Hlavní obsah

Parket: Proč si „posvěcený“ bitcoin jen tak nekoupíte

Foto: Seznam Zprávy

Pro dostupnost v rámci EU musí být ETF fondy v souladu s evropskými pravidly pro kolektivní investování.

Reklama

Americká Komise pro cenné papíry a burzy schválila 11 ETF na spotový bitcoin, což je průlomová novinka pro svět kryptoměn. Evropští investoři však mají problém tyto fondy koupit, důvodem je evropská regulace.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Parket, ve kterém Lukáš Voženílek přináší ty nejdůležitější novinky ze zákulisí finančních trhů. Pokud vás zajímá vývoj burzovních indexů, cen komodit či měnových kurzů, přihlaste se k odběru a celý newsletter budete každé pondělí dostávat do své e-mailové schránky.

Svět kryptoměn čerstvě prožívá jeden ze zásadních milníků, který by mohl posílit dynamiku investování do těchto rizikových aktiv. Onou událostí je nedávné schválení 11 ETF na spotový bitcoin americkou Komisí pro cenné papíry a burzy, což otevírá dveře mnohem širšímu okruhu investorů.

Burzovně obchodovaný fond, známý jednoduše pod zkratkou ETF, obecně představuje způsob, jak investovat do aktiv jako akcie, zlato, dluhopisy a nyní i bitcoin, ovšem bez nutnosti vlastnit dané aktivum napřímo.

Na rozdíl od tradičních podílových fondů se ETF fondy obchodují na burzách jako například akcie, což znamená, že je lze nakupovat a prodávat v průběhu dne během obchodních hodin burz. Odvětví digitálních měn se tím nyní zpřístupnilo i těm, kteří s investicemi do nejpopulárnější kryptoměny mohli z různých důvodů, nejvíce těch bezpečnostních, doposud váhat.

A hned první den obchodování ukázal, že poptávka po těchto ETF je velká. Objem obchodů přesáhl 4,5 miliardy dolarů a značný podíl na tom měli podle očekávání největší správci aktiv BlackRock či Fidelity. I díky těmto velkým jménům důvěryhodnost kryptoměn jako třídy aktiv výrazně vzroste, shoduje se mnoho odborníků.

Má to ale jeden háček. V Evropě, a tedy i v Česku si zatím bitcoinové ETF nebude možné koupit kvůli regulaci. Pro dostupnost v rámci EU musí být ETF fondy v souladu s evropskými pravidly pro kolektivní investování, měly by být obchodovatelné na některé z evropských burz, ideálně pak denominovány v eurech a regulace také vyžaduje dokument s názvem Klíčový dokument pro investory (KID).

„Tyto fondy nebudou drobným investorům v Evropské unii vůbec dostupné, neboť nesplňují nařízení UCITS, tedy standardy stanovené pro kolektivní investiční fondy s cílem ochrany a regulace. V Evropě tak do nich budou moci investovat jen profesionální investoři,“ poznamenal stratég Peter Garnry ze Saxo Bank.

Profesionální investoři jsou ti, kteří mají vyšší znalosti a zkušenosti s investováním a jsou schopni samostatně posoudit rizika a výhody různých investičních produktů. Nejsou vázáni stejnými pravidly jako drobní investoři a mohou investovat do produktů, které nejsou dostupné pro širokou veřejnost.

Tato možnost však není jednoduše dostupná, protože změna statusu na „profíka“ vyžaduje splnění určitých kritérií, jako je například výše majetku, příjmů nebo obchodů. Navíc profesionální investoři přichází o některé ochranné mechanismy, které platí pro drobné investory, a musí tak nést plnou odpovědnost za svá investiční rozhodnutí.

Nejde přitom pouze o nově schválená „étéefka“ na spotový bitcoin, ale o ETF fondy s domicilem v USA obecně, které si Evropan nemůže vzhledem k regulaci jen tak koupit.

Možná se ptáte, zda přece jen neexistuje nějaký způsob, jakým ETF na spotový bitcoin zakoupit. V Česku pár výjimek najdeme. Některé instituce a investiční platformy mají přímý přístup k americké obchodní infrastruktuře, což umožňuje i evropským drobným investorům americká ETF nakupovat.

V Česku mezi ně patří například Saxo Bank nebo Fio banka. Možností je i nákup přes česko-slovenskou investiční platformu Birdwingo, která má díky spolupráci s americkým makléřem přístup na burzy ve Spojených státech. Drobní investoři z Česka tak nakonec nemusí být zcela mimo hru.

V plné verzi newsletteru Parket vždy najdete i souhrn nejdůležitějších zpráv z oblasti akciových trhů a makroekonomických trendů, investiční tipy odborníků nebo novinky z pražské burzy. Přihlaste se k odběru, aby vám nic důležitého neuniklo.

Reklama

Doporučované