Hlavní obsah

Jak jsou otevřené obchody o květnových svátcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com/Mr.Music

Ilustrační snímek.

Čekají nás dva státní svátky – Svátek práce a Den vítězství. Jsou na tyto dny otevřené obchody?

Článek

Dny volna nás čekají 1. května, kdy slavíme Svátek práce, a 8. května, který si připomínáme jako Den vítězství. Oba dny v letošním roce připadají na středu, mnoho lidí tak využije dovolené k prodlouženým víkendům.

Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který začal platit 1. října 2016, ale přináší lehké zmatky, řada lidí stále tápe v seznamu dní, kdy mohou vyrazit na nákupy. Zákon nařizuje, že obchody nad 200 metrů čtverečních musí mít během některých státních svátků zavřeno.

Otevírací doba obchodů 1. a 8. května

  • Na Svátek práce (1. května) jsou obchody otevřené, zákon o prodejní době se na tento den nevztahuje. Lišit se ovšem může otevírací doba oproti běžným dnům. Dopředu se tedy ujistěte, zdali bude obchod v okolí vašeho bydliště otevřen a jestli nebude upravena otevírací doba.
  • Na Den vítězství (8. května) musí být obchody zavřené. Výjimku mají například čerpací stanice, lékárny či obchody na letištích.

Jak vycházejí prodloužené víkendy tento rok?

V roce 2023 bylo prodloužených víkendů celkem pět, rok 2024 jich nabídne o jeden méně, tedy čtyři.

Dojde ke zrušení zákona?

Dvojice poslanců ODS Pavel Staněk a Jan Bureš chce tento systém změnit. Plánují zrušit zákon, který omezuje otevírací dobu ve vybrané státní svátky. Dle jejich názoru je rozdělení nahodilé. Zatímco na jedné straně by změnu uvítala Hospodářská komora, na druhé straně jsou proti odbory.

Kdy musí být obchody zavřené

Kdy musí být o státních svátcích otevřeno a kdy zavřeno? Podívejte se na přehled.

Doporučované