Hlavní obsah

Ovládnout Rakušany. Miliardář Vítek je blíž většině ve vídeňské realitce

Foto: ČTK

Majoritní akcionář CPI PG Radovan Vítek.

Reklama

Tuzemský byznysmen Radovan Vítek navýšil svůj podíl v rakouské nemovitostní společnosti Immofinanz na 35 procent. Výrazně se tak přiblížil jejímu ovládnutí.

Článek

Společnost CPI Property Group (CPI PG) českého podnikatele Radovana Vítka koupí od investičního fondu Petrus Advisers Investments Fund 6,81 procenta ve společnosti Immofinanz. Ta má aktuálně na vídeňské burze hodnotu přes 77 miliard korun.

„CPI PG a Petrus Advisers Investments Fund podepsaly podmíněnou smlouvu o koupi 9 413 253 akcií společnosti Immofinanz, což odpovídá podílu přibližně 6,81 procenta na celkovém základním kapitálu společnosti Immofinanz. Kupní cena za jednu akcii činí 22,70 eura s dividendou,“ stojí v regulatorním oznámení.

Po schválení transakce regulačními orgány tak zaplatí Vítek fondu Petrus Advisers asi 5,2 miliardy korun. Vítek tak už přímo i nepřímo vlastní celkem 35,49 procenta akcií rakouské společnosti a výrazně se přiblížil jejímu ovládnutí, což je jeho cílem.

Navýšení nabídky

Vítek přitom původně akcionářům nabídl odkup akcií za cenu 21,20 eura. Uzavřením této transakce se však výkupní cena zvyšuje na 22,70 eura. Trh přitom zřejmě očekává další zvýšení, protože aktuálně se akcie obchodují za mírně vyšší cenu 22,82 eura. Původní Vítkovu nabídku ve středu kritizovalo vedení Immofinanz, které zároveň akcionářům nedoporučilo pro nabídku na odkoupení významné části akcií hlasovat. Cenu považovali za nízkou.

Fond Petrus, známý ze svého působení v tuzemské bance Moneta Money Bank, kritizoval nedávno v dopise vedení Immofinanz, jež prý má „příšernou úroveň řízení firmy, která se odráží v přetrvávajícím poměrně nízkém ocenění akcií“. Vítek se už také domluvil na odkupu podílu od slovenského byznysmena Petera Korbačky, který je podílníkem ve slovenské J&T Real Estate. Korbačka vlastnil 10,5 procenta nemovitostní firmy.

Rakouskou realitní firmu předloni výrazně zasáhla pandemická krize a hodnota jejích akcií se z úrovní kolem 26,40 eura za akcii propadla o více než padesát procent.

Společnost Immofinanz má portfolio kancelářských (65 procent) a maloobchodních (33 procent) nemovitostí, které bylo na začátku předloňského roku, tedy před pandemií, oceněno na 5,1 miliardy eur (130 miliard korun). Působí v Rakousku, Německu, Česku a dalších státech střední a východní Evropy.

Reklama

Doporučované