Hlavní obsah

Německá ekonomika se zastavila. Její růst je na nule

Foto: Headlandova Barbora, Mapy.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Růst německé ekonomiky se ve druhém čtvrtletí zastavil, hrubý domácí produkt (HDP) zůstal ve srovnání s předchozím čtvrtletím beze změny. Vyplývá to z rychlého odhadu, který dnes zveřejnil spolkový statistický úřad.

Článek

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že hrubý domácí produkt v Německu se v období od dubna do června o 0,1 procenta zvýší. U meziročního vývoje počítali s poklesem o 0,3 procenta. Nyní ale z rychlého odhadu, který zveřejnil spolkový statistický úřad, vyplývají jiná čísla.

Ve druhém čtvrtletí zůstal hrubý domácí produkt ve srovnání s předchozím čtvrtletím beze změny. V meziročním srovnání ekonomika podle sezonně, cenově a kalendářně očištěných údajů o 0,2 procenta klesla.

V prvním čtvrtletí se německá ekonomika propadla do mírné recese. Ta se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí ekonomického poklesu za sebou. Ve druhém kvartálu se už ale stabilizovala spotřeba domácností, která byla předtím slabá, uvedli statistici.

Nyní ale podle ekonomů přibývají náznaky, že druhá poloviny roku bude také slabá. V červenci se znovu zhoršila nálada mezi německými podnikateli, příslušný index Ifo klesl potřetí za sebou. „Situace v německé ekonomice je stále temnější,“ uvedl prezident Ifo Clemens Fuest.

Podle ekonomického experta společnosti DZ Bank Christopha Swonka německou ekonomiku tlumí vyšší úrokové sazby a vysoká inflace. K tomu se přidává zdrženlivá poptávka ze zahraničí.

Výzkumné ústavy a mnozí ekonomové z bank očekávají, že největší evropská ekonomika, na které je závislá řada českých firem, jako celek během roku mírně klesne. Německá centrální banka očekává pokles HDP o 0,3 procenta. Minus 0,3 procenta předpověděl německé ekonomice na letošní rok nedávno i Mezinárodní měnový fond.

Překvapil však vývoj ve Francii, která má druhou největší ekonomiku v Evropské unii. Tamní statistici dnes uvedli, že hrubý domácí produkt Francie se ve druhém kvartálu podle předběžných dat zvýšil o 0,5 procenta, což je více, než se čekalo.

Reklama

Doporučované