates nebo šéf softwarové firmy Oracle Larry Ellison.

K podobným výsledkům jako Forbes došel při měření světového bohatství konkurenční tým z agentury Bloomberg. I podle něj v globálním žebříčku vede Bernard Arnault následovaný Bezosem a Muskem. Renáta Kellnerová je podle Bloombergu až na 192. příčce s majetkem 11,6 miliardy dolarů.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Reklama

Doporučované